3 terör örgütüne küresel kıskaç: 30 milyon euro!

Terör örgütleri FETÖ, PKK ve DAEŞ’in kara para haritası çıkarıldı. Terör örgütlerinin finans trafiğini yöneten 165 isim kıskaca alındı.

3 terör örgütüne küresel kıskaç: 30 milyon euro!
3 terör örgütüne küresel kıskaç: 30 milyon euro!
GİRİŞ 31.08.2016 08:49 GÜNCELLEME 31.08.2016 09:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), PKK, DAEŞ ile doğrudan bağlantılı 165 isim küresel kıskaca alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hepsinin arkasında aynı surat var" dediği bu terör örgütlerine yönelik küresel operasyon kapsamında 100 ayrı dosya açıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda üç örgütün finansörü, kasası olarak görülen 165 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. İstihbarat birimleri, döviz bürolarından finans kurumlarına kadar geniş bir alanda şüpheli işlemleri, para hareketlerinin küresel ve bölgesel bazdaki hareketlerini takibe aldı. DAEŞ'e son üç yılda 4 Avrupa ülkesi üzerinden yüklü miktarda para transferi, PKK'nın kaçak sigara, uyuşturucu başta olmak üzere yürüttüğü kara para trafiği, FETÖ'nün 'himmet' adı altında suç örgütlerinin parasını nasıl akladığı ortaya kondu. Paraların ağırlıklı olarak 14 Avrupa ülkesi üzerinde dolaşım yaptığı belirlendi.

KARA PARA HARİTASI

 Avrupa'daki kara para izleme kurulları, ABD, OECD ile koordineli operasyonlar genişletildi. Emniyet ile MİT, PKK, FETÖ ve DAEŞ'in para trafiğine ilişkin bilgileri değerlendiren MASAK bu örgütlerin Avrupa'daki bankalardan yaptığı para transferlerinin de izini sürüyor. Gelen bilgilerle terör örgütlerinin, para kaynakları ve bu bankalardaki hesapları da tespit ediliyor. Terörizmin finansmanı ile mücadele kapsamında Mali Eylem Görev Gücü (FATF) ve Egmont Grubu gibi uluslararası kuruluşlar nezdinde de bu örgütlerin faaliyet gösterdiği tüm ülkeler üzerinde baskı kurulması istendi. İstihbarat, emniyet ve adli makamlara iletilen dosyalarda yer alan dikkat çekici bazı başlıklar şöyle:

* HAKKÂRİ, ŞIRNAK YOLU: Terör örgütü PKK, Avrupa'daki parasını Hakkâri, Şırnak başta olmak üzere doğudaki bazı iller üzerinden Kuzey Irak'a aktardı. Kuryeler ve bazı bankalar üzerinden bu illere gelen paralar HDP'li belediyelerin de yardımıyla örgüte dağıtıldı.

* DAEŞ TEHDİTLE TOPLUYOR: Terör örgütü DAEŞ'in yaklaşık 2 milyar dolar nakit parası olduğu tahmin ediliyor. Örgüt ele geçirdiği bölgelerde haraç şebekesi kurarken, bölgedeki inşaat şirketleri başta olmak üzere bütün işletmelerden tehditle para topluyor.
 Örgütün fonlarının ana kaynağını ise petrol ve kaçak yolla yapılan satışlar oluşturuyor. Petrol ve dizel satışına ilişkin alıcı ağları ortaya konulurken, Türkiye bu örgüte fon akışını önlemede kilit rol üstlendi.

* HARAÇ LİSTELERİ ELE GEÇİRİLDİ: İstihbarat birimleri bu örgütlerin para trafiğinin yanı sıra kimlerin hesabına para aktarıldığına ilişkin haraç listesine de ulaştı. Bu listelerde ünlü işadamlarının da olduğu, sınırdaki kaçakçılıktan elde edilen paraların da PKK'ya aktarıldığı saptandı. Sadece sigara kaçakçılığından elde edilen gelirin bu yıl itibarıyla 2 milyar lirayı bulduğu belirtiliyor.

* KURYELERİ KULLANDILAR: FETÖ, kuryeler aracılığıyla 17 Aralık sonrası yoğun bir şekilde yurtdışına kara para çıkardı. Son 2 yıllık dönemde örgütün finansörü şirketler üzerinden 100 milyar dolara yakın para trafiği gerçekleşti. Bazı Avrupa ülkelerinden, Sudan, Malta, Azerbaycan'a yapılan yüklü miktarda para transferleri dikkat çekti.

* 3 MİLYAR DOLARI BULDU: Kara para trafiğine ilişkin savcılıklara gönderilen ihbarların parasal değeri 3 milyar doları geçmiş durumda. FETÖ himmet adı altında topladığı paraların büyük bölümünü altın, fonlama ile kazanılmış göstererek örgüt üyeleri adına kurulan şirketler üzerinden akladı. Sadece yurtdışına gönderilmesi değil, yurtdışından gelen paraların da ülke içinde aklandığı belirlendi

* DERNEK, VAKIFLAR BAŞI ÇEKTİ: Bu örgütlerin finansmanına destek veren kurum ve kişilerin listesi çıkarıldı. Direkt para transferi yapan kuruluşlar arasında başı çeken dernek, vakıfların kapatılması için yasal girişim başlatıldı.

* ÖRGÜTLERE DESTEK: FETÖ'nün kayıt dışı para trafiğinde uluslararası suç örgütleri çıktı. Örgüte destek veren bazı şirketler üzerinden uluslararası suç örgütlerinin paralarının aklandığı belirlendi. Paralar, farklı isimler adına kurulan şirketler üzerinden FETÖ'ye yakın bankalara yatırılarak aklama işlemi tamamlandı.

* NAKİT VE ELDEN MİLYARLAR: PKK'ya son bir yılda yoğun şekilde yürütülen operasyonlara karşın Avrupa ülkeleri üzerinden aktarılan paranın 30 milyon euroya yakın olduğu belirlendi. Nakit ve elden örgüte ulaştırılan paralar ise milyarları buldu. Örgütün, Avrupa'daki dernekler üzerinden elde ettiği gelir de 250 milyon euroya ulaştı.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 1
  • Hasan Yavuz 7 yıl önce Şikayet Et
    Günaydın türkiyem. asıl soygun devlet kurumlarından ve vakıflardan, derneklerden. Vakıflar kapatılsın veya yasaları değiştirilsin. Herkes ama herkes vergi vermeli, ama donusum olursa vergiden muaf olursa geri ödemeli devlet. yani oto kontrol yapmalıdır. daha birçok olay var belediyeler soyfun yeri hic bir belediyede vezne olmamalı. para ile is yapmamalı sirket kurmamalı. belediyeler devletten bagımsız vergi üretip topluyorlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'li devden bomba altın tahmini! Rekor serisi sürüyor
Saldırı mı tiyatro mu? İsrail-İran geriliminde o görüntüleri yayınladılar