MİT 18 milyon satırlık ihaneti çözüyor

Milli İstihbarat Teşkilatı data işleme uzmanlarının çalışmasıyla ulaşılan FETÖ üyelerinin ByLock mesajları emniyette kurulan özel birimde satır satır okunacak.

MİT 18 milyon satırlık ihaneti çözüyor
MİT 18 milyon satırlık ihaneti çözüyor
GİRİŞ 10.12.2016 08:46 GÜNCELLEME 10.12.2016 08:46
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Data İşleme Uzmanlarının yoğun çalışması sonucu ulaşılan 18 milyon satır verinin işlenmesi için emniyette özel bir birim kuruldu. Bu birim, FETÖ/PDY üyelerini deşifre eden, örgüt üyelerinin tasfiyesinde ve soruşturmalarda önemli bir veri tabanı oluşturan 'ByLock' dosyasındaki örgütün iç yazışmaları incelenerek ByLock'cuların karanlık ilişki ağı bir bir ortaya çıkaracak. Yeni isimlere ve bağlantılara ulaşılması beklenen bu analizle ByLock soruşturması daha da genişleyebilir.

TEKİL KULLANICILAR BELİRLENDİ

MİT tarafından deşifre edilen, uzun süreli çalışmalar sonucu aşama aşama içeriği çözülen ByLock sistemi üzerine çalışmalar sürüyor. İlk etapta 20 bin, ardından 40 bin, 56 bin, 76 bin ve 165 bin kişilik listeye ulaşıldı. Serverda 230 bin kişinin izinin tespit edildiği şifreli programda aynı kişinin 2-3 IP adresi ile ByLock'a bağlandığı belirlenince MİT uzmanları bunları tek tek ayıkladı. 15 bin kişi ayıklanınca 215 bin tekil kullanıcı tespit edildi. Sistemin şifreleri kırılıp 'server'dan içerik indirildikten sonra veriler elde edildi. Bunun için yoğun zaman ve mesai harcandı. Her biri ayrı ayrı kriptolanmış milyonlarca mesajın içeriğine ulaşıldı. MİT Data İşleme Uzmanları bir yandan sistemde izi olan IP adresleriyle ilgili çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da verilerdeki FETÖ'cülerin isimlerini adli makamlar ve emniyet birimleriyle paylaşarak soruşturmaların aralıksız sürmesini sağlıyor. MİT, kriptoları çözülen yazışma verilerinin birleştirilip düzenlenmesi ve analiz edilmesi için bu verileri Emniyet Genel Müdürlüğüne teslim etti. Genel Müdürlük de İstihbarat Dairesi, Terörle Mücadele Dairesi, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesinde görevli alanında uzman polislerden oluşan özel bir ekip oluşturdu.

ANALİZ İÇİN ÖZEL YAZILIM

Emniyet, yazışmaları birleştirip analiz edebilmek için yeni bir 'yazılım alt yapısı' çalışmasını başlattı. Bu yazılım ile 18 milyon satırdan oluştuğu belirtilen veriler sırasıyla birleştirilecek, düzenlenecek ve analiz edilecek. Sistem ve mesajlar çözüldükçe, MİT'ten gelen veriler işlenmeye başlandıkça FETÖ kapsamında yürütülen soruşturma listesindeki isimler artacak ve ByLock soruşturması genişleyecek. ByLock yazışmalarının içerik çözümlemelerinde FETÖ'nün gizlemeye çalıştığı kirli ilişki ağı da deşifre edilecek.

Sabah

YORUMLAR 2
  • izmir 7 yıl önce Şikayet Et
    hadi biraz gayret 100 tane yorum gönderildi biraz değerlendirin milletin yararı adına bekliyoruz
    Cevapla
  • Hakan 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah ım ıslah et bunları..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Bir partiden daha Cumhur İttifakı kararı! 4 il için resmen duyurdular