Köyüne döndü, çiftlik kurdu, şimdi...

Göç ettiği İstanbul'da 3 yıl çalıştıktan sonra memleketi Iğdır'a dönen Zekeriya Karaeli, köyündeki babaevini kaz çiftliğine çevirdi.

GİRİŞ 16.09.2016 14:19 GÜNCELLEME 16.09.2016 14:41
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Tuzluca ilçesine bağlı Hadımlı köyünde ikamet eden Karaeli, yaşadığı işsizlik nedeniyle köyündeki ev ve arazisini bırakıp İstanbul'a göç etti.

İstanbul'da kaldığı 3 yıl boyunca farklı işler yapan Zekeriya Karaeli, memleket hasretine dayanamayarak geri döndü.

Verdiği göç nedeniyle nüfusunda hayli düşüş yaşanan Hadımlı köyünde  yeniden yaşamaya başlayan Karaeli, babasından kalma kerpiç evinin bahçesine havuz yaparak Kars'tan getirdiği kazları yetiştirmeye başladı.

Kazların çoğalmasıyla birlikte maddi gelir elde etmeye de başlayan  Zekeriye Karaeli, hobi olarak başladığı kaz yetiştirmeyi iş alanına çevirdi.

Ata yurduna döndükten sonra böyle bir işe giriştiğini belirten  Karaeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yıllarca köyümde yaşadım. Sonra  işsizlik nedeniyle İstanbul'a göç ettim. Bir yaz ayında memlekete ziyarete  geldiğimde bir toplantıya katıldım. Toplantıda anlatılanlar hoşuma gitti. Köyüme  dönmeye karar verdim. Sonra köydeki evimde kendi imkanlarımla bir kaz çiftliği  yaptım." dedi.

'HEDEFİM 3-5 AİLEYE EKMEK YEDİRMEK'

"Eğer devletin bir desteği olursa bu işi daha da büyütüp birkaç kişiye de ekmek yedirmeyi düşünüyorum." diyen Zekeriya Karaeli, şöyle konuştu:

"Şu an İstanbul ve büyükşehirlerden belediyeler, dernekler,  festivaller istiyor. Nasip olursa önümüzdeki yıl kaz sayısını 3 ila 5 bine  çıkarmayı, daha büyük bir çiftlik kurmayı düşünüyorum. İçlerinden 100 anaç  ayıracağım, yumurtalarını üreteceğim, yetmezse bir de kuluçka makinesi almayı düşünüyorum. Kendi imkanlarımla bu kadarını ancak yapabildim, biraz da  borçlandım. Buradaki hedefim işi büyütmek ve 3-5 aileye ekmek yedirmek. Ben hep bu köyde yaşadım, İstanbul'da 3 yıl kaldım, bu 3 yılda İstanbullu olmadım, yine bu köylüyüm. Bu köye bir şeyler yapmayı düşünüyorum. Zorla çıkarmazlarsa artık bu köyden çıkmamayı düşünüyorum."

ÜRETİLEN KAZLARA YOĞUN TALEP VAR

Üretilen kazlara yoğun talep olduğunu, çiftliği büyüterek taleplere cevap verebileceğini belirten Karaeli, "Köydeki babaevim yıpranıp yıkıldıktan sonra yeniden yaptım, ahır yaptım, barınabileceğim bir yer yaptım. Hepsini kendi imkanlarımla yaptım, yaklaşık 500 kazım var şu an, ama 5 bine çıkarmayı  düşünüyorum. Özellikle İstanbul'dan çok talep var. Sadece 2 bin kazıKüçükçekmece Belediyesi her yıl festivalde kullanıyor. Dernekler festival yapıyorlar, Kars, Ardahan, Iğdır dernekleri yapıyorlar. Bizim de bu kazları satma sıkıntımız olmaz.  Pazar sıkıntımız olmuyor." diye konuştu.

Türk mutfağında özellikle Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır bölgesinin  kültürel tatlar arasında yer alan kaz yemeğinin unutulmaz bir lezzete sahip  olduğunu dile getiren Zekeriya Karaeli, şunları söyledi:

TANESİ 150-200 LİRA

"Hep doğal besleniyorlar, çayırda çimende kendileri otlayıp  besleniyorlar, ben de biraz arpa veriyorum. Fabrikasyon hiç bir yemimiz yok.  Sadece kendi ektiğim, ürettiğim arpayı veriyorum. Doğal ortamda havuz yaptım,  gölümüz var, gölde, derede besleniyorlar. Bu kazların eti çok lezzetli,  anlatmakla olmaz, yemek ve tatmak lazım. Zaten doğal ortamda beslendiği için ayrı  bir lezzeti var. Bizim, 'ye kaz etini, gör lezzetini' diye bir atasözümüz var,  yiyip tadını görmek lazım."

Bölgede satışa sunulan kazlar yaz aylarında 120 ila 150, kış aylarında  ise 150 ila 200 liradan alıcı buluyor.

 

YORUMLAR 3
  • Bekir 7 yıl önce Şikayet Et
    Kazın pazarı zaten yukarıda belirtildiği gibi 4 ilde var. Başka yerde yapsanız da elimizde patlar. Başka yerde yapmak için önce orada pazarı olan başka işi yapmak gerekir. Kazı pazarlayamazsanız finansmanını pazarı olan o işten karşılamak gerekir. Ta ki bulunduğunuz yerde kaz yeme kültürü oluşana kadar.
    Cevapla
  • TOPRAK 7 yıl önce Şikayet Et
    en güzel mesleklerden biri... keşke imkanım olsa da yapsam...
    Cevapla
  • Ahmed 7 yıl önce Şikayet Et
    Hay maşallah
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu