Kremlini dize getiren komutan için yıldönümü

Çeçen komutan Şamil Basayev'e Ruslar tarafından bombalı araçlı saldırının ardından 10 yıl geçti.

Kremlini dize getiren komutan için yıldönümü
Kremlini dize getiren komutan için yıldönümü
GİRİŞ 10.07.2016 18:59 GÜNCELLEME 10.07.2016 18:59
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Büyük Çeçen cihadının efsanevi komutanı Şamil Basayev, şehadetinin yıldönümünde hayırla yad ediliyor. Rus işgali altındaki Çeçenistan’ın bağımsızlığı için mücadele veren Kafkas Mücahidleri Genel Komutanı Şamil Basayev, 10 Temmuz 2006 tarihinde şehid edilmişti. Çeçen cihadının efsanevi ismi olan Şamil Basayev’in bir söyleşisinde kullandığı “Nihai hedef Kudüs’tür” cümleleri dalga dalga tüm İslam coğrafyasına yayılmıştı.

ÜNİVERSİTEDE AŞIRI SOLCUYDU

1965 doğumlu olan büyük mücahid Basayev, Moskova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunuydu ve öğrencilik yıllarında komünist rejimin eğitim sisteminin etkisiyle aşırı solcuydu. 1991 yılında SSCB Başkanı Gorbaçov'u desteklemek için tankın üzerine çıkan Yeltsin'in yanı başında duran gençlerden biri de Şamil Basayev'di.

ANKARA'YA UÇAK İNDİRDİ

1992 yılındaki Gürcü-Abhaz savaşında Kuzey Kafkasya'nın akraba halklarından olan Abhazların safında gönüllü olarak savaştı. Buradan Karabağ’a geçen Şamil Basayev, burada da bir süre Azerilerle birlikte Ermeni zulmüne karşı savaştı. Çeçenistan’da yaşananları dünyaya duyurmak için bir Rus yolcu uçağını kaçırarak Ankara’ya indirdi.

Çeçenistan’a dönerek burada Afganistan cihadına katıldı ve o dönemde eğitilmiş gençlerden müteşekkil bir silahlı güç kurdu. Çeçenistan’ın ilk devlet başkanı olan şehit Cevher Dudayev'in en önemli komutanları arasında yer aldı.

AİLESİNDEN 11 KİŞİYİ KATLETTİLER

Şamil Basayev, Dudayev'in şehadetinden sonra Budennovsk baskını ve Grozni savunmasında Rusları yıldırarak masaya oturmaya zorladı. 1999 yılının 9 Ağustos'unda Dağıstan'ın Çeçen sınırında operasyon yapan ve halka zulmeden Rus ordusunun işkencelerinden yılan halkın feryatları üzerine 17 Ağustos'ta Dağıstan'a giren Şamil'in hareketi ikinci Rus-Çeçen savaşının başlangıcı sayıldı.

Söylenenin aksine Basayev, Dağıstan'a girip savaşa sebep olmadı. Çünkü Rus ordusunun Dağıstan’a girişinden 8 gün sonra Basayev de direniş için girdi. Bağımsızlık savaşçısı Şamil Basayev'i durdurmak isteyen Ruslar, bir gece içinde ailesinden 11 kişiyi çoluk çocuk demeden katlettiler. Basayev, bütün bunlara karşılık davasından vazgeçmedi.

Savaşın içinde zaman zaman Rusları dehşete düşüren eylemler planladı ve kendi metodları ile Ruslara karşı mücadeleye devam etti.

ŞARTLARINI ZORLA KABUL ETTİRDİ

Şamil Basayev, Rus güçlerinin sivillere karşı giriştiği katliamların en üst seviyelere ulaştığı Haziran 1995’te, yaşananları dünya kamuoyuna duyurabilmek için 150 savaşçının Budennovsk kentinde düzenlediği rehin alma eylemini yönetti. Burada yüzlerce kişiyi rehin alan Basayev ve yanındaki mücahidler tek bir rehineye dahi zarar vermedi. Basayev’in şartları işgalci Ruslar tarafından reddedildi. Sonrasında bölgeyi kuşatan Rus ordusuna bağlı Alfa ve Omon birliklerine karşı hastaneyi savunarak düşmana ağır kayıplar verdirdi.

Şamil Basayev ve beraberindeki mücahidlerin mukavemetini kıramayacağını anlayan Rus yetkililer, Basayev’in şartlarını kabul ettiklerini ilan ettiler.

