İşte Cerablus'un önemi ve operasyonun kodları

TSK, Suriye'nin Cerablus bölgesine harekat başlattı. Peki Cerablus Türkiye için neden önemli. İşte Cerablus operasyonunun kodları

GİRİŞ 24.08.2016 10:38 GÜNCELLEME 24.08.2016 15:08
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Menbiç'in PKK'nın uzantısı PYD ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) operasyonuyla DAEŞ'ten alınmasının ardından Cerablus bölgesi daha için daha büyük bir mücadele başladı.

Terör örgütü DAEŞ, Rakka'ya açılan kapısı Cerablus'u kaybetmemek için direniyor. Türkiye, güneyinde oluşacak Kürt koridoru için son nokta olarak görülen Cerablus'un PYD'nin eline geçmesini önlemek için bölgedeki muhaliflere desteğini artırdı.

PYD BÖLGEYE HAKİM OLMAK İSTİYOR

PYD ise ABD'yi arkasına alarak Akdeniz'e açılacak koridor için Cerablus'a hâkim olmak istiyor.

DAEŞ, RAKKA'NIN GÜVENLİĞİNİ CERABLUS'TAN SAĞLIYOR

IŞİD, Menbiç'te kontrolü PYD'ye kaptırmasının ardından, Türkiye sınırına komşu olan Cerablus’u da kaybetmek istemiyor. DAEŞ'in başkent' olarak kabul ettiği Rakka'nın güvenliği büyük ölçüde Cerablus bölgesinden sağlanıyor. IŞİD'in, Menbiç'in ardından Cerablus'u kaybetmesi, Suriye ve Halep'in kuzeyindeki üstünlüğünü yitirmesi anlamına geliyor.

PYD'NİN PLANI

PYD ise Menbiç'in ele geçirilmesinin ardından, bölgeyi terk etmeyi ve hâkimiyeti demografik çoğunluğu olan Araplara bırakmayı vaat etmişti. Ancak PYD doğudaki Kobani ve batıdaki Afrin kantonlarını birbirine bağlayarak Irak'tan Akdeniz'e kadar uzanan Kürt koridoru oluşturma hedefini gizlemekten çekinmiyor. Bu çerçevede Cerablus ve batısındaki EI Bab'ı ele geçirmeyi panlıyor. PYD'nin Menbiç'in doğusundaki El Bab'a yönelmesi bekleniyor. PYD, El Bab bölgesinde hâkimiyeti sağlarsa MenbiçTel Rıfat eksenini bağlayarak Kobani ile Afrin kantonlarını birleştirmiş olacak.

ABD VE RUSYA ETKİSİ

PYD, DAEŞ'e yönelik operasyonlarında zaman zaman Rusya'nın kimi zaman da ABD'nin desteğini alıyor. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın bugün gerçekleştireceği görüşmelerde Ankara, sınırda PYD'nin Kürt koridoru oluşturmasına yönelik itirazlarını bir kez daha güçlü vurgularla kayda geçirecek.

IŞİD'le mücadele konusunda ABD öncülüğündeki koalisyona destek veren Türkiye, Cerablus Afrin arasında Kürt koridorunun engellenmesi konusunda Batı'dan destek bulamıyor. Türkiye, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Rusya ve İran'la ilişkilerini düzeltmesinin ardından Suriye konusunda bu ülkelerle teması artırdı.

CERABLUS'UN ÖNEMİ

Cerablus, DEAŞ açısından önemli. Cerablus düşünce sıra Rakka’ya gelecek. Ama bizim açımızdan daha önemli. Hem DEAŞ’ı sınırımızdan söküp atacağız hem de Kobani’den Afrin’e bir Kürt koridoru oluşturulmasının önüne geçeceğiz. Cerablus operasyonunun ikinci önemli yanı ise Suriye politikamızın değiştiği bir zamana denk gelmesi. Rusya ile yakınlaşmanın sonuçlarında biri Suriye’de ortaya çıktı.

YORUMLAR 19
  • Afrin ve Membic 7 yıl önce Şikayet Et
    Buralar pyd den temizlenmezse bu operasyon bostur anlamsizdir, yoksa pkk pyd guneye tam saha yakinda yerlesir,ulkemizdeki suriyelileri de buralarda iskan edin,biraz politika gosterin
    Cevapla
  • kaptan 7 yıl önce Şikayet Et
    hani MÜNBIC isidden temizlendikten sonra PYD geri cekilecekti yerlesip kaldi lar simdi tam sirasidir CEKIL demenin sinirinda mubicin cerablusunda suriyeli mültecilerinde güvenligini biz yapicaz pyd cekilsin yoksa VURURZ mesaji verilmeli
    Cevapla
  • Millet 7 yıl önce Şikayet Et
    Atam Yavuz Sultan Selim Han bu gün ve bu günün getireceği zafer senin olsun
    Cevapla
  • Millet 7 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşlerim bilenler askerimiz için Fetih suresini okusun bilmeyenler bilenlerden okumasını istesin
    Cevapla
  • devdalga 7 yıl önce Şikayet Et
    işte budur yaa valla bugün çağırsınlar koşarak gitmeyen ne olsun zaten seferberliğimde var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!