Koluna İzmir'de kavuştu

Geçirdiği trafik kazası sonrası bir kolunu kaybeden Zübeyde Nisa Karabacak, takılan biyonik kol ile elini kullanmaya başladı.

Koluna İzmir'de kavuştu
Koluna İzmir'de kavuştu
GİRİŞ 26.11.2016 15:31 GÜNCELLEME 26.11.2016 15:31

Gaziantep'de yaşayan 26 yaşındaki biyolog Zübeyde Nisa Karabacak'ın sağ kolu, 8 ay önce geçirdiği trafik kazası sonrası dirseğinden kesildi. Kazadan sonra kol nakli ve biyonik kol üzerine araştırma yapan Karabacak, İzmir'deki bir medikal firmasıyla görüşmeler yaptı. Çeşitli testler sonrası biyonik kol takılabileceğini öğrenen Karabacak, İngiltere'de yaptırılan biyonik kolunu kullanmaya başladı.

"İLK GECE KİMSEYE DOKUNDURTMADIM KUCAĞIMDA UYUDUM"

Karabacak, gazetecilere yaptığı açıklamada, 18 yaşında üniversite öğrencisiyken tiroid kanserine yakalandığını 5 yıl süren tedavi sürecinden sonra bu hastalığı atlattığını ve daha sonrasında 2 kez kalp krizi geçirip açık kalp ameliyatı olduğunu söyledi. Geçirdiği trafik kazasında kolunun minibüsün altında kalarak büyük hasar gördüğünü ve geçirdiği 4 ameliyat sonrası doktorların kangren olan kolunu kesme kararı aldığını belirten Karabacak, şöyle konuştu:

"Kazadan sonra kol nakli, biyonik kol nakliyle ilgili araştırma yaptım, yeniden el sahibi olacaksınız ve en ince ayrıntısına kadar düşünmek zorundasınız. Bu konuda çok fazla bilgi verdiler, sinir kaslarının yeterliliği konusunda testler yaptık. Kolum dün takıldı. Çok güzel bir duygu. Bazen inanamıyorum kolumun olduğuna. Şu an yeni olduğu için bütün hareketleri yapamıyorum, kaslarımı uzun süre kullanamadığım için kaslarda karışıklık oluyor, ilerleyen süreçte daha aktif şekilde kullanacağım. En çok yapmak istediğim şey yazı yazmaktı onu yapacağım inşallah. Kolum ilk takıldığı zaman çok heyecanlandım çığlıklar attım ve ilk gece kimseye dokundurtmadım, (kolum) kucağımda uyudum."

"BİYONİK KOLUN 48 FARKLI KAVRAMA ÖZELLİĞİ VAR"

Medikal firmasının yetkilisi Ali Naki Solak ise, cihazın 48 farklı kavrama özelliğinin bulunduğunu ve 5 parmağı birbirinden bağımsız olarak çalıştırdığını anlatarak, biyonik elin beyinin gönderdiği sinyalleri sensör ve elektrotlar vasıtasıyla mikro işlemcilere göndererek çalışmasını sağladığını ifade etti.

Biyonik kol takan Karabacak'ın bardak tutma, bilgisayar kullanma, kıyafet giyme, düğme ilikleme, ayakkabı bağını çözme, makyaj yapabilme, tokalaşma gibi hareketleri çok rahat yapabileceğini aktaran Solak, biyonik kolu beyinin gönderdiği elektriksel sinyalleri alınabilen kişilerin kullanabileceğini söyledi.

Konuşmaların ardından gazetecilere kolu nasıl kullandığını çeşitli nesneleri kavrayarak gösteren Zübeyde Nisa Karabacak, biyonik kolunu kullanarak öz çekim yaptı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan İran açıklaması: Kınanması gereken İran değil! Emeklilere de seslendi!
Dubai'deki havalimanı sele teslim oldu! Uçakların zor anları kamerada