Darbe Girişiminin İslam Coğrafyasında Yansımaları

Kütahya'da "15 Temmuz Darbe Girişiminin İslam Coğrafyasında Yansımalar" konulu konferans başladı.

Darbe Girişiminin İslam Coğrafyasında Yansımaları
Darbe Girişiminin İslam Coğrafyasında Yansımaları
GİRİŞ 25.08.2016 12:45 GÜNCELLEME 25.08.2016 12:45
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kütahya Valiliği, Kütahya Belediyesi, Üniversitemiz ve Kütahya İş Dünyası tarafından düzenlenen, 3 gün boyunca devam edecek olan, farlı ülkelerden akademisyen, gazeteci ve bürokratın katıldığı 15 Temmuz Darbe Girişiminin İslam Coğrafyasında Yansımaları Konferansı başladı. Konferanslarda 15 Temmuz’da Türkiye’yi siyasi, ekonomik ve kültürel yönden istikrarsızlaştırma amaçlı darbe girişiminin İslam coğrafyasındaki etkileri incelenecek.

Kuran tilaveti ile başlayan konferansın açılış konuşmasında Proje Koordinatörümüz Yrd. Doç. Dr. Bülent Cırık şunları söyledi: “Her gün darbe girişimiyle ilgili haberler izliyoruz, okuyoruz. Ancak İslam coğrafyası bunu nasıl görüyor? Asıl bizim öğrenmek istediğimiz bu İslam coğrafyasında siyasi çıkarları, kompleksleri, farklılıkları bir kenara koyduğumuzda çok büyük işler yapacağımızın kanıtı bu konferanstır. İlk gün 15 Temmuz gecesi Türkiye’nin yaşadıklarını anlatacağız.

İkinci ve üçüncü gün konuk ülkelerin Türkiye’yi nasıl gördüğünü konuşacağız. Konferansın sonunda sonuç bildirgesini kitapçık şeklinde yayınlayacağız. Gerekli kurum ve kuruluşlara göndereceğiz. Bu konferansımızda bizleri yalnız bırakmayan ve her zaman destekleyen Valimiz Ahmet Hamdi Nayir’e, Milletvekilimiz Şükrü Nazlı’ya, Kütahya Belediye Başkanımız Kamil Saraçoğlu’na, Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören’e, Kütahya ve ilçelerimizdeki Sanayi ve Ticaret Odaları Başkanlarımıza teşekkür ediyorum.”

Türkiye'nin Çad Eski Büyükelçisi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kavas şunları söyledi: “15 Temmuz hafızalarda yer olacak bir gün. Darbelere geçit verilmeyeceğinin ilk örneği oldu. İslam âlemi bu darbeyi lanetledi. Bizim edindiğimiz bilgilere ve duyduklarımıza göre Türkiye’nin başına bir hal gelmesin diye uykusuz geçirdiler. Gezi olaylarında Çad’da idim. Çad çok üzüldü. Bizlere değer verdikleri için onlara çok teşekkür ediyoruz. Türkiye’de ilk defa böyle bir etkinlik düzenleniyor. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. 15 Temmuz bize darbelere teşebbüsün ağır sonuçları olacağını gösterdi.”

Kütahya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Nafi Güral şunları söyledi: “5. Kol mantığıyla devletin bütün organlarına sızmış, bu sızmayla ordumuzu ikiye bölmüş. Adliyeyi ikiye bölmüş, kolluk kuvvetlerimizi ikiye bölmüş ve insanlarımızı bölmüş vatan hainlerinin kimler hesabına çalıştığını tarih yazacak. Türk milleti bu hainleri asla affetmeyecektir. Bu konferansı son derece önemsiyor, konferanslardan önemli sonuçlar çıkacağına inanıyorum.”

Farklı ülkelerden gelen konukları ve ülkelerini selamlayarak sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Remzi Gören şunları söyledi: “Dünyanın en seçkin, en temiz, en değerli insanları Devlet-i Ali Osmani’nin kuruluş topraklarına hoş geldiniz. Sefalar getirdiniz. Mağdurların, mazlumların, yolda kalmışların, darda kalmışların, fakirin, fukaranın sığınağı, umut kapısı Türkiye’ye; bu istiklal ve istikbal savaşındaki katkınız, yürekten dökülen dualarınız, mücadeleniz için minnettarız.

Ümmeti ümmet yapan, mümini mümine kardeş yapan, vatan, millet, bayrak uğrunda buluşturan 15 Temmuz darbe girişiminin İslam coğrafyasındaki yansımalarının ele alınacağı Konferansın hayra vesile olmasını diliyorum. Bu uğurda şehit olanların, milletimizin, bu kutsal davayı omuzlayan Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın manevi huzurlarında saygıyla eğiliyorum. Allah bes, baki heves. Allah var, gam yok.” 

