Gazze ablukasına karşı 'kadın gemisi'

İsrail ablukasına karşı Gazzeli kadınlarla dayanışmayı hedefleyen 15 ülkeden onlarca kadın, iki gemiyle Barcelona'dan hareket ediyor.

Gazze ablukasına karşı 'kadın gemisi'
Gazze ablukasına karşı 'kadın gemisi'
GİRİŞ 14.09.2016 16:32 GÜNCELLEME 14.09.2016 16:32

İsrail ablukasına karşı Gazzeli kadınlarla dayanışmayı hedefleyen 15 ülkeden onlarca kadın, iki gemiyle Barcelona'dan hareket ediyor. Kaptanı ve tüm yolcuları kadınlardan oluşan konvoyda Nobel Barış Ödülü sahibi Kuzey İrlanda barış aktivisti Mairead Maguire, Yeni Zelanda Yeşiller Partisi Milletvekili Marama Davidson, ABD'den oyun yazarı ve senarist Naomi Wallace, Norveçli akademisyen ve aktivist Gerd von der Lippe ile Kanada'dan öğretim üyesi Marilyn Porter gibi isimler var. Türkiye'den ise Mavi Marmara gemisinde de yer alan sporcu ve antrenör Çiğdem Topçuoğlu gemide.

2010'da kurulan Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun girişimi ile hayata geçen 'Gazze'ye Kadın Gemisi' bugün Barcelona'dan yola çıkıyor.

BBC Türkçe'den Fatma Yörür'ün haberine göre, İsrail'de yayın yapan Jerusalem Post gazetesi, konvoyda iki gemi ve onlarca kadının bulunduğunu aktardı. Gazete, İsrail dışişleri bakanlığının, aralarında İsrail'in de bulunduğu çok sayıda ülkeden kadının katıldığı konvoyun neden olabileceği 'diplomasi ve medya hasarını' en düşük seviyede tutmak için çaba gösterdiğini duyurdu.

Konvoya destek verenler arasında Gazze Yolunda Kanada Gemisi, İtalya Özgürlük Filosu Koalisyonu ve Filistin Dayanışma Birliği (Güney Afrika) ile Norveç, İspanya, İsveç, Yeni Zelanda, Avusturalya ve ABD'den Gazze Gemileri bulunuyor.

Girişimin internet sitesinde Mavi Marmara'nın da yer aldığı 2010'da kanlı baskına hedef olan konvoyun öncülerinden İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'nın da adı var.

İHH'nin bu girişim konusundaki yetkilisi Mustafa Özbek, girişime aktif bir katılımlarının olmadığını, sadece Türkiye'den destek sağladıklarını söyledi. Özbek, bu girişim konusunda Türkiye hükümetiyle herhangi bir temas kurmadıklarını da belirtti.

EŞİ İSRAİLLİ ASKERLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Kaptanı ve tüm yolcuları kadınlardan oluşan gemide Türkiye'den sporcu ve antrenör Çiğdem Topçuoğlu da var. Çiğdem Topçuoğlu daha önce 2010'da İsrail komandolarınca basılan Mavi Marmara gemisinde de bulunmuştu. Eşi Çetin Topçuoğlu, İsrail askerlerince öldürülen 10 kişiden biriydi.

BBC Türkçe'ye konuşan Çiğdem Topçuoğlu, tek amaçlarının Gazze'nin sesini duyurmak olduğunu söyledi. "Mavi Marmara deneyiminden sonra kendinizi nasıl koruyacaksınız?" şeklindeki soruya, "Biz bu gemide tıpkı Gazze gibi olacağız, yalnız ve masum. Korkmuyorum, kendimi nasıl korurum diye plan yapmıyorum. Kaderde ne varsa o olur" yanıtını verdi.

 

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı