Bakan Arslan: 9 milyon ağaç dikilecek

2023 hedeflerinde hayata geçirilmekte olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Yeni Havalimanı çevre duyarlılığıyla öne çıkıyor.

Bakan Arslan: 9 milyon ağaç dikilecek
Bakan Arslan: 9 milyon ağaç dikilecek
GİRİŞ 30.07.2016 11:51 GÜNCELLEME 30.07.2016 11:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Cumhuriyet tarihinin en büyük projeleri arasında yer alan 3. köprü ve havalimanının çevre duyarlılığıyla ön plana çıktığını belirterek, her iki proje için dikilecek ağaç sayısının 9 milyonu bulacağını bildirdi.

Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Yeni Havalimanı projelerinde zaman zaman gündeme gelen "ağaç kesimi" tartışmalarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Söz konusu projeler için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında protokol yapıldığını hatırlatan Arslan, "Protokol gereği, projeler kapsamında kesilen ağaçların 5 katı dikilmesi gerekiyor. Gerek bakanlık gerekse her iki projenin üstlenici konsorsiyumları olarak bu konuya fazlasıyla özen gösteriyoruz." şeklinde konuştu.

Yavuz Sultan Selim Köprüsünü de içine alan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi için şu ana kadar 381 bin ağacın kesilmesi veya nakledilmesinin söz konusu olduğunu bildiren Arslan, protokole göre bu rakamın 5 katına denk gelen 1 milyon 900 bin ağaç dikilmesi gerekirken, halihazırda 2 milyondan fazla ağaç diktiklerini söyledi.

Arslan, "Ancak bununla da yetinmeyeceğiz. 1,5 milyon daha ağaç dikilecek. Böylece Yavuz Sultan Selim Köprüsü için dikilen ağaç miktarı toplamda 4 milyon adede yaklaşmış olacak." dedi.

"3. havalimanı sahasında ilkel madencilik yapılmış"

Bakan Arslan, ağaç kesildiğine dair eleştirilerin olduğu bir diğer projenin ise İstanbul Yeni Havalimanı olduğunu hatırlatarak, "Havalimanının inşaat sahası, on yıllardan beri maden alanı olarak kullanılmış. Ocaklar açılarak ilkel madenciliğin yapıldığı alanın 25-30 yıl önceki fotoğraflarını da incelediğimizde bölgenin daha önceden tahrip edilmiş olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda kesilen ağaç açısından şu ana kadar tahmin edilen rakamın oldukça altında kalındı." ifadelerini kullandı.

Çalışmalar sırasında taşınmaya müsait olan fidan ve ağaçların Arnavutköy ve Eyüp'teki okul bahçeleri ile ormanlara taşındığını anlatan Arslan, "Çevre hassasiyetinin yüksek olduğu çalışmalar öncesinde saha incelemesi yapılarak burada bulunan soğanlı bitki ve diğer canlı varlıkların türlerinin devam etmesi için Atatürk Arboretumu ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ile iş birliği yapıldı." dedi.

"Havalimanı için 5 milyondan fazla ağaç dikilecek"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile yapılan protokol gereği Yavuz Sultan Selim Köprüsünde olduğu gibi, İstanbul Yeni Havalimanı inşaatı için de kesilen ağaç sayısının 5 katının dikilmek zorunda olduğunu ancak üstlenici konsorsiyumun bu rakamın çok daha üzerine çıkmayı hedeflediğini kaydetti.

Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nitekim minimum seviyede de olsa kesilen her ağaç kayıt altına alınıyor. Denizden uzaklaştıkça ağaç boyları ve büyüklükleri arttığı için alandaki bitki örtüsünün geniş gövdeli ve büyük olmadığı görülüyor. Küçük meşe tarzında bitki örtülerinin bulunduğu proje kapsamında kesilenin 5 katından çok daha fazla sayıya denk gelen 5 milyon ağacın dikilmesi planlanıyor. Bu doğrultuda en kısa zamanda Türkiye'nin belli bölgelerinde 5 milyon ağacın dikimine başlanacak."

İstanbul Yeni Havalimanı ile dünya hava ulaşımının yeni bir merkeze kavuşacağını ifade eden Arslan, havalimanının uçak, yolcu ve kargo talebini uzun vadeli karşılayacağını dile getirdi. Arslan, "Çok geniş ve ferah terminallerin bulunacağı yeni havalimanında, oturma alanlarında gerçek bitkilerin yer alacağı yeşil konsept kullanılacak." dedi.

Arslan, Türkiye'nin 2023 hedefleri çerçevesinde hayata geçirilmekte olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Yeni Havalimanı projelerinin çevre duyarlılığıyla öne çıktığı ifade ederken, her iki proje için dikilecek ağaç sayısının toplamda 9 milyonu bulacağını bildirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • seçki 7 yıl önce Şikayet Et
    Otoyolların kenarları ağaçlandırılmalı. Yolları hemen yapıyoruz ancak kenarları çıplak bırakılıyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyelerdeki akraba atamaları Fatih Portakal'ı çileden çıkardı: Yazıklar olsun
Gelirini beyan etmeyenler için ‘pişmanlık’ imkanı! Bakan Şimşek'ten çağrı