Zehirli, pahalı ve tehlikeli!

Erzurum'dan Ağrı'ya gitmekte olan bir otomobilde metal tüp içerisinde 'Kırmızı cıva' olduğu tahmin edilen şüpheli madde ele geçirildi.

Zehirli, pahalı ve tehlikeli!
Zehirli, pahalı ve tehlikeli!
GİRİŞ 28.11.2016 10:55 GÜNCELLEME 28.11.2016 10:56
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Nükleer sanayide kullanıldığı belirtilen madde,  incelenmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna teslim edilecek.

İl Jandarma Komutanlığı tarafından 27 Kasım günü Erzurum'dan Ağrı'ya gitmekte olan bir otomobilde alınan istihbarat doğrultusunda arama yapıldı. Aramada metal bir tüp içerisinde muhafaza edilen içeriği tam olarak tespit edilemeyen ancak 'Kırmızı cıva' olduğu tahmin edilen 5 gram şüpheli madde ele geçirildi.

Cumhuriyet Savcısının talimatı üzerine metal tüpe el konuldu ve otomobil içinde bulunun 3 kişi gözaltına alındı.

Ağır bir metal olan kırmızı cıvanın nükleer yönünden oldukça zehirli, pahalı ve tehlikeli bir madde olduğunu belirten yetkililer, nükleer sanayide kullanılan maddenin incelenmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumu yetkililerine teslim edileceğini söyledi. Erzurum'un sınır kapılarına yakın oluşu nedeniyle geçtiğimiz yıllarda Gürcistan üzerinden bu tür malzemelerin Türkiye'ye getirilirken ele geçirildiğine dikkati çeken yetkililer, maddi değeri oldukça fazla olan kırmızı cıva maddesinin kaçakçılık ya da dolandırıcılık olaylarında kullanılabileceğini bildirdi.
 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 13
  • Faruk 7 yıl önce Şikayet Et
    yorumlara bakınca kırmızı cıva hakkında ne kadar çok efsane çıkmış. tabii hiçbiri gerçek değil. yok almanlar nükleer silah yapmış yok kara borsada kilosu yüz binlerce dolar ediyormuş. sadece fısıltı gazetesi var. kimsede resmi bir belge vs yok. bu ele geçirilen kırmızı cıvalar genellikle kırmızıya boyanmış cıva oluyor veya cıva iyodür ve su karışımı oluyor.
    Cevapla
  • Vural temiz 7 yıl önce Şikayet Et
    Cehalet bitmiyor. Civadan bisey olmaz. 6 kilo saf plutonyum veya 60kg saf uranyum 235 haric her sey guvenli.
    Cevapla
  • AYKIRI 7 yıl önce Şikayet Et
    definecilr bunun altının yerini tespitinde çok önemli olduğunu söylerler. o yüzden hangi defineciye sorarsanız sorun kırmızı civadan bahseder :)
    Cevapla
  • Meraklı 7 yıl önce Şikayet Et
    Sen nerden biliyorsun
    Cevapla
  • Nizamettin Nami 7 yıl önce Şikayet Et
    DİP NOT: Bu kırmızı civa denen madde gerçekten tehlikeli ve nadir bulunur. 6-7 yıl öncesine kadar bazı uyanıklar piyasadan toplamaya çalışmıştı. Meraklısı araştırabilir. 1940-1950 yılları Alman yapımı gaz lambalarının gösterge diyagramlarında kullanılırmış. Bir süre bu gaz lambalarını çok büyük meblağlar ödeyerek ( araba alacak kadar) toplamaya çalıştıklarını biliyorum. Hatta bunu yapanın İstanbulda Yahudi bir iş adamı diye duydum. Dikkat duydum dedim. Hani olurya asparagas dersiniz. Hem her lafta mutlaka bir doğruluk payı olabiliyor. Vesselam.
    Cevapla
  • isimsiz 7 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş Bizim Köye geldiler ama kimsede yoktu sadece birtane buldular onunda civası dökülmüştü.
    Cevapla
  • Kayip 7 yıl önce Şikayet Et
    bi ara tüplü televizyonlardada arıyorlardı haberlere çıkmıştı iyi hatırlıyorum.
    Cevapla
  • OSMAN 7 yıl önce Şikayet Et
    Yuh nerden bulmuşlar hem cok değerli hemde cok tehlikeli on ton demiri deler geçer öyle bir madde.
    Cevapla
  • murat 7 yıl önce Şikayet Et
    saçmalama bu civanın izotopu yani civanın kimyasal özellikleri ne ise kırmızı civanın da aynıdır. tek farkı az bulunması ve çekirteğinin farklı olmasından dolayı nükleer santrallerde kullanılıyor. gramı da yaklaşık altının gram fiyatından çok farklı değil. normal civayı radyassona uzun süre marus bırakırsanınız kırmızı civaya dönüşür. eski grundik televizyonlarda da normal civa radyassona uzun süre maruz kaldığı için kırmızı civaya dönüşmüştür.
    Cevapla
  • Ertugrul 7 yıl önce Şikayet Et
    hakikaten müthiş bi madde saddam bunlardan toplayarak nükleer silah yapmaya çalışıyordu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler
Yine aynı manzara! PKK destekçisi DEM Partililer İstiklal Marşını okumadı...