PKK'nın giremediği köy!

Van’daki Ulupamir köylüleri “PKK’nın giremediği tek köy bizim köyümüzdür” diyor.

PKK'nın giremediği köy!
PKK'nın giremediği köy!
GİRİŞ 12.07.2016 07:54 GÜNCELLEME 12.07.2016 08:00
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

PKK’lı teröristler,  Van’ın  Erciş İlçesi’ne bağlı Pay  Jandarma Karakolu’na bomba yüklü araç ile yaptığı saldırıda şehit olan 1 asker ve 1 köy korucusu toprağa verilirken, şehit köy korucusu Turanbeg Günocak, hayat hikayesi ile dikkat çekti.

Çünkü o 1979 yılında memlekitinden ayrılmak zorunda ve Türkiye’yi  vatan bilen binlerce Kırgız Türkünden biriydi. Turanbeg Günocak’ın yaşadığı Ulupamir Köyü’nün hikayesi 80’li yıllarına dayanıyor.

SSCB, 1979 yılında  Afganistan’ı işgal edince, Pamir Yaylası’nda yaşayan Kırgız nüfusunun bir kısmı Afganistan’ı terk etmek zorunda kaldı. Önce  Pakistan’a göç ettiler. Ancak Pakistan’ın sıcak iklimine alışamadılar.

Bunun üzerine Pakistan’ın Türkiye Büyükelçiliği’ne müracat ederek yardım istediler. Bu istek 1982 yılında kabul edildi. Bin 150 Kırgız uçaklarla Türkiye’ye getirtildi. Önce  Malatya ve Van’a yerleştiler. 1985 yılında ise Turgut Özal’ın talimatı ile  TOKİ Konutları’na geçtiler. Kırgızların isteği ile de köyün adı Ulupamir oldu.

‘KANIMIZ PAHASINA’

Köyün muhtarı Eyüphan Koşar, köylerinin bundan sonraki hikayesini ise şöyle anlatıyor: 1988 yılında  PKK terörü başlayınca, memleketimizi korumak için korucu olduk. Nüfusumuz şu anda yaklaşık 2 bin 500 kadar ve erkeklerin yüzde 90’ı korucudur. PKK terör örgütünün giremediği tek köy bizim köyümüzdür. Kanımız, canımız pahasına PKK’yı sokmadık ve sokmayacağız da.

OĞLU DA TERÖRLE MÜCADELE EDİYOR

25 yıldır koruculuk yapan Kırgız Türk’ü Turanbeg Günocak’ın emekliliğine bir ay kalmıştı. Günocak için konuşan köyün muhtarı Eyüphan Koşar, “Tecrübeli bir korucuydu. 5 de çocuğu vardı. 3’ü erkek ve en büyüğü astsubay. O da terör bölgesinde görevli ve PKK ile mücadele ediyor. Diğer çocuklarını okuttu. Kızları üniversite mezunu. Bir oğlu bu yıl lise sonda. Bir tanesi de liseye yeni başladı. Zaten bizim köyümüzün gençlerinin yüzde 90’ı okur. Okuyamayan ise fakirlikten okula gidemez” dedi.

KAYNAK: VATAN
YORUMLAR 63
  • Gercüşlü 7 yıl önce Şikayet Et
    Köyü tebrik ederim gerçekten takdire şayan... ancak tek köy orası değil batmanın gercüş ilçesinin yüce köyü de bu pkk nın giremediği köydür aynı zamanda birçok köy daha vardır bunlardan haberiniz olsun diyepalaştım.
    Cevapla
  • Ümmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Helel olsun.. islam adına bir olan kürtlere ve türklere
    Cevapla
  • Kırgız 7 yıl önce Şikayet Et
    Sanal delikanlılarıçok boş konuuyorsunuz 30yıl bpyunca devlet temizleyemedi bınları bir avuç kırgız köyümü bitirecek pkk yı kompresör makinası gibi millet gazı veriyor
    Cevapla
  • Tayyar 7 yıl önce Şikayet Et
    reis 100 milyar dolari kekolara degilde bir avuc atliya yatirsaydi simciye teror b i t e r d i.
    Cevapla
  • fatih 1453 7 yıl önce Şikayet Et
    keşke herkes sizin gibi olsa! helal olsun!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil