KONDA'nın 'Demokrasi nöbeti' anketi

KONDA'nın darbe girişimine ilişkin halkın eğilimlerine ilişkin yaptığı anket sonuçları açıklandı.

KONDA'nın 'Demokrasi nöbeti' anketi
KONDA'nın 'Demokrasi nöbeti' anketi
GİRİŞ 11.08.2016 11:16 GÜNCELLEME 11.08.2016 11:16
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

KONDA Araştırma Merkezi'nin, darbe girişimine ilişkin yaptığı kamuoyu araştırmasında, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, darbeye karşı sokağa çıkanların yüzde 53'ü,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CNN Türk canlı yayınına bağlanarak yaptığı "Sokağa çıkın" çağrısı sonrası meydanlara inmeye karar verdi.

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır'ın yaptığı, Türkiye genelinde düzenlenen 'Demokrasi Nöbeti' mitinglerine katılan halkın profilinin ve görüşlerinin değerlendirildiği en kapsamlı araştırma raporuna göre, Demokrasi mitinginlerine katılanların yüzde 39'u ilk kez bir mitinge katıldığını belirtirken, yüzde 83'ü muhafazakâr yaşam tarzını benimsiyor.

YÜZDE 67, DARBE GİRİŞİMİNİ TV'DEN ÖĞRENMİŞ

Araştırma, 26 Temmuz 2016 Salı gecesi, saat 21:00 — 00:00 arası, 'Demokrasi Nöbeti' çağrısı yapılan meydanlardan Kısıklı, Saraçhane ve Taksim'de 1875 kişi ile yüz yüze görüşme verilerine dayanıyor. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 67'si darbe girişimini TV'den öğrendiğini belirtirken, yüzde 24'ü arkadaş ya da tanıdık aracılığıyla girişimden haberdar olduğunu söylüyor. Yüzde 9'luk bir kesim ise girişim haberini sosyal medyadan aldığını ifade ediyor.Yüzde 67 TV'den öğrendi.

BUGÜN BİR SEÇİM OLSA AK PARTİ'NİN OYU NE KADAR OLUR?

Araştırmaya göre, demokrasi mitinginlerine katılanların yüzde 83'ü muhafazakâr yaşam tarzını benimserken, bu kitle içerisinden yüzde 17'lik bir kesim kendisini 'sofu' olarak tanımlıyor. Katılımcıların yüzde 79,5'i "1 Kasım seçimlerinde hangi partiye oy verdiniz?" sorusuna "AK Parti" yanıtını veriyor. Bugün bir seçim olması durumunda bu oran yüzde 84,1'e yükseliyor.

MİTİNGLERE KATILANLAR 29-43 YAŞ ARALIĞINDA

Mitinglere katılanların yüzde 61'i erkek, yüzde 39'u kadın. 29-43 yaş grubundaki katılımcıların oranı yüzde 43. 18-28 yaş arasında katılım sağlayanların oranı ise yüzde 31. 44 ve üzerindeki yaş grubundan katılım da dikkate değer oranda; yüzde 26. Araştırmanın sonuçları mitinglere katılanların yaş ortalamasının 35,8 olduğunu ortaya koyuyor. Eğitim seviyelerinin de değerlendirildiği araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 25 ilkokul mezunu, yüzde 35'in lise, yüzde 21'in üniversite mezunu.

Araştırmaya göre, mitinglere katılanların yüzde 79'u Türk, yüzde 12'si Kürt. Yüzde 13'lük bir kesim ise diğer inanç gruplarından.

YÜZDE 40'LIK KESİM, TÜRKİYE'NİN ELE GEÇİRİLMEK İSTENDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Mitinglere katılanlar yüzde 45'i "Neden buradasınız?" sorusuna "Ülke ve vatan için buradayım" cevabını verirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı için meydanlarda olduğunu söyleyen kitlenin oranı yüzde 10. Katılımcıların yüzde 40'ı darbe girişiminin 'Türkiye'yi ele geçirmek ve ülkeyi bölmek oduğunu' düşünüyor. Yüzde 17'si ise 'Cumhurbaşkanı'na karşı bir girişim olduğu' görüşünde.

YORUMLAR 4
  • Necmettin 7 yıl önce Şikayet Et
    Anketin son bölümünde Cumhurbaşkanının çağrısı üzerine meydanlarda olanların oranı %10 gösterilmiş, bence bu oran yanlış ve maksatlı olarak yazılmış. Çünkü meydanlara çıkmaların %90 oranda Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile olmuştur. Anketçiler burada algı oluşturmaya çalışmışlar Ülke ve Vatan meydanlardaki herkeste ortak payda Cumhurbaşkanına sevgi ve destek de en az o orandadır. Bunu meydanlar zaten gösterdi
    Cevapla
  • Alibaba 7 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkürler Haber 7. Yiğit Millet, Yiğit Başkan... Daha ne denilebilir ki. Kanımızda var.
    Cevapla
  • yorumsuz 7 yıl önce Şikayet Et
    akparti genel merkezinde yapsaydınız anketi daha sağlıklı olurduı!!!
    Cevapla
  • metin 7 yıl önce Şikayet Et
    O ankete Taksim'de ben de katıldım ve ayrıca bir iki saat boyunca anketçinin peşinde dolaştım. Verilen cevapların çoğu , anket sonuçlarındaki cevaplarla aynıdır. Anket sonuçlarıyla masa başında oynamamışlar. Ankete katılanların büyük çoğunluğu AK Partiliyim ve Türk'üm cevabını verdi. AK Partili olmayanların ise tamamı MHP'liyiz dedi. Başka partiden kimseye şahit olmadım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu