Türk mühendisler yaptı! Teröristlere darbe vuracak

Türk mühendisler, şüpheli kişileri eyleme geçmeden etkisiz hale getiren Person of Interest ve Minority Report dizilerinden esinlenerek yazılım geliştirdi

Türk mühendisler yaptı! Teröristlere darbe vuracak
Türk mühendisler yaptı! Teröristlere darbe vuracak
GİRİŞ 21.11.2016 06:29 GÜNCELLEME 21.11.2016 06:37
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

MÜHENDİSLİK eğitimini Almanya’da tamamladıktan sonra Türkiye’de kendi şirketini kuran Akif Ekin, 1998 yılından bu yana şehirlerde güvenliğin sağlanmasına yönelik yazılım ve teknoloji geliştirdiklerini söyledi. Ekin, “Türk mühendislerle çalışıyoruz. Polis araçlarının tepe lambalarına yerleştirilen sistemle, hareketlerinden şüphelenilen ya da aranmakta olan bir kişi tespit edildiğinde, geçmişte kimlerle temas kurduğu kayıtlardan bulunuyor ve şehir içindeki her hareketi izleniyor.

Şüphelinin eylem yapmayı planladığı anlaşıldığında, harekete geçmeden etkisiz hale getiriliyor” diye konuştu. Araçların üzerlerine takılan ürünle yüz tanıma, hız belirleme, kavşak kontrolü, plaka tanıması yapılabildiğini ifade eden Ekin, “Böylece akıllı devriye aracı dönemi başlamış olacak” dedi. Akif Ekin, ürünleri Azerbaycan, Ortadoğu ve bazı Avrupa ülkelerine sattıklarını, şubat ayından itibaren de ABD polisinin kullanmaya başlayacağını belirtti.

ABD’YE TEKNOLOJİ İHRACATI

Geçen yıl 80 milyon TL’lik yazılım ihracatı yaptıklarını dile getiren Ekin, yazılım ve ürünlerinin dünyanın birçok ülkesinde kullanıldığını, son olarak ABD’nin Florida Eyaleti’nde kullanılmaya başlanacağını, bunu New York, Teksas ve California’nın izleyeceğini kaydetti. Ekin, ABD’de kurulacak sistem için 2.5 yıl önce bu ülkeye gittiklerini ve Amerikan polisiyle görüştüklerini anlattı.

DİZİLERDEN İLHAM ALDILAR

Ekin, ürün ve yazılımları geliştirirken “Minority Report” ve “Person of Interest” gibi film ve dizilerden etkilendiklerini belirterek, şunları ifade etti: “Filmlerde izlediğimiz teknolojileri hayata geçiyoruz. Mesela şüpheli birisi havalimanına geldi. Eski kayıtlardan ben o şüphelinin daha önce gelip gelmediğini çok kısa sürede bulup şüpheli bir hareket yapıp yapmadığını görebiliyorum. Böylece güvenlik güçleri, bin kişiyi arayacağına 50 kişiyi arıyor. Olayın olma olasılığı yüzde 5’e düşüyor. Sistem trafikte dolaşan veya park etmiş araçları sürekli tarıyor. Aracın ağırlığına bakarak bomba taşıdığını tespit edebiliyor.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 16
  • adnan 7 yıl önce Şikayet Et
    Supersiniz.
    Cevapla
  • bilişimci 7 yıl önce Şikayet Et
    okulumda yazılım konusunda o kadar iyi öğrenciler varki, daha ortaokuldalar. Bu sene bunlara kurs açayım dedim MEB engel oldu bilişimden kurs açamazsın dediler. Ama okulda Beden eğitimi,Müzik , Sosyal..vb derslerden kurs açıldı. Yazılımcı yetiştirmek istiyorsak okullarda bu eğitimleri vermeliyiz
    Cevapla
  • ccc 7 yıl önce Şikayet Et
    bir de polis özlük hakları konusunda çalışma yapsanız. zira polis cook yorgun
    Cevapla
  • Özlük mü 7 yıl önce Şikayet Et
    Ne var ki özlüğünüzde?erken emeklilik 4 bin maaş lojman??daha ne olsun şükredin bir kere olsun şükür
    Cevapla
  • zzzaaa 7 yıl önce Şikayet Et
    :D :D daha ne istiyorsunuz
    Cevapla
  • Bilişimci 7 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş neden yazılım konusunda hep dışarıya bağımlıyız bazı konulard? Neden yerli ve Milli yazılımımız yok denecek akdar az? Yazılım derslerinin ilkokuldan itibaren zorunlu hale getirilmesi ve bu konuda yeni nesili etkili bir şekilde kullanmalıyız.Kodlama dersi şart
    Cevapla
  • Rfk 7 yıl önce Şikayet Et
    Yazılım konusunda hatırı sayılır bir yere geldik. Kendi ürünlerimizde kendi yazılımımızı kullanıyoruz. Dışa bağımlılığımız yabancı ürünlerden kaynaklı. İnsan ve bilgi olarak yeterli düzeydeyiz. Bizim eksik olduğumuz konu çekirdek yazılımlardır. Oda direk olarak işlemcinin yapısı ile alakalı. bununla ilgili çalışmalarda aselsan ve tübitak tarafından 2-3 yıl içerisinde meyvelerini verecek. Güvenlik anlamında yazılım disiplininde dışa bağımlılık %10 lara düşebilecek. Lakin Windows belasından pardusla kurtulabilecekken insanlarımız hala windows tercih ediyor. En azından evdeki bilgisayarlarda pardus kullanılabilir.
    Cevapla
  • RTE 7 yıl önce Şikayet Et
    Zaten yazılım dili dışarıya ait birşey onu en iyi şekilde öğrenene kadar yada kendin yeni bir dil geliştirene kadar onlara muhtaçsın.
    Cevapla
  • İnşallah 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar kapsamlı değil ama plaka tanıma sisteminin tüm polis araçları üzerinde montojlı bir sistemde yer alması ve hafif zırhın güvenlik güçlerinin tüm araçlarında olması gerektiğini düşünüyordum maşallah eğer ifade edilen özellikler varsa bu sistem çok başarılı olur inşallah Bi de zırhlı sistem (milyar liralara malolsa dahi ) güvenlik güçlerimizin asayis resmi ayrimi olmadan tüm araçlarına uygulanmalı Onlar canlarını hiçe sayıp bu kutlu işi yapıyorlar Devlet olarak bu güvenceyi onlara vermeliyiz inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu