Tesbih Namazı nedir ve nasıl kılınır? - Tesbih Namazı'nın faziletleri nelerdir?

İslam dünyasının en anlamlı, özel gecesinin diğer bir tabirle kandil olan Kadir Gecesi bu gece idrak ediliyor.. Eşsiz manevi gücü olan bu güzel gecenin feyzini dolu dolu almak, yaşamak için, Tesbih Namazı nedir, Tesbih namazı nasıl kılınır?, Tesbih namazının faziletleri nelerdir? Tesbih namazı kılanlar hangi müjde ile müjdelenmişlerdir? Tesbih namazının duası nedir? sorularına istinaden bir araya getirdiğimiz haberimizi okumanızı tavsiye ediyoruz. İşte Tesbih Namazı ile ilgili tüm ayrıntılar haber7.com'da..

Tesbih Namazı nedir ve nasıl kılınır? - Tesbih Namazı'nın faziletleri nelerdir?
Tesbih Namazı nedir ve nasıl kılınır? - Tesbih Namazı'nın faziletleri nelerdir?
GİRİŞ 01.07.2016 16:56 GÜNCELLEME 01.07.2016 16:57

Tesbih Namazı nedir ve nasıl kılınır? - Tesbih Namazı'nın faziletleri nelerdir? sorularının yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz, İslam dünyasının en anlamlı, özel gecesinin diğer bir tabirle kandili olan Kadir Gecesi bu gece idrak ediliyor.. Eşsiz manevi gücü olan bu güzel gecenin feyzini dolu dolu almak ve yaşamak için, Tesbih Namazı nedir, Tesbih namazı nasıl kılınır?, Tesbih namazının faziletleri nelerdir? Tesbih namazı kılanlar hangi müjde ile müjdelenmişlerdir?, Tesbih namazının duası nedir? sorularına istinaden bir araya getirdiğimiz haberimizi okumanızı tavsiye ediyoruz. İşte Tesbih Namazı Kadir Duası ve okunuşu ile ilgili tüm ayrıntılar haber7.com'da..

TESBİH NAMAZI'NIN MANASI

İbn-i Abbâs ve Ebû Râfî -radıyallâhu anhüm- anlatıyor: Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve selem- Abbâs bin Abdülmuttalib'e dediler ki:

"Ey Abbâs, ey amcacığım! Sana bir iyilik yapayım mı? Sana bağışta bulunayım mı? Sana ikram edeyim mi? Sana on hasleti nasıl yapacağını bildireyim mi? Eğer sen bunu yaparsan Allâh senin bütün günahlarını; önceki-sonraki, eski-yeni, hatâen yapılan, kasden yapılan, küçük-büyük, gizli-açık yani hepsini affeder. Bu on haslet şunlardır: dört rek'at namaz kılarsın. Her bir rek'atte Fâtiha sûresi ve bir sûre okursun. Birinci rek'atte kıraati tamamlayınca, ayakta olduğun hâlde on beş kere 'sübhânellâhi ve'l-hamdü li'llâhi ve lâ ilâhe illallâhü va'llâhu ekber' dersin. Sonra rükû yapıp orada aynı tesbihi on kere söylersin, rukûdan başını kaldırır on kere daha söylersin. Daha sonra secde yapıp aynı tesbihi on kere söylersin. Secdeden başını kaldırınca da on kere tekrarlarsın. Tekrar secdeye varıp yine on kere aynı tesbihi söylersin. İkinci secdeden başını kaldırınca da on kere söylersin. Böylece bir rekatte bunları yetmiş beş defâ söylemiş olursun.

Aynı şeyleri dört rek'atte de yaparsın. Dilersen bu namazı her gün bir kere kıl. Her gün yapamazsan haftada bir kere, haftada yapamazsan ayda bir kere, o da olmazsa yılda bir kere yap. Yılda bir kere de kılamazsan hiç olmazsa ömründe bir kere yap." (Ebû Dâvud, Tatavvu', 14; Tirmizî, Vitr, 19)

KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?

4 rekat olarak kılınan Kadir Gecesi namazında birinci rekatta fatiha ile üç Kadir suresi, ikinci rekatta fatiha ile üç ihlâs suresi, üçüncü rekatta fatiha ile üç kadir suresi ve dördüncü rekatta fatiha ile üç ihlâs suresi okunur.

İki rekatta bir Tahiyata oturulur.

Selamdan sonra bir defa; “Allah-u Ekber, Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd” denir.

Sonrasında yüz defa inşirah suresi, yüz defa kadir suresi okunur.

İlk Rekat

Kalben tesbih namazı kılmaya niyet edilir. Allâhü Ekber” diyerek namaza başlanır. Sübhâneke’den sonra 15 kere tesbih , Fatiha ve sure’den sonra 10 kere tesbih Rüku tesbihinden sonra 10 kere tesbih, Rükûdan doğrulunca 10 kere tesbih, Secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih, Secdeden doğrulunca 10 kere tesbih, 2.secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih okunur. Böylece birinci rek’at kılınmış olur.

İkinci Rekat. 

Fatiha’dan önce 15 kere tesbih , Fatiha ve sure’den sonra 10 kere tesbih, Rüku tesbihinden sonra 10 kere tesbih, Rükûdan doğrulunca 10 kere tesbih, Secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih, Secdeden doğrulunca 10 kere tesbih, 2.secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih okunur. İkinci rek’atte oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli ve Allâhümme bârik duaları okunur.

Üçüncü Rekat

Sübhâneke’den sonra 15 kere tesbih, Fatiha ve sure’den sonra 10 kere tesbih, Rüku tesbihinden sonra , 10 kere tesbih, Rükûdan doğrulunca 10 kere tesbih, Secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih, Secdeden doğrulunca 10 kere tesbih, 2.secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih okunur.

Son Rekat

Fatiha’dan önce 15 kere tesbih Fatiha ve sure’den sonra 10 kere tesbih, Rüku tesbihinden sonra 10 kere tesbih, Rükûdan doğrulunca 10 kere tesbih, Secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih, Secdeden doğrulunca 10 kere tesbih, 2.secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih okunur. Dördüncü rek’atte oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli, Allâhümme bârik, Rabbena Atina ve Rabbenağfirli duaları okunur. Önce sağa, sonra sola dönülerek; Es-selamü aleyküm ve rahmetüllah denir. Namaz tamamlanır. Tesbih namazında beher rek’atte okunan tesbih adedi 75’dir. Dört rek’atte 300 tesbih okunmuş olur

KADİR SÛRESİ'NİN OKUNUŞU

Bismillâhirrahmânirrâhîm.
İnnâ enzelnâhü fî leyletilkadr.
Ve mâ edrâke mâ leyletülkadr.
Leyletülkadri hayrün min elfişehr.
Tenezzelülmelâiketü verrûhu
fîhâ bi-izni Rabb'ihim, min külli emr.
Selâmün, hiye hattâ matle'il fecr.

KADİR SÛRESİ'NİN ANLAMI

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla.

Şüphesiz Biz, (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.Melekler ve Ruh (Cebrail), Rabb'i'nin izni ile her iş için (semâ'dan yere) o gece inerler. O gece tan yeri ağarana kadar esenliktir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi