Çalınan bilgisayarlar nasıl bulunur?

Cep telefonu hırsızlığının yerini dizüstü (laptop) bilgisayar aldı. Çalınan bilgisayarı bulmak mümkün; ancak cep telefonları gibi kolay değil. Bilgisayarı olan şunları mutlaka bilmeli:

Çalınan bilgisayarlar nasıl bulunur?
Çalınan bilgisayarlar nasıl bulunur?
GİRİŞ 15.02.2007 07:57 GÜNCELLEME 15.02.2007 07:57

Tuncer Çetinkaya'nın haberi

İnanılması güç bir bilgisayar hırsızlığı: Hukuki boşluklar yüzünden yaralanma ve ölümlere sebep olan cep telefonu hırsızlığının yerini dizüstü (laptop) bilgisayar aldı. Gerekli önlemlerin alınmaması halinde, cep telefonu hırsızlığındaki gibi ölümle sonuçlanan gasp ve hırsızlık yaşanabileceği belirtiliyor.

Sarıyer'de yaşanan bir laptop hırsızlığı sonrasında bilgisayar sahibinin hırsızlara ulaşması 'bu kadarı da olmaz' denilebilecek tarzda. Fatih Güleryüz'ün arabası geçtiğimiz ay Sarıyer'de soyuldu. Arabanın camını kıran hırsızlar bagajdaki laptop ve ruhsatlı silahı çaldı. Güleryüz, konuyu hemen emniyete intikal ettirdi. Güleryüz, bir taraftan da dedektif gibi araştırma yaptı.

5 bin YTL değerindeki bilgisayarını ikinci el teknoloji ürünlerinin de satıldığı www.sahibinden.com sitesinde gören Güleryüz adeta şoke oldu. Güleryüz 'Siteyi açtığımda hemen bilgisayarın özelliklerine baktım. Benimki ile aynıydı. Ayrıca bilgisayarın üzerindeki etiketi hard disk ısınıyor diye yırtmıştım. Fotoğraftaki bilgisayarın benim olduğunu anladım.' diyor. İletişim bilgilerinden satıcıya ulaştığını ve bilgisayarı görmek istediğini anlatan Güleryüz, Yenibosna'daki satış yerine gittiğinde; bir inşaatın zemin katında camları gazete kâğıtları ile kaplı, onlarca bilgisayar bulunan bir dükkanla karşılaştığını söylüyor.

Bilgisayarın kendisine ait olduğuna emin olduktan sonra polisi arayan Güleryüz, çalıntı bilgisayarların satıldığı dükkana baskın yaptırdı. Satıcının mallarına el konuldu. Yapılan araştırmada el konulan 75 bilgisayardan çoğunun çalıntı olduğu belirlendi. Ancak konuyla ilgili gözaltına alınan C.A. ve S.H. isimli şahıslar, Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı'na verdikleri ifadelerden sonra çıkarıldıkları mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Zanlı C.A., bilgisayarı çalmadığını ve satmak için Yenibosna bitpazarındaki bir dükkandan aldığını ileri sürdü. C.A.'ya bilgisayarı sattığını kabul eden S.H. ise dükkanına her gün çok sayıda kişi geldiğini ve bu bilgisayarı satanı hatırlamadığını ifade etti.

Hırsızların yeni gözdesi dizüstü bilgisayarlar

İstanbul'da 2006'da kayıtlara geçen bin 500 civarında laptop hırsızlığı yaşandı. Son dönemlerde bu konuda vaka sayılarının artmasını emniyet yetkilileri şöyle açıklıyor: Teknolojik ürünlerde ikinci el piyasasının kayıt dışılığı, çalınan ürünlerin teknolojik takibinin yapılamaması, alım-satımlardaki hukuki düzensizlik, ruhsatsız dükkanlara belediyelerin müsamahalı davranması ve çalıntı ürünlerle yakalanan kişilerin yargılanmasındaki sıkıntılar hırsızlıkların artmasına neden oluyor.

Bilgisayar hırsızlığı veya çalıntı mal satanlar için Türk Ceza Kanunu (TCK) 3 yıla kadar hapis öngörüyor. Ancak polis yakaladığı hırsızlık mallarını delillendiremediği için hırsızlar kısa sürede serbest kalıyor. Bir emniyet yetkilisi, 'İkinci el teknoloji ürünü satan kişi, 'Bana her gün yüzlerce müşteri geliyor. Birisinden satın aldım; ama kim olduğunu hatırlamıyorum' dediği zaman tıkanıp kalıyorsunuz.' diyor.

Çalınan bilgisayarlar nasıl bulunur?

Çalınan bilgisayarı bulmak mümkün; ancak cep telefonları gibi kolay değil. Toshiba Ürün Müdürü Korhan Oray, bilgisayar sahibi kişilerin öncelikle cihazlarına ait model, seri no ve yazılım bilgileri içinde bulunan MAC numarasını bilmeleri gerektiğini belirtiyor. Oray, bilgisayarların MAC numaraları vasıtasıyla da bulunabileceğini belirterek, 'Çalınan bilgisayarla internete girildiği zaman MAC numarası ile takip edilip bulunabiliyor. Ancak bugüne kadar bu yolla bilgisayar bulunduğunu Türkiye'de duymadım.' dedi. Teknik servise girmeyen veya internete bağlanmayan çalıntı bilgisayarların ise bulunma ihtimali çok zayıf.


(Zaman)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Belediye kapısını kimseye kapatmadık
Erdoğan, 'altından kalkmamız zor olacaktır' diyerek uyardı: Acele etmeliyiz!