Erdoğan'ın Esed açıklamasında mesaj kime?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “devlet terörü estiren zalim Esed'in hükümdarlığına son vermek için Suriye’ye girdik” açıklamasıyla bir yerlere mesaj gönderdi, peki bu mesaj kimeydi?

Erdoğan'ın Esed açıklamasında mesaj kime?
Erdoğan'ın Esed açıklamasında mesaj kime?
GİRİŞ 01.12.2016 07:40 GÜNCELLEME 01.12.2016 07:46
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Haber7 yazarı Taha Dağlı bugünki yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Esed çıkışını değerlendirdi.

İşte Dağlı'nın yazısından satırbaşları:

Açıklama yapıldıktan sonra ilk ses Moskova’dan geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Dışişleri Sözcüsü, Kremlin sözcüsü, Rusya’nın Ankara büyükelçisi peş peşe Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini değerlendirdi.

Türkiye ile Rusya arasında uçak krizi sonrası yeni bir dönem yaşanıyor.
Ankara-Moskova arasındaki işbirliğinin çerçevesi geniş, içerisinde ekonomik, ticari ortaklıklar, enerji işbirliği, bölgesel işbirlikleri var. Bununla birlikte iki ülkenin belki de tek ihtilafta oldukları konu olan Suriye meselesinde bile bir çok başlıkta işbirliği söz konusu.

Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ağustos ayında St. Petersburg ziyaretiyle başlayan bir Suriye süreci de var, bu çerçevenin içerisinde.

İki ülkenin yanı sıra İran’ın da aralarında bulunduğu Suriye konulu üçlü bir mekanizma kuruldu. Bu mekanizma faaliyete geçtikten hemen sonra TSK öncülüğünde Fırat Kalkanı Operasyonu başladı.

Gelinen noktada Türkiye, Halep’in doğusunda, Fırat’ın batısındaki bölgelerde bir tasarruf elde etmeye başladı. Aynı süreçte Ruslar da Esed rejimiyle Halep’in batısına yönelik saldırılara girişti. Ancak Esed rejimi Halep’in batısını bitirdikten sonra doğusuna yani Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki bölgelere de saldırdı. Bu saldırılar yaklaşık 2 haftadır sürüyor.

Suriye’de 5 buçuk yılı aşkın süredir devam eden bir şiddet ortamı var.
Bu süreçte Halep onlarca kez büyük yıkımlara neden olan saldırılarla karşı karşıya geldi.
Ancak ilk kez bu kadar geniş çaplı katliamlar yaşanıyor. 1000’e yakın insan katledildi, on binlercesi mahsur kaldı, yiyecek-içecek bulunamaz hale geldi. Yani Halep’te öldürülenler öldürüldü, kalanlar için ise şiddet ortamı devam ediyor.

İLK KEZ BÖYLE BİR MESAJ VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Suriye’ye zalim Esed’e son vermek için girdik” sözleri bir ilkti.
Erdoğan Türk askerinin Suriye’de bulunma amacıyla ilgili ilk kez böyle bir mesaj verdi.

Batı dünyası bu mesajı pek anlamadı. Ama Ruslar hemen anladı çünkü ilk ses onlardan geldi. 4 ayrı üst düzey yetkili konuştu, hepsinde de şu vurgu yapıldı, “Türkiye ile aramızda anlaşmalar var ve bu anlaşmalar askeri çözüm değil siyasi çözüm gerektiriyor”.

Yani Ruslar diyor ki, “Suriye’de çözüm savaşarak değil, diyalogla olmalı, bunu da Türkiye ile daha önce konuştuk, Türkiye bu konuda bizimle aynı fikirdeydi”.

MESAJ RUSYA'YA BUNU HATIRLATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, askeri çözümden bahsedince, Ruslar hemen “siyasi çözümü” hatırladı ve hatırlatmaya başladı. Tamam Ruslarla aramız iyi ama Suriye’de bir anlaşma var ve bu anlaşma bugün Halep üzerinden ihlal ediliyorsa bunda Moskova’ya da bir sorumluluk düşüyor. İşte Erdoğan Esed üzerinden verdiği mesajla Rusya’ya bunu hatırlattı, aslında. “Halep’te insanlık dramı var ve biz böyle konuşmamıştık” mesajıydı bu.

Belli ki Ruslar mesajı anlamış zira verdikleri tepkilere bakınca hepsinin ılımlı olduğunu görüyoruz.

RUSYA BURADAN BİR KRİZ ÇIKARTAMAZ

Hatta Kremlin sözcüsü Peskov, Erdoğan’ın bu sözlerinin “Türkiye-Rusya arasındaki ilişkileri etkilemesini beklemek yersizdir” dedi.
Yani Rusya, buradan kriz çıkaramaz. Aksine ortada bir kriz var ve Erdoğan bu krizi onlara hatırlattı, onlara da ortadaki krizin çözümü için adım atmak kalıyor.

Bugün Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Alanya’ya geliyor, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile tüm bu konuları masaya yatıracaklar. Haftaya da Başbakan Binali Yıldırım’ın Rusya ziyareti var. Bu görüşmelerde Ruslara, Halep konusundaki uyarılar yapılacak.

YORUMLAR 30
  • YasinBaba 7 yıl önce Şikayet Et
    1700lerin sonlarından beri hep çekiyoruz bu ruslardan.
    Cevapla
  • Adil 7 yıl önce Şikayet Et
    Dünya başkan görsün müslümanları savunan, hakkı üstün tutan, kendinden daha fazla seni ve beni düşünen, menfaati değil Allah rızası için mücadele eden müslüman başkanım dualarımız hep seninle Allah yar ve yardımcın olsun. Sen herzaman her yerde en iyisini yaparsın hakkı her zaman üstün tutmayı sürdürürsün
    Cevapla
  • Yanlış 7 yıl önce Şikayet Et
    Böyle bir çıkış yanlış oldu. Esad gidince daha iyisi mi gelecek? Diktatör Saddam, yerine gelen kuklalardan bin kat iyiydi. Hem ülkesinden kaçan Suriyeliler Esad zamanındaki ülkelerini mumla arıyor. Bu katliamların sebebi Esad değil, ABD öncülüğündeki batıdır. Yanlış yapıyoruz.
    Cevapla
  • Turkmenler 7 yıl önce Şikayet Et
    İkiyuzlu teror destekcisi iran ve katil esad ile katliamci rusya Halepte soykirim yapiyor
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Türk askerine bir saldırı oldu ve pyd ile birlikkte fırat kalkanın ilerlmesine engel olundu onun arkasından bu konuşmanın gelmesi tesadüf olmaz denilen şu eset bize saldırmıyacaktı o zman bende dilimi değiştiririm herşeyi yokuşa sürerim sizn hakınızda başka şekilde gelirim diyerekten rusyaya birnin ipini sıkı tut deniyor. Askerlerimizin öcü tabiki alınacak ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama