Türkiye'nin dünyayı şaşkına çeviren stratejisi

Türkiye'nin hatasız ilerleyen ve hızla sonuca ulaşan Fırat Kalkanı operasyonu övgü topluyor. İşte bu başarıyı sağlayan strateji

Türkiye'nin dünyayı şaşkına çeviren stratejisi
Türkiye'nin dünyayı şaşkına çeviren stratejisi
GİRİŞ 31.08.2016 10:14 GÜNCELLEME 31.08.2016 10:16
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

24 Ağustos'ta Türkiye'nin IŞİD'i Cerablus'tan temizlemek için başlattığı Fırat Kalkanı operasyonu tüm dünyayı şaşkına çevirdi.

HAFTALAR SÜRMESİNİ BEKLİYORLARDI AMA...

Wall Street Journal'e gazetesinde yer alan haber göre ise Cerablus'un 14 saatte temizlenmesi, ABD'yi adeta şaşkına çevirdi.  Cerablus saatler içinde düşünce şaşıran ABD, haftalarca direniş beklediği Cerablus konusunda yanlış değerlendirme yaptıklarını itiraf etmek zorunda kaldı.

İşte Fırat Kalkanı operasyonunu hatasız başarıya götüren strateji ve askeri deha...

TÜRKİYE NEREYE KADAR İLERLEYECEK

Coğrafya ve alan koşullarına göre, askeri harekâta katılan birlik ve silah sayısı, siyasi direktifi gösterir. Yani, harekâta katılan tank, zırhlı ve asker sayısına bakılıp siyasi otoritenin hangi büyüklükteki alana hâkim olunmasını istediği okunabilir. Bu öğretiden yola çıkılarak, ihtiyat birlikleri de dikkate alındığında Türkiye, Suriye içinde nereye kadar ilerleyecek Belirlemiş olduğu, “En fazla 40 km uzunluğundaki derinlik” nerede son bulacak?

Operasyon sonrası bölgeye girip çıkmış olan üst rütbeli isimlerin ilginç gözlemleri var...

TSK SAYESİNDE DÜZENLİ ORDU SAVAŞINA BAŞLADILAR

Bunun başında da bölgede savaşan ve yaklaşık 10 kadar güçten oluşan OSÖ bileşenleri geliyor. Aktardıklarına göre, uzun süredir bir araya gelmelerinde ve birlikte savaşmalarında sıkıntı yaşanan muhalif güçler, Türk askerinin komutası altında düzenli ordu savaşına başlamış. Plansız davrananlar ise anında uyarılıp başka bir güçle takviye edildiği için, şu aşamada büyük oranda disiplinli hareket ediyormuş.

FIRAT KENARINDAN

ÖSO ile birlikte rejim muhalifi grupların da Azez-Çobanbey hattında batıya doğru ilerlemesi IŞİD unsurlarının süpürülmesini de kolaylaştırmış.

İlk anlarında istenildiği gibi ilerleyen operasyonu son günlerde yavaşlatan ise Menbiç’ten çekileceği açıklanmasına karşın direnen YPG güçleri olmuş. 

OPERASYONA BÜYÜK ÖVGÜ

YPG’den gelen saldırıya karşılık verilirken ilerlemekte temkinli davranılınca bir miktar hız kesilmiş. Ancak sahada olanlar, operasyonun askeri dehasına övgüde bulunuyor...

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYI ŞAŞIRTAN TAKTİĞİ

Buna neden de bölgede geniş bir alana yayılıp savaşmak yerine, Fırat’ı soluna alıp güneye doğru ince bir hattan bıçak gibi keserek, Fırat’a dik akan Sucur Nehri’ne kadar uzanan taktik.

Fırat’ın kenarından bir duvar gibi ilerleyen kolun, ana kıtası saydığı doğudaki Kobani bölgesiyle bağının koparıldığını gören YPG, Menbiç bölgesinin kuzeybatısındaki çok daha geniş alanları terk etmeye başlamış.

Özetle, sinideki baklava dilimini keser gibi davranılmış, çok daha az eforla çok daha büyük alan koparılmış.

KABASİN'E YAKLAŞTIKÇA ZORLAŞACAK...

Ancak yine de operasyonun bundan sonraki aşamalarının rahat olacağı söylenemez. Hatta Menbiç ve El Bab’a yaklaştıkça zorluk derecesinin artacağı da burada yer tutan IŞİD, YPG, SAA (Şam güçleri) dikkate alındığında net görülüyor. Belki de bundan dolayı El Bab’ın kuzeyinde bulunan küçük kasaba Kabasin hedefe konulmuş. Çünkü bu ilçe de El Bab kadar önemli kavşakta duruyor.

PYD'NİN KORİDOR OLUŞTURMASINI İMKANSIZLAŞTIRIYOR

Çobanbey (El Rai) ile birlikte, Tall Rifat, Mare, Azez ve Afrin’e giden yolu tutulması açısından da önem kazanıyor. Bu bölgenin alınması PYD’nin güneyden bile olsa koridor halinde üç kantonunu birleştirmesini de imkânsız hale getiriyor.

Bilgileri Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya köşesinde paylaştı....

YORUMLAR 65
  • Harun Gulen 7 yıl önce Şikayet Et
    Bazilari neden basarilarimizi kucumseme derdine dusmus anlamak mumkun degil. Eli silahsiz halkimizin eli silahlilara karsi yapabildiklerini gordukten sonra eli silahli profesyonel ordumuzun yapabileceklerine inanmak neden bu kadar zor geliyor yada zoruna gidiyor bazilarinin anlamak mumkun degil.
    Cevapla
  • boşver 7 yıl önce Şikayet Et
    onların kanı bozuk..
    Cevapla
  • Asaf 7 yıl önce Şikayet Et
    Daeş bittiğinde herkes savaştığı toprakları esadamı bırakıcak amerika rusya iran türkiye esadtan sonunda ne alınıcak ? Daeşin bittirilmemesindeki en büyük sebeb bu olabilir bence hemen petrol olan yerlere konuşlanalım ne koparırsak kardır
    Cevapla
  • Komik çocuk 7 yıl önce Şikayet Et
    Çatışma oldu mu ki hiç? Komedi. Her yerde Tiyatro
    Cevapla
  • cenk 7 yıl önce Şikayet Et
    madem tiyatro diyorsun hadi sahaya git sende tiyatro oyna
    Cevapla
  • Çakmak Ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Çatışma olmadı da 1 şehidi nerde verdik veya okadar yaralıyı
    Cevapla
  • Cemil 7 yıl önce Şikayet Et
    Büyük ordumuz şerefli askerimiz ne kadar yara alsada aslan olduğunu bir kez daha düşmanlarımıza gösterdi Allah razı olsun
    Cevapla
  • ÇAYCI 7 yıl önce Şikayet Et
    Ordumuzu yaralayan O hainler zaten bizden deyillermiş,
    Cevapla
  • Galip 7 yıl önce Şikayet Et
    EY TSK oralara kadar inerken hiç BÖKE den izin aldınızmı, hani belki vatan için oralara kadar inmek laiklik değildir. Kızmasın sonra.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'nin sır gibi sakladığı projesi 'C4ISRNET'
Nissan Qashqai baştan aşağı yenilendi!