Mevlid Kandili gecesi nasıl ibadet edilmeli? Hangi namazlar kılınmalı

11 Aralık Mevlid Kandili hangi namazlar kılınmalı? Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.S)'in doğumu olarak kabul edilen bu özel günde kaç rekat namaz kılmak gerekir?

Mevlid Kandili gecesi nasıl ibadet edilmeli? Hangi namazlar kılınmalı
Mevlid Kandili gecesi nasıl ibadet edilmeli? Hangi namazlar kılınmalı
GİRİŞ 12.12.2016 09:33 GÜNCELLEME 12.12.2016 09:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Hz. Muhammed (S.A.S)'in doğum günü olan Rebiülevvel ayının 11.günü olan Mevlid Kandili gecesi hangi namazı kılmak gerekir?. Müslümanlar'ın en anlamlı en özel günlerinden biri olarak kabul edilen bu Mevlid gecesi, Kadir gecesinden sonra en kıymetli gecedir; hatta Mevlid gecesinin Kadir gecesinden de kıymetli olduğunu bildiren âlimler de vardır. Milyonlarca kişi Mevlid kandili gecesini. dualarla, ibadetlerle geçirilecek....

MEVLİD KANDİLİ GECESİ KILINABİLECEK NAMAZLAR

Mevlid Kandili gecesi Tesbih Namazı kılınmalı ve Hatm-i Enbiya yapmanız gerekîr.  Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir:

"Yâ Rabbi, niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbîh namazına. Yâ Rabbi, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle." Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır. 

Tesbih namazı toplamda 4 rekattır. Her rekatta 75 adet olmak üzere toplamda 300 kez tesbih duası okunur.

Tesbih duası: "Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vellâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azıym."

Her rekatta 75 kez tesbih duası okunurken şu sıralama dikkate alınır;

*Sübhâneke'den sonra 15 kez okunur (Fâtiha ve zamm-ı sûreden önce), 
*Eûzü Besmele, Fâtiha ve zamm-ı sûreden sonra 10 kez okunur, 
*Rükûda 10 kez okunur, 
*Rükûdan kalkınca ayakta (kavmede) 10 kez okunur, 
*Birinci secdede 10 kez okunur, 
*İki secde arasındaki oturmada (celsede) 10 kez okunur, 
*İkinci secdede 10 kez okunur.

mevlid-kandili-namazı-6546

MEVLİD KANDİLİNDE YAPILACAK İBADETLER

Bu mübarek gecede kılınması gereken özel bir namaz yoktur fakat on iki rekat namaz kılınması eftal görülmüştür.

İki rekatta bir selam verilecek ve her rekatta istediğin sure okunabilir istenirse ihlasla da kılınabilir.1,11,21 vs isteğe göre sayıda ihlasla da kılınabilir.

Bunun dışında iki rekat: Allah rızası için iki rekat: Efendimizin şefaati için iki rekat: ana-baba hakkı için iki rekat: kul hakkı,komşu hakkı vs üzerimizdeki hakların affı için iki rekat: kendi dualarımızın kabulü için namaz kılınabilir.

Mevlid, doğum anlamına gelir. Peygamber Efendimiz’in dünyayı şereflendirdikleri bu gece senenin ilk kandilidir. Elektriğin olmadığı zamanlarda kandiller nasıl geceyi aydınlatıyorsa kandil geceleri de nurlarıyla manevi dünyamızı öyle aydınlatır.

Şimdi bu mübarek gecede neler yapılabilir bir göz atalım. Gücü yeten hepsini yapar, gücü yetmeyen yapabildiğini yapar.

-Tefekkür etmek: “Bir saat tefekkür bazen bir sene ibadetten daha hayırlıdır” hadis-i şerifinin mucibince “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir, dünya niçin yaratılmıştır” gibi konular üzerinde tefekkür etmek büyük sevaptır.

-Kuran-ı Kerim okumak: Yüce kitabımızı her zaman olduğu gibi bu gece de bolca okumalıyız. Okumayı bilmeyenler okuyanı dinleyebilir ya da bildiği sureleri okuyabilir

-Salavat getirmek: Peygamber Efendimiz (sas)’e bol bol salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmelidir.

-Kaza namazı kılmak: Kaza namazlarıyla ilgili kısa süre içinde ayrıntılı bir yazı yazacağım inşallah. Mübarek gecelerde kaza namazları kılmak adeta bir fırsattır. Bu fırsatları değerlendirin.

-Dua etmek: Bütün günahları affolunmuş olan Efendimiz bile geceleri kalkarak başını secdeye koyarak saatlerce ümmeti için dua ederdi. Bizler de en azından kandil gecelerinde başımızı secdeye koyup aklımıza gelen herkese bolca dua edebiliriz.

-Sohbet etmek: Resulullah Efendimiz, mevlid gecelerinde Ashab-ı Kirama ziyafet verip dünyayı teşrifindeki ve çocukluk zamanındaki olağanüstü olayları anlatırmış. Hz. Ebu Bekir de, halife iken, Ashab-ı kiramı toplar, beraber Resulullah efendimizin dünyayı teşrifindeki olağanüstü hâlleri konuşurlarmış. Bu nedenle bu gece Efendimizin doğumuyla ilgili sohbet etmek büyük sevaptır.

-Muhasebe ve Murakebe yapmak: Şimdiye kadar geçen ömrümüzün Rabbimiz’in rızasına ne kadar uygun olduğunu düşünerek gelecekte yapmak istediğimiz güzel işleri planlayabiliriz.

-Tevbe ve İstiğfar etmek: Ölüm döşeğinde bile yapılan samimi tevbeler kabul olur. Ama biz ölüm döşeğini beklemeden kandil gecelerindeki fırsatları iyi kullanmalıyız. Kimin ne zaman öleceği bilinmediğine göre ne duruyoruz ki?

-Kandil tebriği yapmak: Yakınlarla iletişimin iyice koptuğu günümüzde sevdiğimiz herkesi en azından telefonla arayıp kandil tebriği yapabiliriz. Özellikle ana babalarımızın gönüllerini ve dualarını almayı ihmal etmemeliyiz. Ancak bunu klasik kandil mesajlarıyla yaparak hem insanları nefret ettirmeyin hem de operatörlerin ekmeğine yağ sürmeyin olur mu? Arayın ve konuşun. Küs olduklarınızla barışın. Başta kendiniz olmak üzere size kötülük yapan herkesi affedin.

-Hayır-hasenat yapmak: Yarım hurmayla da olsa insanların gönüllerini almalı, imkânı olmayan insanlara sessiz sedasız yardım edebilmeliyiz. Sevabını fazlasıyla alacağınızdan şüpheniz olmasın.

MEVLİD NE DEMEK?

Mevlid, "doğum zamanı" demektir. İslam'da Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci'ye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine rastlaması nedeniyle), Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir.

Kandil geceleri İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye'de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.

2017 YILI DİNİ TAVKİMİ

Üç Ayların Başlangıcı 29 Mart 2017 Çarşamba
Regaib Kandili  30 Mart 2017 Perşembe
Mirac Kandili 23 Nisan 2017 Pazar
Berat Kandili 10 Mayıs 2017 Çarşamba
Ramazan Başlangıcı 27 Mayıs 2017 Cumartesi
Kadir Gecesi 21 Haziran 2017 Çarşamba
Arefe 24 Haziran 2017 Cumartesi 
Ramazan Bayramı (1.Gün) 25 Haziran 2017 Pazar 
Ramazan Bayramı (2.Gün) 26 Haziran 2017 Pazartesi
Ramazan Bayramı (3.Gün) 27 Haziran 2017 Salı
Arefe 31 Ağustos 2017 Perşembe
Kurban Bayramı (1.Gün) 01 Eylül 2017 Cuma   
Kurban Bayramı (2.Gün) 02 Eylül 2017 Cumartesi    
Kurban Bayramı (3.Gün) 03 Eylül 2017 Pazar  
Kurban Bayramı (4.Gün)  04 Eylül 2017 Pazartesi    
Hicri Yılbaşı 21 Eylül 2017 Perşembe   
Aşure Günü 30 Eylül 2017 Cumartesi    
Mevlid Kandili 29 Kasım 2017 Çarşamba 

MEVLİD KANDİLİ DUASI

Bu mübarek günde yapılması gereken duaları sizler için hazırladık.

Euzu Billahi Mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim

Allahümme Salli âlâ Seyyidina Muhammedin ve âlâ Âli seyyidina Muhammed (Allahım peygamberimiz Hz.Muhammed'e ve aline evladu iyaline salatu selam ve esenlikler eyle ) Ey talihsizlerin sığınağı, Ey âcizlerin güç kaynağı, Ey dertlilerin tabibi, Ey yolda kalmışların yol göstereni!, Ey çaresizler çaresi! ve Ey her duada bulunana icabet eden ululuk tahtının Sultanı! İçinde bulunduğumuz bu Mevlid Kandili Gecesi hürmetine bizleri affeyle Ya Rabbi!

Ya Rabbi

Ey her şeye gücü yeten Allahım. Efendimiz'i düşünmekle hayatın hiç kimseye nasip olmayan tadını ve varlığın bitmeyen zevkli maceralarını duyarız. Duyarız imanın yenilmez gücünü, Duyarız Müslümanlığın kahramanlık olduğunu, duyarız doğruluğun paha biçilmez kıymetler ihtiva ettiğini, duyarız iffet ve ismetin, meleklerinkine denk insan tabiatının bir buudu haline geldiğini. Nolur bu ve benzeri nice güzellikleri daha derince ve engince bütün insanların ruhlarına duyur Ya Rabbi!

Allâhım

Acizlikten, üzüntüden, tasadan, kederden, korkaklıktan, kabir azâbından, cehennem ateşinden sana sığınırız. Bizleri kötülükten ve kötülerin şerrinden emin eyle ya Rabbi!

YORUMLAR 2
  • Mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Hocam peki 12 rekat namazı niyetini nasıl getiririz
    Cevapla
  • Alican-İnegöl 7 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim tüm müslümanların duaları kabul eylesin bu gece inşaallah. Allahım Türkiye'nin etrafındaki terör belasından, Haçlıların kurduğu fitne fesat oyunlarından bizleri koru bizi birbirimize düşman etme birlik ve dirlik içinde yaşamaya nasip et.. amin..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü