Adana'daki facianın raporu ortaya çıktı!

Adana'nın Aladağ ilçesinde özel öğrenci yurdunda çıkan yangınla ilgili Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca hazırlanan rapor ortaya çıktı.

Adana'daki facianın raporu ortaya çıktı!
Adana'daki facianın raporu ortaya çıktı!
GİRİŞ 08.12.2016 11:12 GÜNCELLEME 08.12.2016 11:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Adana'nın Aladağ ilçesinde özel öğrenci yurdunda çıkan yangınla ilgili Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca hazırlanan rapor ortaya çıktı. Yangının ne şekilde ve ne zaman ihbar edildiği, ekiplerin kurtarma ve yangın söndürme çalışmalarına ilişkin bilgiler aktarılan raporda, ihbar ve ekiplerin çıkış saati 19.24, olay yerine varış zamanı ise 19.25 olarak yer aldı.

Raporda, yangının 29 Kasım 19.24 sıralarında Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı Aladağ itfaiye şubesine yaya olarak gelen kişi tarafından ihbar edildiği belirtilerek, ivedi bir şekilde arazözde bulunan iki personel ve başka bir araçtaki personelin olay yerine intikal ettiği ve bir dakika içinde olaya müdahalede bulundukları aktarıldı.

İŞTE O RAPOR

Olay yerinde 2 katlı binanın tamamen alevler içerisinde olduğunun görülmesi üzerine yangına hemen müdahale edildiği kaydedilen raporda, şu bilgilere yer verildi:

"Yangının binayı tamamen kapladığının görülmesi üzerine takviye kuvvet istenmiştir. Bölge Orman İşletmesine ait 2 arazöz ile maden işletmesine ait 2 arazöz takviye gelmiştir ayrıca Adana merkezimizde bulunan 1 CAN-KUR ve 1 arazöz ile 1 adet merdivenli araç ile yeteri kadar personelle ile toplamda 9 adet araçla olaya müdahale edilmiştir. Müdahale esnasında seyyar merdivenli aracımız ile H.T.Ç. tarafından binanın doğu cephe birinci katından 7 öğrenci kurtarılarak aşağıya indirilmiş, diğer personelimizin arama kurtarma malzemesiyle 5 öğrencinin de atlamak suretiyle tahliyesi sağlanmıştır."

Raporda, yapılan incelemede bina içerisindeki ahşapların vernikli ve yapıştırmalı (slikonlu) olması nedeniyle ani yanıcı parlayıcı malzemelerin yangının hızlı bir şekilde çatıya kadar kısa sürede yayılmasına yol açtığı belirtildi.

İhbarın yangın başlangıcından muhtemelen 15-20 dakika sonra yapıldığının değerlendirildiği raporda, şunlar kaydedildi:

"Yangın hızlı bir şekilde çatıya kadar sirayet etmiş olup, çatının tavan kısmının beton olmayıp vernikli ahşaptan olmasından dolayı ani ve hızlı bir şekilde alev aldığı değerlendirilmektedir. Daha sonra yapılan incelemelerde, zemin katta bulunan yemekhane ve mevcut odalardaki pencerelerde demir parmaklıkların olduğundan dolayı öğrencilerin yukarı katlara kaçarak toplanabilecekleri değerlendirilmiştir. Birinci ve ikinci kat koridorlarından yangın merdivenine çıkış kapılarının, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğinin 50. maddesinin (b) fıkrası gereği 'İç koridora açılan kapıların yangına karşı en az 30 dakika dayanıklı olması ve kendiliğinden kapatan düzenekleriyle donatılması gerekir' denilmesine rağmen (panik bağlı kapı) olması gerekirken, PVC plastik kapı olduğu ve bu kapıların ısınmadan dolayı yanarak genleşip açılmadığı değerlendirilmektedir ayrıca kapı üzerinde anahtar bulunmadığı tespit edildi."

YORUMLAR 1
  • Selim 7 yıl önce Şikayet Et
    bu tür yurtlar devletin vb denetimini beklemeden extradan kendileri de her türlü tedbiri alıp kendi içlerinde de denetlemeliler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı