Türkiye açıklama istedi, ABD üç saat bekledi

15 Temmuz gecesi Türkiye ABD'den darbecilere karşı net bir tavır ortaya koymasını istedi, ama bu 3 saat gecikti.

Türkiye açıklama istedi, ABD üç saat bekledi
Türkiye açıklama istedi, ABD üç saat bekledi
GİRİŞ 08.08.2016 13:17 GÜNCELLEME 08.08.2016 13:19
Bu Habere 95 Yorum Yapılmış

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gece, saat 23.15 sıralarında Türk Dışişleri'nden bir telefon aldığını, bir diplomatın kendisini arayarak ABD yönetiminin desteğini beklediğini Washington'a iletmesini istediğini söyledi: "Ben darbe girişimini Ankara’da rezidansta jetler alçak uçuş yapmaya başladığında öğrendim. Yaklaşık 22.00 sularıydı.

Türk hükümetinden bunun bir yasadışı darbe girişimi olduğuna dair aldığım telefonun hemen ardından, gittik dar bir ekiple beraber saat 23.30 sularında büyükelçiliğe geçtik. Arayan Türk Dışişleri Bakanlığından birisiydi ve saat 23.15 civarıydı. Arayan kişi bu bilgiyi Washington’a iletmemi istedi ve Türk hükümetinin ABD’nin desteğini beklediğini bildirdi. Ben de bunu derhâl yaptım." Ancak Ankara'nın beklediği ve Bass'in söylediğine göre derhâl Washington'a iletilen destek talebi kolay gelmedi.

Türkiye saatiyle saat 23.57'de, yani Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan Büyükelçi Bass'ın aranmasından 40 dakika sonra Moskova'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Türkiye’de barış, istikrar ve devamlılık olmasını umuyorum" dedi. Bu açıklamada ne demokrasi vurgusu, ne de seçilmiş hükümete destek vardı.

O saatlerde darbenin âkıbeti belirsizdi. Marmaris’te tatilde olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın durumu da netlik kazanmış değildi.

Bundan 20 dakika sonra Türkiye saatiyle 00.17'de Beyaz Saray'ın Twitter hesabından yeni bir açıklama yapıldı. Türkiye’nin destek açıklaması talebinin üzerinden iki saat geçmişti. O saatte yapılan duyuruda ‘ABD Başkanı Obama’nın Türkiye’de gelişen olaylardan haberdar edildiği, kendisinin ‘düzenli aralıklarla bilgilendirildiği’ duyuruluyordu. Bu duyuruda da darbeye yönelik bir itiraz, demokratik kurumlara destek yoktu.

Olaylar devam ederken saat 00.44'te Reuters haber ajansı Amerikan hükümet kaynaklarına dayandırdığı bir haber geçti. Haberde, "ABD'nin, Türkiye’de bir darbe girişimi olduğunu düşündüğünü, o esnada kimin kazanıyor olduğunun kesin olmadığı" yazıyordu.

O saatlerde Türkiye’nin, tankların, savaş uçaklarının devrede olduğu bir darbe girişimiyle karşı karşıya olduğu artık apaçık ortaya çıkmıştı, ancak kimin kazanıyor olduğu belli değildi.

Bir NATO ülkesinde darbe yaşanıyordu. Amerika’nın Ankara Büyükelçisi saat 22.00’den bu yana bu darbenin cereyan ettiğini görüyor, yaşıyordu. Türkiye’de saat 22.00 iken Washington'da öğleden sonra saat 15.00 idi. Amerikan devleti mesaideydi. Başkan Obama ayaktaydı ve çalışıyordu. Amerikan kaynaklarından yapılan açıklamalara göre de ‘gelişmelerden düzenli olarak’ bilgi sahibi oluyordu.

Darbeciler saldırılarını sürdürüyor, jetler Ankara ve İstanbul’da yüksek hızla alçaktan uçup korku salmaya devam ediyordu. İstanbul’da köprü üzerinde insanların üzerine ateş açılıyordu.

Amerikan yönetimine Türk hükümetinden ‘destek çağrısı’ gelmiş, bunun üzerinden iki saatten fazla zaman geçmişti. Dahası Amerikan yönetimi adına açıklamalar da yapılıyor fakat Türkiye’nin beklediği açıklama bir türlü gelmiyordu.

DURUM NETLEŞTİ AÇIKLAMA GELDİ

Saat 01.30 olduğunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem hayatta olduğu hem de darbecilerin elinde olmadığı ortaya çıkmıştı. Dahası Cumhurbaşkanı CNN Türk ekranlarından halkı sokaklara çağırmış, insanlar da sokaklara meydanlara akmaya başlamıştı. Halk darbeye direniyor, dahası darbeyi bastırıyordu. Polis ve ordu içinden meşru hükümete bağlı birlikler de kritik noktalarda halkla birlikte darbecilerle çatışıyordu. Saat 02.00’ye doğru darbenin başarısız olacağı artık anlaşılıyordu.

Ankara'nın Amerika'dan beklediği içerikte ilk açıklama bu aşamadan sonra geldi.

Türkiye saatiyle 02.05'te Beyaz Saray ve ABD Dışişleri'nden eş zamanlı bir açıklama geldi. Amerika ‘ tüm tarafları’ seçilmiş hükümeti desteklemeye çağırıyordu.

YORUMLAR 95
  • Mehmet şah 7 yıl önce Şikayet Et
    E sonunda abd den ab den dost olunmayacagini gördüklerine göre gereğinin yapılmasını rica ederiz
    Cevapla
  • ekremun 7 yıl önce Şikayet Et
    amerikan köpekleri işlerini garantiye almadan cevap vermezlerkii tek çare amerikanın üsleri kapatılmalı
    Cevapla
  • kayserili 7 yıl önce Şikayet Et
    amerikan usleri kapatilmali ve Ruslara verilmeli, natodan cikmaliyiz ve avrupa sinirlarimizi suriyelilere acmaliyiz. bu iki yuzlu batinin oyunlarindan biktik.
    Cevapla
  • fth 7 yıl önce Şikayet Et
    Rusya nin yaptığı zulümleri ne çabuk unuttunuz ya bu sizde ki akıl neyin nesi
    Cevapla
  • ıspartalı 7 yıl önce Şikayet Et
    Abd ve avrupa müttefigimiz olmamalı rusya .çin ve iran tarafına yaklaşmalıyız
    Cevapla
  • TürkOğlu Ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Reis bu milletin kendi mesleğide baba mesleğide şehitliktir. Bizim kim olduğumuzu dünya da biliyor Sen de biliyorsun. Biz sana diğerleri gibi değilsin diye, sesimizi dünyaya duyurasın diye oy verdik. Gereken cevabı ve resti duyması gereken herkese anlayacağı dilde gerekirse göğsünün üstüne yumruğunu oturtarak vermeni bekliyoruz. Önce Allahın sonra da senin emrindeyiz. Korkma arkamız da Allahımız var. Dedimya bizim dedemizin de babamızın da mesleği Şehitlik ti. Bizim de öyle. Biz bu dünyaya İslamın sancaktarı olmak için geldik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor