Gürlek: Sohbet medeniyeti ihya etmektir!

Edebiyatçı ve Tarihçi Yazar Dursun Gürlek, bugün şehirlerde yaşanılan sıkıntının nedenlerinden birisinin sohbet kültüründen uzaklaşmak olduğunu ifade etti.

Gürlek: Sohbet medeniyeti ihya etmektir!
Gürlek: Sohbet medeniyeti ihya etmektir!
GİRİŞ 25.12.2016 13:12 GÜNCELLEME 25.12.2016 15:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İnsan ve Mekân Derneği tarafından Sarıyer İSKİ Boyacıköy Tesisleri’nde İnsan ve Mekân temalı bir toplantı tertip edildi. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Edebiyatçı ve Tarihçi Yazar Dursun Gürlek, sohbetin medeniyeti ihya edeceğini, geçmiş mirasımızın bir sohbet medeniyeti olduğunu ve bugün şehirlerde yaşanılan sıkıntının nedenlerinden birisinin sohbet kültüründen uzaklaşmak olduğunu ifade etti. 

Mekânı şereflendirenin orada yaşayan insanlar olduğunu belirten Gürlek; şehir medeniyetinin sanat, hassasiyet, mimarlık,  edep, erkan ve adab-ı muaşeretten örülü olduğunu; ne var ki bugün başta İstanbul olmak üzere memleketin tüm şehirlerinde bu derinlikten yoksun bir nesil yetiştiğini üzülerek müsaade ettiğini sözlerine ekledi.  Bu durumdan tez zamanda kurtulmak için eğitim ve kültür alanında güçlü reformlara ihtiyaç olduğunu dillendiren Gürlek; özellikle okullarda Edep, erkan ve adab-ı muaşeret  derslerinin okutulmasının büyük bir ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Ayrıca bu bilinçten uzak kimselerin başta İstanbul olmak üzere tüm şehirlerimizde şekilsiz eserler imar ettiği gibi, iyi niyet bile taşısalar mevcut tarihi eserlere farklı biçimlerde zarar verdiklerini de vurguladı.   



İnsan ve Mekan Derneği’nin Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Sadık Karabıyık da yaptığı konuşmada; insanın mekanı ve mekanın da insanı dönüştürdüğünü ifade ederek,  her mekanın bir ruh taşıdığını ve bu ruhun geçmişten günümüze ve günümüzden geleceğe en doğru şekilde aktarılabilmesi için bahsi geçen sohbetleri sürekli hale getireceklerini belirtti.

Toplantı İnsan ve Mekân Derneği’nin başkanlığını yürüten Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Bozlağan’ın Gürlek’e çiçek ve çeşitli hediyeler sunması ile son buldu.  

YORUMLAR 1
  • Ahmet SARMUSAK 7 yıl önce Şikayet Et
    bu tür birebir sohbetlerin acilen yaygınlaşması gerekiyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türk SİHA'lar başrolde: Türkiye, Afrika ülkelerinin devlet gücünü artırıyor!
O soru çileden çıkarmaya yetti! Mehmet Büyükekşi, kritik toplantıyı terk etti