İlk kez gidecek! Sömürge değil kardeşlik seferi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'ı kapsayan 4 günlük Doğu Afrika ziyaretine bugün başlayacak.

İlk kez gidecek! Sömürge değil kardeşlik seferi
İlk kez gidecek! Sömürge değil kardeşlik seferi
GİRİŞ 21.01.2017 12:04 GÜNCELLEME 21.01.2017 12:06
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın işadamlarının da olduğu geniş bir heyetle Afrika turuna çıkıyor. Erdoğan ve heyet dört gün sürecek turda Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar’ı ziyaret edecek. Erdoğan, 4 günlük rotasındaki ülkeleri ilk kez ziyaret edecek.

VARLIK İÇİNDE YOKLUK YAŞARLAR

Afrika denince akla sömürü, geri kalmışlık ve çocukların açlık fotoğrafları gelir. Aslında Afrika’daki bir çok ülkenin maden, enerji ve tarım potansiyeli olmasına rağmen özellikle Avrupa ülkelerinin sömürüsünden dolayı fakirdir. Bir anlamda varlık içinde yokluk yaşarlar.

ERDOĞAN'IN MESAJI

Erdoğan her gittiği Afrika ülkesinde öncelikle “sömürü değil kardeşlik için geldik” mesajını verdi.

Bu üç ülkede de bu mesaj öne çıkacak. 

ANA GÜNDEMLERDEN BİRİ FETÖ 

Bu ülkelerle ticaretin geliştirilmesine yönelik görüşmelerin olacağı Afrika çıkarmasında ana gündemlerden biri de FETÖ ile mücadele olacak. Üç ülkede de FETÖ’nün okulları bulunuyor. Bu okulların kapatılmasına veya devredilmesine yönelik görüşmeler yapılacak. Türkiye’den kaçan bazı FETÖ mensuplarının da Tanzanya’da olduğu belirtiliyor.

Gezinin ilk durağı Tanzanya olacak. İşadamları, Ekonomi Bakanlığı ve DEİK’in organizasyonuyla özel uçakla gelecek. 

Yeraltı kaynakları bakımından zenginlikleri ile bilinen Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar’da tarım, turizm, bankacılık ve finans, inşaat ve altyapı, madencilik ve enerji sektörlerinde yabancı sermayeli yatırımları artırmak için teşvikler var.

LNG ÜSSÜ MOZAMBİK

Mozambik özelinde, kuzey bölgesinde çıkarılmaya başlanacak olan doğal gaza yönelik, toplam yatırım bedeli yaklaşık 30 milyar ABD Doları olması beklenen sıvılaştırma tesisleri ve terminallerinin 2022 yılından itibaren devreye girmesiyle Mozambik dünyanın önde gelen sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatçısı ülkeleri arasına girecek. Kömür açısından da zengin olan Mozambik, Afrika’nın en güçlü hidroelektirik santraline de sahip.  

Sahraaltı Afrika’da son on yılda ortalama yüzde 6.9 büyüme oranı ile en iyi ekonomik performans gösteren ülke olan Tanzanya’nın kahve, pamuk, çay, tütün ve kaju fıstığı ile mısır, şeker, pirinç, bakliyat ve buğday gibi tarımsal ürünlerinin büyük çoğunluğu işlenmemiş halde ihraç ediliyor. Bu nedenle, sektörde bu ürünleri işleme ve katma değer sağlayacak aktiviteler konusunda büyük yatırım olanakları yer alıyor.

TANZANYA RİSKSİZ 

Sahra Altı Afrika’daki en düşük ekonomik risk oranlarına sahip ülke Tanzanya. Tanzanya, Güney Afrika ve Gana’dan sonra Afrika’nın en büyük üçüncü altın üreticisi. Zengin tabiat varlıkları ve geniş kıyıları ile Madagaskar turizm yatırımları açısından cazip bir ülke. Bunun yanı sıra 1999 yılında bankacılık sisteminin özelleştirilmesinin ardından mikro-kredi, risk sermayesi, sözleşme kredisi sağlayan uzman kuruluşların sayısında artış kaydediliyor. 

MADAGASKAR'A OTEL

Ada ülkesi olan Madagaskar ise önemli yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip ama bu kaynaklar yeterince kullanılamıyor. Madagaskar ayrıca dünyanın en büyük vanilya üreticisi. Vanilya ihraç pazarının yaklaşık yarısına sahip.

Madagaskar Doğu Afrika’daki en fazla doğrudan yabancı çeken ülkelerden biri. Denize 5 bin 600 km kıyısı olmasına rağmen yeterli turistik altyapı, yol ve otele sahip değil.  

Geziye Türk Eximbank Daire Başkanı da katılarak “Afrika Fonları ve Müteahhitlik Kredileri” başlığı ile işadamlarına sunum yapacak. 

100 İŞADAMIYLA ÇIKARMA YAPACAK

Erdoğan ve 100’den fazla işadamı bu 3 ülkede ikili ilişkiler ve ticaretin gelişmesine yönelik temaslarda bulunacak. Temaslarda da yaklaşım kazan-kazan şeklinde olacak. 

MİLLİYET/ Abdullah Karakuş

YORUMLAR 11
  • balalı mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    hayırlı olsun.inşallah.
    Cevapla
  • Analist Enes 7 yıl önce Şikayet Et
    Harika ve taktire şayan ülkemizin dış ülkelere yönelik açılımı hayırlara vesile olması niyazıyla. Yüce Mevlamız, Reis-i cumhurumuza merhamet, mağfiret, afiyet, hayırlı ömür, hidayet ve feraset versin. amin...
    Cevapla
  • birisi 7 yıl önce Şikayet Et
    Fetö buraları tapuladı. Önemli yerleri ele geçirdi. İş bağlamak zor olacak.
    Cevapla
  • Uygurlu 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu iyi bir karar. Para kazanmanin yolu once kalpleri fethetmekle gecer. Bal satan ama yuzu sirke olan tuccar yerine sirke satan yuzu bal olan tuccar en akilli ticarettir. Bizde onlarda kazanacak ama ekonomik seviyesi yukselen afrika daha fazla kazanacak. Beyazlara kaptirdigi servetlerini yasal olarak geri alacaklar.
    Cevapla
  • İstanbulluyum 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah seni korusun koca Reis
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, bir grup İsrail askerini TBG ile hedef aldı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da izlettiği 'Gerçek belediyecilik' klibi ses getirdi...