RUSLAR MÜSLÜMAN OLDU

Basayev, Budennovsk kentinden rehineler, mücahidler ve anlaşma gereği kafileye dâhil edilen Rus parlamenterleri ile birlikte Çeçenistan’a döndü. Çeçenistan’da coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanan Basayev, sınırı geçer geçmez mücahidlerin kontrolünde rehineleri serbest bıraktı. Müslüman olan pek çok Rus ise, Rusya’ya dönmeyi reddederek Çeçenistan’da kalmayı tercih etti. Bu Ruslar daha sonra Çeçen cihadı içerisinde mücadele vererek şehit düştüler.

'HEDEF KUDÜS’ÜN SİYONİST İŞGALİNDEN KURTULMASIDIR'

Şamil Basayev, 1996 yılı Nisan ayında Çeçen Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı’na getirildi ve Rus güçlerini Çeçenistan’dan çekilmeye mecbur eden Caharkale operasyonunu komuta etti. 1998’de Çeçen-Dağıstan Halkları Kongresi’nde başkan seçildi. 1 Ağustos 1999’da kurulan İslam Şûrası’nın başkanlığına getirildi. 31 Ağustos 1999 günü Caharkale’deki basın toplantısında “Bu savaş, tüm Müslümanlar kurtarılıncaya kadar sürecek. Dünyadaki tüm Müslümanlar uyanıyor. Nihai hedef ise Kudüs’ün Siyonist işgalden kurtarılması” dedi.

100 BİNE KARŞI 11 BİN!

Aynı süreçte, Rusların Dağıstan köylerini bombalaması karşısında sessiz kalamayan Şamil Basayev ve Ömer Hattab, Ağustos ayı içerisinde, İslam Şûrası kararı ile Dağıstan’da bulunan Rus karargâhına 2 bin mücahidle baskın düzenledi. Bu baskında yüzlerce Rus askeri öldürülürken onlarca helikopter ve zırhlı araç da imha edildi.

Caharkale savunmasında 11 bin mücahidin komutanlığını yapan Basayev, 100 binden daha fazla askeri olan Rus ordusuna karşı kahramanca direndi.

KENDİNİ SİPER ETTİ

Kuşatmayı yarmayı başaran Şamil ve askerleri Rus askerlerine ağır kayıplar verdirerek dağlık bölgelere çekildiler. Bu çekilme sırasında Şamil Basayev bir mayın tarlasına en önde girerek kendisini mücahidlere siper etti ve mayına basması sonucu sağ bacağını kaybetti. Kopan bacağının yerine protez takılan Şamil Basayev, tam 7 yıl tek bacağı ile Kafkasya dağlarında cihadını sürdürdü. Özgürlük mücadelesinden geri kalmadı. 

Aslan Mashadov’un önderliğinde yürütülen İkinci Çeçen cihadında, Genelkurmay Başkanlığına getirilen Basayev, bu dönemde de birçok etkili operasyona imza attı. Aslan Mashadov’un şehadetinin ardından, Devlet Başkanlığı görevine gelen Abdulhalim Sadullayev ve onun da şehadetinden sonra görevi devralan Dokko Umarov’un yardımcılığını yürüttü.

İSTEDİĞİNE GECE VAKTİ KAVUŞTU

Çeçen cihadının başladığı yıllardan beri hayatını İslam davasına adayan Şamil Basayev, kendisini geliştirmiş bir şahsiyetti. Sürekli cihat ve zikir ile meşgul oluyordu. İlmî çalışmalara önem verdi. Halkın ekonomik bunalımları başta olmak üzere bütün sıkıntıları ile ilgilenmeye çalıştı. Sık sık dünya Müslümanlarına çağrıda bulunarak onlardan destek istedi.

Gerek hayatı, gerek mücadelesi ve gerekse de şehadeti ile İslam ümmetine örneklik teşkil eden yiğit komutan Şamil Basayev, 2006 yılının 9 Temmuz’u 10 Temmuz’a bağlayan gecesinde İnguşetya’da bir köy yakınlarında bindiği bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi sonucu Rabb’ine kavuştu.

KAYNAK: YENİ AKİT
YORUMLAR 14
  • Mustafa Mat 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah gani gani rahmet eylesin. e mutlu o büyük mücahide. Cennette Cevher Dudayev'le birlikte. Rabbim böyle şahadeti bana da nasip etsin
    Cevapla
  • ahmet engin 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah ü Zül Celal Hazretleri derecesini ali makamını cennet ve habibi edibine de komşu eylesin inşaAllah...
    Cevapla
  • yıldırım 7 yıl önce Şikayet Et
    yetiştiren anne babasındanda kendisindende rabbbim razı olsun mekanı cennet olsun amin
    Cevapla
  • tesbit 7 yıl önce Şikayet Et
    Gerçek mücahit, yiğit insan,Allah rahmet eylesin.
    Cevapla
  • hkalem 7 yıl önce Şikayet Et
    allah rahmet eylesin mekani cennet olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor