Etiyopya'da Osmanlı Konsolosluğu restore edildi

Etiyopya Harar son Osmanlı Konsolosluk Binası restorasyonu tamamlandı.

Etiyopya'da Osmanlı Konsolosluğu restore edildi
Etiyopya'da Osmanlı Konsolosluğu restore edildi
GİRİŞ 17.01.2017 17:26 GÜNCELLEME 17.01.2017 17:26

Etiyopya’nın Harar kentinde bulunan 100 yıllık Etiyopya Harar Son Osmanlı Konsolosluk Binası’nın restorasyonu Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından tamamlandı

Etiyopya Harar'da bulunan 100 yıllık Osmanlı konsolosluğu binası restorasyonu tamamlandı. Harar'da Osmanlı döneminden kalma aileler yaşıyor olup kendilerini Harar Türkleri olarak adlandırıyorlar, Harar şehrinde klasik Türk evlerine benzer bir mimariye rastlanırken, özellikle restorasyonunu yapılanı iki katlı binada revaklar görülüyor. Osmanlı mimarisinde sıcak bölgelerde sıklıkla karşılaşılan dış sofalı Türk evlerinin benzeri bir mimari özelliği taşıyor.

1912 senesine kadar konsolosluk binası olarak hizmet vermeye başlayan yapıya zaman içinde bazı ek yerleşkeler yapılan bina, TİKA tarafından teslim alındıktan sonra iki yılda uzun ve titiz süren çalışmanın sonunda ortaya çıkan, restorasyon işlemleri tamamlanan bu eserin yakın tarihte açılışının yapılması bekleniyor. Restorasyon projesiyle kültür merkezi, yönetim birimi, misafirhane, kafeterya ve dinlenme alanından oluşan büyük bir yapıyı şehrin kültürüne kazandırmış oldu.

Etiyopya'nın doğusundaki tarihi Harar kenti Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Harar emirleri 16'ncı yüzyılda Osmanlı devletinden askeri yardım almaya başladı. 1875 yılında Mısır Hidivi İsmail Paşa ve ordusu bölgeye girerek ilk Osmanlı hâkimiyetini kurdu.

Harar'da 10 yıl kalan Mısırlılar, 20 Mayıs 1885'te Emir Muhammed'in oğlu Abdullah Ali Abdüşşekur'u Harar emiri tayin edip ellerindeki silahları ve bazı görevlileri ona devrederek geri çekildi.

Harar'daki asırlık konsolosluk, Osmanlı Devleti ile Habeşistan (Etiyopya) arasındaki ilk daimi siyasi ilişkiler kurulduktan sonra açılmıştı. TİKA tarafından Harar şehrine kazandırılan bu eser, şimdiden şehrin simgelerinden biri olma özelliğine kavuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?