Teröre 'kiralama' darbesi

Araç kiralayanların kimlik bilgileri polise aktarılıyor. Bakan Soylu, bu yöntemle aranan 4 binden fazla kişinin yakalandığını söyledi.

Teröre 'kiralama' darbesi
Teröre 'kiralama' darbesi
GİRİŞ 04.12.2016 15:47 GÜNCELLEME 04.12.2016 15:47
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, araç kiralayan kişilerin kimlik bilgilerinin incelenmesi sonucu yakalanan kişi sayısının 4 bin 108’i bulduğunu açıkladı.

Bazı terör saldırılarında,  kiralanan araçların kullanılması sebebiyle bu konuda değişikliğe gidilmişti.  Mecliste yapılan düzenlemeyle, 27 Mart 2015’ten itibaren, araç kiralama hizmetlerinde kimlik bildirimi zorunlu hale getirilmiş, tüm bilgiler, İçişleri Bakanlığı’nın oluşturduğu “Kiralık Araç Bildirim Sistemi”ne işlenmeye başlanmıştı. 10 Haziran 2016’da da konuyla ilgili düzenleme yayınlanmıştı.

GBT SORGULAMASI YAPILIYOR

Düzenlemeyle, araç kiralama şirketleri, tüm kayıtlarını İçişleri Bakanlığı’nın oluşturduğu “Kiralık Araç Bildirim Sistemi”ne aktarmaya başladı. Firmalara, “şartları yerine getirmemeleri halinde 10 bin TL para cezası verileceği, fiilin tekrarı hâlinde de işletme ruhsatlarının iptal edileceği” bilgisi verildi. 

Sisteme ulaşan bilgileri polis de inceliyor. 24 saat esasına göre çalışan özel birimle, sisteme düşen araç ve kiralayanların bilgileri GBT taramasına tabi tutuluyor. Bu sayede, terörden asayişe kadar farklı suçlardan aranan kişilerin hızla takibi ve yakalanması sağlanıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sistemin etkisini milletvekillerine anlattı. Kiralık araçlarla işlenen suçların önlenmesi için atılan adımın sağladığı katkıya dikkat çeken Soylu “Aranan 4 bin 108 şahıs, bu sistem sayesinde yakalandı” bilgisini verdi.

MOBESELERE YENİ SİSTEM

Soylu, MOBESE’lerin 2017’de plaka tanıma sistemine entegre edilmesiyle birlikte, bombalı araçların çok daha hızlı tespit edilerek, gerekli müdahalelerin de yapılacağını vurguladı. Özellikle Ankara-Kumrular ve Gaziantep’teki bombalı araç saldırıları, kiralanan arabalarla yapılmıştı.

Türkiye gazetesi

YORUMLAR 12
  • DKVatandas 7 yıl önce Şikayet Et
    Gunaydin yenimi uyandiniz?
    Cevapla
  • turkiye 7 yıl önce Şikayet Et
    en akilli uygulam ayni yontemin butun ozel ve tuzel durumlarsa kullanilmasini istiyoruz
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    aynı durum ev kiralaması ve iş yeri depo vs. işler içinde yapılmalı.
    Cevapla
  • mertt 7 yıl önce Şikayet Et
    aynen katiliyorum kim tutuyor diye bakilmali
    Cevapla
  • memo 7 yıl önce Şikayet Et
    aynen katiliyorum.
    Cevapla
  • vtndş 7 yıl önce Şikayet Et
    kesinlikle
    Cevapla
  • Ekrem 7 yıl önce Şikayet Et
    Güzel bir uygulama ama yetersiz. Kayıtdışı çalışan oto kiralamacılar ve günlük daire kiralayanların da denetlenmesi gerekir.
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    birde bu araç kiralama şirketlerini şehir merkezinden çıkarmaları Laz'ım,firmalar mahalleleri otopark gibi işgal ediyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı