TSK'dan bir ilk! ABD ve İsrail'den sonra...

Savunma sanayisinde önemli işlere imza atan TSK son dönemde etkin kullandığı insansız hava araçları için yeni bir çalışma başlatıyor. ABD'nin ve İsrail'in de kullandığı bu sistem sayesinde İHA'lar daha etkili hale gelecek. İşte TSK'nin yeni projesi

TSK'dan bir ilk! ABD ve İsrail'den sonra...
TSK'dan bir ilk! ABD ve İsrail'den sonra...
GİRİŞ 29.11.2016 16:11 GÜNCELLEME 29.11.2016 16:11
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Güvenlik güçlerinin son dönemde etkin kullandığı insansız hava araçlarına (İHA) çok daha farklı özelliklere sahip yenilerinin eklenmesi için harekete geçildi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), nano ve çok rotorlu vurucu İHA araştırmaları için bilgi istek dokümanları yayımladı. Buna göre, konuyla ilgilenen firmalar, bu alandaki kapasiteleri ve becerilerini müsteşarlığa bildirecek.

MÜSTEŞARLIK KARAR VERECEK

Şirketler, TSK’nın alacağı bu yeni nesil İHA’lar için 9 Aralık’a kadar SSM’den başvuru dosyası alabilecekler. Müsteşarlık, toplanacak bilgiler doğrultusunda yürütülecek çalışmaların seyrine karar verecek.

OPERASYONLARDA KULLANILABİLECEK

Genellikle avuç içi büyüklüğünde olan İHA’lar özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki terör operasyonlarında kullanılabilecek.

ABD VE İSRAİL'DE KULLANILIYOR

Mikro İHA’lar özellikle ABD ve İsrail gibi ülkelerde kullanılıyor. Mikro İHA’lar evlerin ve dar sokakların içini görmek için kullanılıyor.

20 GRAMLIK NANO İHA

İHA denilince akıllara gelen büyük boyutlardaki araçların geliştirme çalışmaları sürerken, uzunluğu 15 santimetrenin, ağırlığı 20 gramın altındaki nano İHA örnekleri de ortaya çıkmaya başladı.

İHA'LAR CANLILAR BENZETİLİYOR

Amerikalı mühendisler, mikro araçlara genellikle küçük kuş veya böceklerin isimlerini veriyor. Mikro araçlar düşmanı veya nükleer silah tespit etme ve doğal afette enkaz altında kalan insanların bulunması gibi amaçlar için de kullanılabiliyor. Ağırlık ve boyutlarıyla dikkati çeken bu İHA'lar, doğal nesnelere ve canlılara oldukça benziyor. Söz konusu İHA'lar bu nedenle "böcek İHA" olarak da adlandırılıyor.

KOLAYCA KAMUFLE OLABİLİYORLAR

Kolay kamufle olan bu sistemler, oldukça zor tespit ediliyor. Boyutları ve çalışma sistemleri de dikkate alındığında, radarlar ve insanlar tarafından çıplak gözle oldukça zor tespit edilebiliyor, bu durum bazı zamanlarda ise mümkün olmuyor.

YAKIN GÖZETLEME İMKANI SUNUYOR

Nano İHA'lar halen dünyanın gelişmiş bazı orduları tarafından kullanılıyor.Söz konusu sistemler, özel kuvvetler ve istihbarat örgütleri tarafından yüksek değerlikli hedeflerin yakın gözetleme ve keşfi amacıyla tercih ediliyor. Nano İHA'lar savaş ve operasyon anında uzak yerlere hızlı erişim ve gözetleme olanağı sağlamaları dolayısıyla önem taşıyor.

HAVA SAHASI KOORDİNASYONU GEREKTİRMİYOR

Yapısı gereği diğer hava araçları veya personel için hemen hemen bir risk oluşturmayan bu İHA'lar, hava sahası koordinasyonu gerektirmeden operasyon gerçekleştirebilmeye olanak sağlıyor.

CEPLERE BİLE SIĞIYOR

Nano İHA'lar tüm sistemin cebe sığması dolayısıyla taşınma kolaylığına sahip bulunuyor. Çok kısa sürede göreve başlayabilen bu İHA'lar, kolay kullanılabilir olmaları dolayısıyla da daha az eğitim ve pilot deneyimi gerektiriyor.

ÇOK BÜYÜK AVANTAJ SAĞLIYOR

Nano İHA'lar, çok daha ekonomik olmaları dolayısıyla önemli bir maliyet avantajına da sahip bulunuyor.

NE AMAÇLA KULLANILACAK?

Bu araçların, arama-kurtarma, kapalı veya kalabalık alanlarda keşif, büyük engeller için çevre analizi, nesne tanımlama, yakın gözetleme, olay yeri inceleme gibi amaçlarla kullanılabileceği belirtiliyor.

YORUMLAR 1
  • cumali 7 yıl önce Şikayet Et
    Super türk versiyonu daha nakşi olur
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Altını olanlar ekrana kitlendi: Altındaki ani fiyat değişiminin 2 nedeni belli oldu
Tokat'ta korkutucu depremin izleri gün ağarınca ortaya çıktı