'Rusya, Suriye adımlarının sonuçlarını görecek'

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken, Suriye'de sona eren ateşkes için Rusya'yı suçladı. Blinken ayrıca, Esed'in kazanamayacağını söyleyerek Moskova'yı uyardı.

'Rusya, Suriye adımlarının sonuçlarını görecek'
'Rusya, Suriye adımlarının sonuçlarını görecek'
GİRİŞ 30.09.2016 00:18 GÜNCELLEME 30.09.2016 00:37
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Suriye'de ateşkesin sürdürelememesi konusunda Rusya'yı sorumlu tuttu. Blinken ayrıca, "Rusya, Suriye'deki adımlarının ciddi sonuçlarını görecek." dedi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesindeki "Suriye Krizinin Bölgesel Etkisi: Suriye, Türkiye ve Irak" başlıklı oturuma katıldı.
Suriye'de iç savaşın büyümesinden Rusya'yı sorumlu tutan Blinken, ateşkesin sürdürülememesinde Moskova'yı taahhütlerini yerine getirmemekle suçladı.

'RUSYA BATAKLIĞA SAPLANABİLİR'

Suriye'deki iç savaşın tansiyonunun artmasının en sonunda Rusya'yı vuracağını iddia eden Bakan Yardımcısı, "Rusya, Suriye'de bataklığa saplanabilir. Eğer iç savaş devam ederse dışarıdaki aktörler Rusya'ya karşı Suriye'ye (muhaliflere) daha fazla silah gönderebilirler." dedi.

'ESED KAZANAMAZ'

"Şu anda Rusya'nın girdiği pozisyondan çıkması çok zor; çünkü Esed kazanamaz. Ruslar sadece Esed'in kaybetmesini önleyebilir. Dolayısıyla ikisi de sıkışmış durumda." şeklinde konuşan Blinken, Moskova'nın Ortadoğu'daki en önemli kozunu kaybetmemek için gücünü "fazlasıyla iyimser" bir şekilde Suriye'ye yığdığı görüşünü savundu.

'TÜRKİYE ÇOK YÜKSEK SESLE SÖYLEDİ, ANCAK...'

Corker, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde "uçuşa yasak bölge" (no-fly zone) talebini uzun süre yüksek sesle dile getirdiğini, ancak Beyaz Saray'dan bir cevap alamadığını vurguladı.

Bakan Yardımcısı Blinken, Suriye'de DAEŞ'le mücadele kapsamında, Rakka'nın geri alınması da dahil, birçok konuda Türkiye ile beraber çalıştıklarını belirtti.

PYD'YE SİLAH VERİLMESİ

ABD'nin, YPG'ye (terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD'nin silahlı kolu) verdiği desteğin Ankara'da rahatsızlığa neden olduğunun farkında olduklarını dile getiren Blinken, "Suriye'de sahada etkili olan unsurlarla çalışabiliyor olmalıyız. Yaptığımız ve yapmaya devam edeceğimiz şey budur. Ancak bunu, müttefikimiz Türkiye'nin kaygı ve çıkarlarına saygı gösterdiğimiz bir yolla yapmalıyız." şeklinde konuştu.

MUSUL KONUSU

Hazırlıkları devam eden Musul operasyonu hakkında bilgi veren Blinken, operasyonun Irak güvenlik güçleriyle koordine edildiğini vurgulayarak, "Musul'un geri alınması operasyonunun çekirdeğini, koalisyonun desteklediği ve Peşmerge'nin de desteğini alan Irak güvenlik güçleri oluşturacak. Musul'a Peşmerge güçleri ve Şii milisler girmeyecek." dedi.

Blinken ayrıca, Musul'un geri alınmasının ardından kentin güvenliğinin sağlanması için 15 bin Sünni Arap'tan oluşan bir gücün oluşturulması için çalışma yaptıklarını da ifade etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • trk 7 yıl önce Şikayet Et
    sen kendi batağında boğulacaksın şeytanın uşağı.kendinin bildiğin dünyada mezarını gömecek yer bile bulamayacaksın
    Cevapla
  • özgür 7 yıl önce Şikayet Et
    abd de kazanamayacak terörist başları sizi sizi gidiler
    Cevapla
  • Yuri 7 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar turkiyeyi dogruluyorsa demekki baska planlari var rusyaya karsi turkiye ve turkiyenin destekledijlerini destekleyerek ortaligi kizistirmak.herseydrn onemlisi bu donem daha fazla dikkat gerektiriyor.
    Cevapla
  • vatansever 7 yıl önce Şikayet Et
    abd ye güvenilmez bunu her defasında görüyoruz en son moddys le ekonomimizi vurdular.rusya gerek bölgede komşumuz gerekse ekonomik alanda partnerimiz dikkatli davranmak lazım.ruslar abd lilerden daha sadık komşular kültürlerimizde abd ye göre daha yakın.
    Cevapla
  • Realist 7 yıl önce Şikayet Et
    Artık ortadoğuda abd sadece terörle tutunmaya çalışıyor, Buda rusya Çin ve Türkiyenin ortadoğuda doğru siyaset yaptığının göstergesidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!