UNESCO’ya itiraz: Mevlana bizim!

Türkiye'nin, Mevlânâ Celâleddin Rûmî’nin eserlerinin UNESCO ‘Dünya Belleği’ listesine alınması talebine Afganistan itiraz etti.

UNESCO’ya itiraz: Mevlana bizim!
UNESCO’ya itiraz: Mevlana bizim!
GİRİŞ 01.07.2016 07:17 GÜNCELLEME 01.07.2016 07:23
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Türkiye ve İran, mayıs ayında Mevlânâ Celâlleddin Rûmî’nin eserlerinin kendi ortak mirasları olduğunu belirterek Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) ‘Dünya Belleği’ listesine alınmasını istemişti. Bu gelişmeden haberdar olanAfganistan, Rûmî’nin kendi topraklarında doğduğunu belirterek, Mevlânâ’nın çalışmaları üzerinde kendi haklarının da olduğunu iddia etti. Afganistan Enformasyon ve Kültür Bakanlığı, “Mevlânâ Belh kentinde doğdu ve bizi gururlandırıyor” açıklamasını yaptı.

Bakanlık sözcüsü Harun Haklimi ise “UNESCO bize hiçbir şey sormadı” derken, Afganistan’ın Mevlânâ üzerindeki hak iddiasının Türkiye ve İran’dan daha güçlü olduğunu savundu. Mevlânâ’nın eserleri Afganistan’da ilkokullarda öğretiliyor. Çoğu araştırmacı, Mevlânâ’nın Belh’de doğduğunu kabul ediyor ancak bazıları ise şairin Tacikistan doğumlu olduğunu savunuyor. Afganistan’da doğmuş olsa da Mevlânâ, hayatının büyük kısmını Türkiye’de geçirdi.

‘Afganistan’ı saymamak Mevlânâ’ya adaletsizlik olur’

Eski bir savaş ağası olan Belh kentinin valisi General Ata Muhammed Nur, Afganistan’ın BM temsilcisini harekete geçmeye çağırdı. Vali Nur, “Mevlânâ’yı sadece iki ülkeyle (Türkiye ve İran) sınırlayarak tüm dünyada değer verilen ve hayranlık duyulan küresel bir kişiliğe adaletsizlik yapmış oluruz” dedi. Belh Üniversitesi öğretim üyesi Sadık Usyan, Mevlânâ’nın “Afganistan’ın kültürünün ve kimliğinin önemli bir parçası olarak görüldüğünü” anlattı.

Usyan, Mevlânâ’yı Afganistan’dan ayırmanın ülkeye ‘hakaret’ ve hatta ‘tehdit’ olacağını savundu. Afganistan’ın başkenti Kabil’deki UNESCO temsilcisi Ricardo Grassi ise konuyla ilgili olarak ‘bir karışıklık’ olduğunu kaydetti. Grassi, Mevlânâ için her ülkenin başvuru yapabileceğini ancak başvurunun ele alındıktan sonra karar verileceğini söyledi. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bu yıl haziran ayında yaptığı görüşmede Mevlânâ konusuna değinmiş ve Rûmî’nin “iki ülkenin ortak onuru” olduğunu söylemişti. Rûmî’nin çalışmalarının “Türkiye ve Afganistan’ın ortak mirası olarak” kayıt altına alınması için hazır olduğunu belirten Gani, İran’dan bahsetmemişti.

YORUMLAR 28
  • eray akalın 7 yıl önce Şikayet Et
    Türk olmak birini dışlamayı gerektirmez.Ben böyle davrananları uyardığım zaman bana sen türk değilmisin diyenler oldu.Ben türk ama müslüman türküm.Müslümanlıkta ırkçıklık olmadığını göre herkez eşit olduğuna göre,ben niye senin gibi düşünüp kardeşim.Bunun hesabnı daha ölmeden bu dünyada veririz.Arabann altnda kalırız.Yapmaın.Kendinize yazık etmeyin.Bırakın şu birilerini dışlamayı.
    Cevapla
  • Recep 7 yıl önce Şikayet Et
    Batı İslama zarar verenleri Yüceltirler onlara kol kanat gererler. Celalettinğı Rumiyi İnsanlar sadece anlatılanlardan tanıyorlar.Kendi yazdığı eserlerinden okusalar onun nasıl İslam dışı KUR'AN'A Aykırılıklarının olduğunu ayan beyan görecekler. ALLAH'ın Resulünü kabul etmeyen KUR'AN'ı kabul etmeyen batı Eğer celalettin Müslüman olmuş olsaydı Batı onu yüceltirmiydi.
    Cevapla
  • slck 7 yıl önce Şikayet Et
    ıyı
    Cevapla
  • eray akalın 7 yıl önce Şikayet Et
    Mevlana bizim demiyorlar.Bu knuda afganistann unutulduğunu söylüyorlar.Be bunun doğru veya yanlışlığını tartışmıyorum.Araştırmalar derin yapılsın.Orasını bilemem. Bildiğim bir şey varki,bazıları aşağıda başka müsman topluma karşı nasıl da böbürlenmiş.Yarabbim sen bu fesatcı ve fitneci insanlara fırsat verme.
    Cevapla
  • aaa 7 yıl önce Şikayet Et
    o zaman afganistan mı vardı ki ama türkler vardı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
8 ilde operasyon! 'Odacılar' suç örgütü çökertildi
Kiralık evlere yeni uygulama: 500 bin TL ceza gelebilir