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu “İslam’ın bayraktarlığını yazan milletimiz çok acılar çekti. Tarihimize baktığımızda hep bu darbeler olmuş. Osmanlı’da yeniçeri ocağı darbelerin odağı olmuş, ta ki 1826 yılına kadar. 1826 yılında milletin gayret ve yardımıyla yeniçeri ocağı kapatılmış. Bu olay hayırlı vaka olarak adlandırılmıştır. Tarihte Emperyalistler iç bağlantılarıyla darbe tertiplerine devam etmiş. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla halkımız sokaklara çıkarak FETÖ ve yandaşlarına geçit vermemiştir. Milletimiz devletimize, demokrasimize, vatandaşımıza sahip çıktığı gibi bütün mazlum milletlere sahip çıkmıştır. Umarım bu sahip çıkış İslam coğrafyasının uyanışına vesile olur.” dedi.

Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı şunları söyledi: “Türkiye, insanlığın son kalesidir. 15 Temmuz darbe girişimini aynı zamanda bir işgal planıydı. Türkiye’ye yönelik hamleydi. Dünyayı cetvellerle parçalayan zihniyetin darbenin arkasında olduğunu çok iyi biliyoruz. Batı modernitesi iflas etti. Yeryüzüne cennet vaat etti. Yeryüzünü cehenneme çevirdi. Bir avuç beyazın mutluluğu için milyonlarca insan katledildi. İnsanlar Afrika’da açlığa, Ortadoğu’da ölüme mahkum edildi.

Bu haksız düzene hayır diyen ülke var. Dünya 5’ten büyüktür diyen liderin ülkesinde yaşıyoruz. İnsanlar merhamet istiyor. İnsanı insan yapan değerler ahlaktır. Türkiye hiçbir çıkar gözetmeksizin Somali’ye yardım götürmektedir. Gazze’ye yardım götürmektedir. Türkiye bunun için insanlığın son kalesidir. Kalkışma bunun için planlanmıştır. 15 Temmuz’da tanklara, uçaklara karşı mücadele eden ruh, dalga dalga tüm dünyaya yayılacak insanlığa zulüm yapan güçler sökülüp atılacaktır.”  

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir şunları söyledi: “6 gün sonra 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayacağız. 30 Ağustos emperyalistler karşısında mazlum milletlere umut olmuştur. 15 Temmuz da böyle büyük bir başarının hikâyesidir. Bir yönüyle baktığımızda ihanetin kalkışmanın demokrasiye ve milli iradeye saygısızlığın kaba bir lekesidir. Ama, diğer yönüyle baktığımızda başta Sayın Cumhurbaşkanımızın cesareti, feraseti, basiretiyle ve halkımızın ona verdiği cevapla büyük bir birliğin, beraberliğin şahlanışıdır. Aynı geceden iki farklı şeyi görmemiz mümkün hem büyük bir ihaneti hem de büyük birlik ve beraberliği hissetmemiz mümkün. Dolayısıyla iki farklı bakış ve yöntemle değerlendirmemiz gerekiyor. Ümitsiz olmamızı gerektiren bir durumun olmadığını, bu milletin gücünün tankların gücünün önünde geldiğini bu milletin öz evlatları, o gece göstermiş oldular.

İslam coğrafyası nasıl görüyor, oradaki yansımalar nasıl? Aynı binanın tuğlalarıyız. Önce kendimizi onlara anlatıp onlardan bir yardım beklememiz lazım. Bu yardım bizim bize yardımı. Gayriden biz yardım beklemiyoruz. Kendimiz gibi düşünen insanlarla elbette bu yaşadığımız zorluk içerisinde beraber olmanın beklentisini oluşturmak istiyoruz. Gönül coğrafyamızda bizim yaşadığımız sıkıntıları birebir hisseden, dualarıyla Türk bayraklarıyla bizim yanımızda olduğunu gösteren, onlara şükran borçlu olduğumuz milyonlarca insan var. Bugün Kütahya’da gönül coğrafyamızdaki insanları bir araya getirerek onlar nasıl gördüler, bizim onlara ilaveten neyi anlatmamız lazım, bu duyguları paylaşmak için bir araya geldik.”

Konferansa katılan ülkeler:

Orta Asya: Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, İran, Afganistan, Tacikistan

Afrika Ülkeleri: Fas, Cezayir, Mısır, Sudan, Etiyopya, Somali, Nijerya, Nijer, Senegal, Libya, Tunus, Kamerun, Güney Afrika, Gana

Ortadoğu Ülkeleri: Lübnan, Suriye, Irak, Filistin, Ürdün

Körfez Ülkeleri: Suudi Arabistan, Katar, Umman, Yemen, Bahreyn, Kuveyt

Balkan Ülkeleri: Bosna-Hersek, Kosova, Makedonya, Arnavutluk

Uzak Doğu Ülkeleri: Pakistan, Bangladeş, Hindistan, Endonezya, Malezya

Latin Amerika Ülkeleri: Şili, Kolombiya, Bolivya

Batı Avrupa Ülkeleri: Fransa, Belçika, İngiltere

Diğer Ülkeler: Rusya Federasyonu

YORUMLAR 1
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    çok kaiteli bir konferans katılmak isterdim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İşte Baykar'ın neden hedefe konulduğuna dair gerçek
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mesajı aldık, değişimi yapacağız - Gazete manşetleri