İlk salâyı hıçkırıklara boğularak okudu

Cumhurbaşkanı’nın ‘sokağa çıkın’ çağrısı üzerine Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii İmam Hatibi, camiye gelerek ilk salâyı okudu.

İlk salâyı hıçkırıklara boğularak okudu
İlk salâyı hıçkırıklara boğularak okudu
GİRİŞ 24.07.2016 16:33 GÜNCELLEME 24.07.2016 17:15
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Temmuz gecesi yurt genelindeki müezzinler tek nefesten salâ okuyarak minarelerden halkı darbe girişimine karşı tek vücut olmaya çağırdılar. Diyanet tarafından gönderilen yazı ile birlikte tüm camilerden birlik ve beraberlik çağrısı anlamına gelen salâlar okunmaya başlandı. Darbe yapıldığını duyup camisine koşan Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii İmam Hatibi Adem Küçük ilk salayı okuyarak halkı darbe girişimine karşı birlik ve beraberliğe çağırdı. Küçük, minareden halka güven ve cesaret veren anoslar da yaptıktan sonra ilk önce il daha sonra ilçe müftülüğünü arayarak tüm din görevlisi arkadaşlarının camilerine sahip çıkıp salâlar okumasını önermiş. Bu önerisi üzerine kısa bir süre sonra tüm camilerden salâ sesleri yükseldiğini söyleyen Küçük, o geceyi anlattı:

İLK SALAYI AĞLAMAYA BAŞLAYINCA BİTİREMEDİM

“Darbe haberini duyunca eyvah diyerek dışarı çıkıp camiye yöneldim. Yapmamız gereken bir şey vardı. Ve o da salâ okumaktı. Çünkü darbe olursa camilerimizi ele geçirip mineralerimizden insanları korkutabilirlerdi. Bizim görevimiz sadece imamlık değil. Üzerimize giydiğimiz sarığımız cübbemiz bizim kefenimiz ve bu kıyafetler Allah Resulünün bize emanetidir. Önce öper sonra giyeriz. Camiye gittiğimde ilk önce ezan okumaya başladım. Ezan okurken hıçkırıklarım boğazımda düğümlendiğinden tamamlayamadım. Yüzümü yıkadıktan sonra tekrar devam ettim. Ezanın arkasından kısa bir salâ verdim. Sesim nereye kadar gidiyorsa 'Mahalle sakinlerimiz biz bu memleti kolay kazanmadık o yüzden bugün kimse evlerinde durmasın. Darbeye karşı derhal vatanımıza sahip çıkalım. Allah için fedakarlık gösterelim' dedim.”

SALÂLARIMIZ UÇAK SESLERİNİ BASTIRDI

Salâ okurken bir yandan da camiye güya ezan okumak için gelen insanların olduğunu anlatan Küçük, “Dışarıdan bir yandan da hakaretler küfürler duyuyorum. Bu tip insanların iyi niyetli olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Kapıyı açınca üzerimize saldıracaklardı. Cami etrafında bazı gruplar dolaşmaya başladı. Biz de cemaatimizden güvendiğimiz kişilere tehdit aldığımızı ve bize bu konuda yardımcı olmalarını istedik. Salâlar ezanlar okunurken üzerimizden jetler alçak uçuş yaptılar. Minarelerimiz zangır zangır titredi. Cematimiz tekbirlerle kendilerini dışarıya attılar. Basınçtan yerlere düşen insanlarımız oldu.” diyor.

ELE GEÇİRİLENE KADAR DEVAM ETTİM

Darbe haberini aldıktan sonra görev çağrısı yapılmadan camisine koşan hocalardan biri olan Şehzade Camii Baş Müezzini Oğuzhan Bahtiyaroğlu kanlı gece hangi şartlarda salâ okuduğunu şu şekilde anlatıyor: “Başbakanımız açıklama yaptıktan sonra işin ciddi olduğunu gördüm. Refleks olarak daha emir gelmeden dışarı çıktım camiye gitmek için. Çünkü Anadolu'da bir gelenektir. Bir felakette, kötü bir durumda salâ okunur. Saraçhane'ye yaklaşınca güvenliği aradım durum nedir diye. 'Hocam gelmeyin buralar çok kötü. Halkın üzerine ateş açtılar. Vatandaşları vuruyorlar' dedi. Bende 'Caminin ışıklarını, kapılarını kapatın arka taraftan geleceğim' dedim. 

