Terörle mücadeleye Göktürk 1 desteği

Türkiye, terörle mücadele kapsamında 5 Aralık’ta uzaya yeni bir uydu gönderecek.

GİRİŞ 16.09.2016 06:16 GÜNCELLEME 16.09.2016 09:39
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yurtiçi ve yurtdışında yürüttüğü terörle mücadeleye destek için yeni keşif ve gözetleme uydusu geliyor. Göktürk 1 ismi verilen uydu 5 Aralık’ta Güney Amerika’nın kuzeydoğu kıyısındaki Fransız Guyanası’ndan fırlatılacak. 

Yeni uydu sayesinde, 1 metrenin altından (50 Santimetrede) yüksek çözünürlükte görüntü alınabilecek. Şu anda kullanılan Göktürk 2 uydusundan 2.5 metreden görüntü alınabiliyordu. 

261.5 MİLYON EURO

Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkan sağlayacak olan Göktürk 1, orman alanlarının kontrolü, Kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak.

Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüğe sahip keşif-gözetleme uydusu projesi olan Göktürk 1 hayata geçiriliyor. Öncelikle Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarını karşılamak için üretilen Göktürk 1, TSK’nın da terörle mücadelede elini güçlendirecek. Uydu 0.5 metre (50cm) çözünürlükte siyah beyaz, 2 metrede ise renkli çözünürlükte görüntü çekebilecek. Göktürk 2’de ise bu siyah beyazda 2.5 metre, renkli de 5 metre idi. 

Testleri Türkiye’de yapılan Göktürk 1 uydusu 5 Aralık’ta Güney Amerika’nın kuzeydoğu kıyısındaki Fransız Guyanası’ndan fırlatılacak.

Maliyeti 261.5 milyon euro olan Göktürk 1 uydusu yüksek çözünürlükteki görüntüler elde etmesiyle terörle mücadelede önemli bir proje olacak. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu,Suriye ve Irak gibi bölgelerde çekeceği görüntülerle Türkiye’ye istihbarat açısından büyük katkısı olacak. Uydu Türkiye’nin başta Suriye’de olmak üzere yürüttüğü operasyonlarda da kullanılacak. 

GÜNDE 358 KARE ÇEKECEK

Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkan sağlayacak olan Göktürk 1, aynı zamanda orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak bir uydu sistemi projesi olacak. Günde 358 kare çekebilecek olan uydunun ömrü 7 yıl olacak. 

Milliyet

YORUMLAR 29
  • Ramazan 7 yıl önce Şikayet Et
    Hesapladım ve gördüm ki bu makina çok pahalı fotoğraf çekiyor, 7 yılda 915.316 kare fotoğraf çekme kapasitesine sahip uydunun 1 kare fotoğrafı 953 TL ye malolacak. Günlük maliyeti ise ; 341.000 TL yani anadolu'da 2-3 daire parası..
    Cevapla
  • İbRaHiM 7 yıl önce Şikayet Et
    1 KARE fotoğrafla yüzlerce terörist etkisiz hale gelecekse ve o 1 KARE fotoğraf, askerimin veya polisimin şehit olmasını engelleyecekse -ki o amaçla üretildi, Anadoludaki 2-3 DAİRE parası mı bilmem ama kendi dairemi ve arabamı o 1 KARE fotoğrafa feda ederim.
    Cevapla
  • Harun Gulen 7 yıl önce Şikayet Et
    Firlatma isinide kendinmiz yapabilsek bir gun cok sahane olacak. Allahin izniyle sira onada gelecek. Durmak yok, yola devam Turkiyem.
    Cevapla
  • ssss 7 yıl önce Şikayet Et
    ozon tabakasının ince olan yerlerde fırlatır.. biri kazakistan diğeri fransadır
    Cevapla
  • fatih beg 7 yıl önce Şikayet Et
    bundan sonraki uydularımızı kendimiz gönedereceğiz
    Cevapla
  • emre 7 yıl önce Şikayet Et
    Cahil kesim çok ileride olduğumuzu sanacak şimdi. Ama bilmiyorlar hangi ülkenin ne kadar ileride olduğunu. Biz daha mühendislerimizin can güvenliğini sağlayamadık. Katillerini bulamadık.
    Cevapla
  • Bumin 7 yıl önce Şikayet Et
    Fransa Amerika vs vs güvenilmez bunlara ama yapacak birşey yok bilmem kaç milyarlık islam ülkelerin teknolojik olarak yerlerde en az 50 sene geri , biraz oturup iğneyi kendimize köküne kadar batırmalıyız neden böyle diye yoksa lafla imanla bı işler yürüseydi araplar marsta koloni kurmuştu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?