İstihbaratta yeni dönem!

Cumhurbaşkanı gözetimindeki yeni istihbarat kurumunda MİT dış istihbarata odaklanırken, iç istihbarat için yeni bir kurum oluşturulacak.

İstihbaratta yeni dönem!
İstihbaratta yeni dönem!
GİRİŞ 04.10.2016 07:49 GÜNCELLEME 04.10.2016 07:50
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Hükümet, istihbarat kurumlarının yapısını baştan sona değiştiren çalışmasında son aşamaya geldi. İstihbarat, daha önce açıklandığı gibi "iç ve dış" olarak yeniden yapılandırılacak. 15 Temmuz darbe girişimi öncesindekine benzer zafiyet ortaya çıkmaması için istihbarat Cumhurbaşkanı'nın gözetimine bırakılacak. Ancak istihbarat birimleri doğrudan Başbakan'la da irtibatlı olacak. Bu düzenleme kanun hükmünde kararname ile yapılacak. Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni istihbarat modeli şöyle:

İÇ VE DIŞ İKİYE AYRILACAK:
Yurt dışına yönelik istihbarat çalışması MİT tarafından yürütülecek.

İÇ İSTİHBARATA YENİ KURUM:
İç istihbarat çalışmalarını yürütmek üzere MİT'e benzer yeni bir kurum oluşturulacak. Bunun müsteşarlık mı, genel müdürlük düzeyinde mi olacağı henüz kesinlik kazanmadı.

MEVCUT BİRİMLER KORUNACAK:
Jandarma, Emniyet ile Genelkurmay İstihbarat ile kuvvet komutanlıkları bünyelerindeki istihbarat daireleri korunacak. Ancak bunların birbirleri ve yeni kurulacak "İç Güvenlik ve İstihbarat Kurumu" ile bağlantısı sağlanacak.

CUMHURBAŞKANI'YLA BAĞLANTISI KURULACAK:
İstihbarat birimlerinin Cumhurbaşkanı ile de bağlantısı kurulacak. Günlük ve anlık işlerin etkin yürümesi için bu kurumların Başbakan ile de irtibatı sağlanacak. İstihbarat ile ilgili anayasada bir hüküm yer almıyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı ile istihbarat kurumları arasındaki bağ konusunda anayasal engel bulunmuyor.

ÇATI KURUM:
İç ve dış istihbarat için bir çatı kurum oluşturulması düşünüyor.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 23
  • marko paşa 7 yıl önce Şikayet Et
    Daha 50 li yılardan beri işe yaramadı gerçek anlamda, tarihte akıncılar gibi başarılı bir kurum yok, olamadık o ruh kalmadı boşuna......
    Cevapla
  • bilen 7 yıl önce Şikayet Et
    Kamu Güvenlik Teşkilatı adıyla bir kurum kurmuştun zaten. Sonra bir valiyi de oraya müsteşar yaptınız ama fetö adına orada kadrolaşmaya başlatınca görevden aldınız ,ama kurum hala duruyor. ve bu kurum da il emniyetlerin sınırlarını aşan iç istihbarat ve operasyonlar yani fbi gibi olacaktı. ne oldu bu kuruma sahi.
    Cevapla
  • erdal 7 yıl önce Şikayet Et
    doğru karar
    Cevapla
  • Tuncay 7 yıl önce Şikayet Et
    Benim için idam gelmediği sürece yapılan bütün çalışmaların hiçbir önemi yok. Idami getirin başka hiçbir şeye gerek yok bol bol hain asarız.
    Cevapla
  • Ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Vatan hainleri yer yok. Ama bu isler boyle yurumuyor
    Cevapla
  • sır dolu.. 7 yıl önce Şikayet Et
    mitte cok girmiştiler hakan fidanna eksik ropor veriyorlardı simdi temize cıkıyor yeni mit mit olmaya basladı iyi bir karar ic ve dış .dahada guclu olacak biri ulkede istik barat gucluyse o ulke sırtı yere gelmez artık mit her yerde yeni ekibiyle tasın altında bile var cok güzell....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'