GÖRÜNMEYEN ORDULARIN YARDIMI VARDI

Saat 4'e kadar sayısız salâ okuyan müezzin Bahtiyaroğlu, “Peygamber efendimizin Bedir Savaşı'nda çadırından çıkarken okuduğu ayeti kerime var. 'Bu topluluk muhakkak ardına bakmadan kaçacaktır' diye. Bunu duyan Hz. Ömer'de 'Bugün zafer bizimdir' dediği ayetleri de okudum. Bunun yanı sıra Ayetel Kürsiler, tekbirler, Salât-ı Tüncinâlar, salavatlar, Çanakkale şiiri, İstiklal Marşı'nı okudum. Mehter Marşını mikrofondan dinlettim. Onlara 'Namlunuzu bize değil düşmana çevirin, siz Türk askerisiniz' diye ikazlarda bulundum. Ben bu ikazları yaparken minareye ateş ediyorlardı. O gece şaha kalkmıştı halkın iradesi. Görünmeyen orduların yardımı vardı. Bütün gök orduları bu millete destek için hazırdı o gece. Gafiller bunun farkında değildi. Öğlene kadar bırakmadık camiyi. Şimdi ise sabah ezanına kadar camideyiz. 3 gün boyunca vakit namazlarında salâ okuduk. Şimdi de yatsıdan 10 dakika önce uzun bir salâ veriyoruz” diyor.

Salâlar birlik beraberlik için okunmasına rağmen bundan rahatsız olan kişiler salâyı susturup okuyan bazı hocaları darp ettiler. Bursa'da görev yapan Orhangazi Çeltikçi Cami İmamı Nurdoğan Akın darp edildiği geceyi şöyle anlatıyor:”Diyanet İşleri Başkanlığımız talimatı ve ilçe müftülüğümüzün talimatıyla salalar başladı. Bizim camimizde merkezi sistem, salâ başladı ben de hazırlığımı yaptım, lojmandan çıkıyordum ki 8-10 kişilik bir grup hakaretler küfürlerle benim önümü kestiler. Aileme, çocuklarıma, dolaylı olarak Cumhurbaşkanımıza küfürler yağdırıyorlardı. Ben de durumu izah ederek bu birlik ve beraberlik için okunan bir salâ ben de görevimin başına gitmeliyim diye anlatıyordum. Onlar yine dinlemeden hakaret ediyorlardı. Komşular duydu hemen geldiler. Aramıza girerek beni o gruptan uzaklaştırdılar. Hakaretler neticesinde beni darp ettiler. Camiye girmemi engellediler. Emniyete durumu bildirdik. Benim bildiğim 4 kişi tutuklandı. Onlara göre salâ sustu mesele bitti. Tanıdığımız insanların salâya karşı bize karşı bu tutumu beni çok üzdü.”

Darp edildiği halde camisine gelip salâ okumaya devam eden İzmir'in Narlıdere ilçesindeki Kutlu Yalvaç Camii Müezzini Mehmet Kuzgun o geceyi şöyle anlatıyor: “Başkanlıktan talimat geldikten sonra gece bir buçukta ilk salâmızı verdik. Salâ bitti görev yerimden ayrılırken 2 kadın ve bir erkek tarafından saldıraya uğradım. Ellerinde bir taş vardı onu direk yüzüme ve sırtıma vurdular. Sonrasında erkek olan da geldi. Beraber vurmaya başladılar. Erkek olan karın boşluğuma vurunca nefessiz kaldım. O sırada gözlümüğü de düşürünce kendimi savunamadım. Saldıran insanları tanımıyorum. Caminin 4 tane camını da kırdılar. Ben kaçmak zorunda kaldım. Arkamdan tekrar yakalayıp darp etmeye devam ettiler. Canımı zor kurtarıp kendimi tekrar camiye attım. Tekrar sala okumaya başladım. 27 yıllık görevliyim ilk defa böyle bir iş geldi başıma. Yine böyle bir iş olacağına bilsem gider salâmı okurum. Bu vatan için sancak için canımız feda. Bizim ecdadımız bu toprakları kanla yoğurmuşsa biz de 7, 24 salâ vermeye hazırız. Karakol dönüşü de hemen görevimin başına geçtim. Yeter ki salâlar susmasın.”

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 5
  • Fatih 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun.allah vatanımızı ezansiz,miletimizi topraksız bırakmasin.Vatanimizi Cumhur başkanımızın kem gözlerden darbecilerden hainlerden korusun.hocamizin ellerinden öperim.
    Cevapla
  • ben 7 yıl önce Şikayet Et
    bu olayın failleri birde dönüp ayrımcılık yapıyorsunuz diyor sanki görevli imam bu hainleri şükür secdesi yapmaya zorluyor.Saygı karşılıklıdır zorla olmaz sen saygı duyarsan sana da gösterirler
    Cevapla
  • Burak 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah kabul buyursun.
    Cevapla
  • Emre Turan 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah (cc) böyle imanlı, cesaretli hocalarımızdan razı olsun. İnşaallah hem dünyada hem de ukbada mükafatını alırlar.
    Cevapla
  • ismail 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah razi olsun sizlerden
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı
Türkiye'den tarihi İncirlik hamlesi! Stratejik adım! Kürecik iddialarına yanıt