İHH Balkanlar'da uyuşturucuyla mücadele başlattı

İHH İnsani Yardım Vakfı, büyük bir toplumsal sorun haline gelen uyuşturucu kullanımı konusunda Balkanlar’da 6 ülkede uyuşturucu ile mücadele programı başlattı.

İHH Balkanlar'da uyuşturucuyla mücadele başlattı
İHH Balkanlar'da uyuşturucuyla mücadele başlattı
GİRİŞ 25.11.2016 10:37 GÜNCELLEME 25.11.2016 10:37

İHH İnsani Yardım Vakfı ve Yeşilay tarafından organize edilen “Uyuşturucu: Özgürlüğün Sonu” başlıklı uyuşturucu ile mücadele tanıtım organizasyonu Saraybosna Avrupa Otel’de yapılan panelle birlikte başladı. Programda ayrıca Bosnakça dilinde basılan uyuşturucu ile mücadele kitabı da tanıtıldı.

Saraybosna'da düzenlenen seminere Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, İHH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, Yeşilay Dış İlişkiler Koordinatörü Ahmet Zeki Olaş, Bosna Hersek'teki Zenica Rehabilitasyon Merkezi Başkanı Mirnes Telalovic ve çok sayıda davetli katıldı.

Balkanlar’da 6 ülkede çalışma yürütülecek

Uyuşturucu bağımlılığına karşı bilinçlendirme programları Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan(Sancak), Arnavutluk, Kosova ve Makedonya’da gerçekleştirilecek. Bu kapsamda ilk tanıtım toplantısı Bosna Hersek’in en büyük şehri ve aynı zamanda başkenti olan Saraybosna’da gerçekleştirildi.

Seminerin açılışında konuşan Büyükelçi Koç, uyuşturucunun sınırları olmayan, uluslararası bir iş birliği gerektiren bir problem olduğuna işaret ederek 'İş birliğinin her alanda yapılabileceğini gösteren bu somut projenin gerçekleşmesinde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum' dedi.

İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, uyuşturucu madde ve alkol bağımlılığının günümüzde milyonlarca insanın ölümüne neden olan küresel bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini söyledi.

Atalay yaptığı konuşmada Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin 2016 Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre yetişkin nüfusun yaklaşık  % 5’inin(250 milyon) 2014 yılında en az bir uyuşturucu madde kullandığına dikkat çekerek madde kullanım bozukluğu olan her 6 kişiden 1’inin tedavi olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletlere göre dünya genelinde uyuşturucuya bağlı ölüm oranının 2014 yılında 207 bin olarak kaydedildiğini belirten Atalay, uyuşturucuya bağlı olarak Asya’da, 85 bin 900, Amerika’da, 52 bin 500 ve Afrika’da 39 bin 200 kişinin öldüğünün tahmin edildiğinin altını çizdi.

Balkanlar uyuşturucu rotası oldu

Uyuşturucu kaçakçılığı rotalarına bakıldığında Güney Doğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Türkiye’yi de içine alan ve Balkan Rotası olarak kabul edilen hattın merkezinde Balkan ülkelerinin bulunduğunu açıklayan Atalay, Avrupa ve gelişmiş batı ülkelerine giden uyuşturucu trafiği nedeniyle Balkanlar’da uyuşturucuya ulaşmanın çok kolay olduğuna dikkat çekti.

Uyuşturucu ve alkol bağımlılığıyla mücadelenin çok yönlü politikalar ve süreçleri içine alacak şekilde yürütülmesi gerektiğini söyleyen Atalay, alkol ve uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelenin, önleme, müdahale, tedavi, rehabilitasyon ve sosyal entegrasyon süreçlerini içine alan bütüncül bir politikayla yürütülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Programda konuşan Olaş ise Yeşilay’ın Bosna Hersek’te de bir temsilciliği olduğunu anımsatarak 'Balkanlar bizim için öncelikli bir bölge. Biz genel anlamda dünyada yürüttüğümüz teşkilatlanma çalışmaları çerçevesinde 34 ülkede Yeşilay kuruluşuna öncülük ediyoruz. Uyuşturucu ile mücadele konusunda Türkiye ile birlikte dünya genelinde bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları yürütüyoruz.' dedi.

25 bin adet kitap dağıtılacak

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında 10 bin adet Boşnakça ve 15 bin adet Arnavutça  kitap basımı yapıldı. İlgili kitaplar farklı ülkelerde yapılacak organizasyonlarla dağıtımları tamamlanacak.

Konferanslar, atölye çalışmaları ve araştırma çalışmalarından oluşacak programlar yerel STK’lar ile birlikte ülkelerde yer alan Milli Eğitim Bakanlıklarıyla birlikte gerçekleştiriliyor. Program aynı zamanda Saraybosna İstanbul Eğitim ve Kültür Merkezi,  T.C. Saraybosna Basın Müşavirliği, Yunus Emre Enstitüsü, Ziraat Bankası, Türk Hava Yolları tarafından da desteklenmekte.

Uyuşturucu ile mücadelede hedefler

1. Öncelikli hedef gençleri ve aileleri bilgilendirmek.

2. Gençlerin uyuşturucuya ulaşmalarını engellemek.

3. Uyuşturucu kullanmaya başlayanların ve bağımlı insanların tedavilerine yardımcı   olmak.

4. Medya dünyası, sanat dünyası ve sporcuların bu mücadeleye destek vermesinin önemine dikkat çekmek.

5. Mücadelenin daha sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için devlet ve sivil toplum       işbirliğinin sağlanması.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil