ABD'den şaşırtan PKK hamlesi! Geri dönecekler

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı bünyesindeki Suriyeli Peşmergelerin, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri korumasında ülkelerine dönecekleri belirtildi.

ABD'den şaşırtan PKK hamlesi! Geri dönecekler
ABD'den şaşırtan PKK hamlesi! Geri dönecekler
GİRİŞ 24.01.2017 13:40 GÜNCELLEME 24.01.2017 16:29
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi'nin (S-KDP) IKBY temsilcisi Nevaf Reşid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Roj Peşmergeleri (Suriyeli Peşmergeler), ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun koruma ve gözetiminde bu yılın ilk yarısında Suriye'ye dönecek. dedi.

PKK İSTEMİYOR

Peşmergelerin Suriye'nin kuzeyine dönmeleri konusunda terör örgütü PKK'nın engel çıkardığını dile getiren Reşid, "Uluslararası koalisyon güçleri PKK'ya bu konuda baskı uygulamaya hazır. Peşmergelerin Suriye'ye dönmeleri halinde, oradaki durumun kontrolü yine koalisyon güçleri tarafından sağlanacak." ifadelerini kullandı.

SAYISI İKİ KATINA ÇIKARILACAK

Suriyeli Peşmergelerin mevcut sayısının iki katına yani 10 bine çıkarılması için başvuru kayıt işlemlerinin başladığını kaydeden Reşid, şunları söyledi:

"Roj Peşmergelerinin sayısının artırılması konusu uluslararası koalisyon güçleri ve bölgedeki bazı komşu ülkeler tarafından uzun süre önce gündeme getirilmişti. Şimdi somut adım atıldı ve bu sayının 10 bine ulaşması için düğmeye basıldı. Uluslararası koalisyon yeni adaylar için eğit- donat programı vermenin yanı sıra diğer tüm masrafları da karşılayacak. Mevcut sayının artırılması için kayıt işlemleri devam ediyor. Peşmerge olmak isteyen yeni adayların eğitimine üç veya dört ay içinde başlanması öngörülüyor. Suriye'deki iç savaştan kaçarak Kürt bölgesine sığınan ve çadır kamplarda yaşayan gençlerden Peşmerge saflarına katılma konusunda büyük talep var."

"PKK'NIN ENGELLEYECEK GÜCÜ YOK"

Öte yandan IKBY Peşmerge Bakanlığına bağlı Özel Kuvvetler 2'nci Tugay Komutanlığında görevli Albay Kadir Şeyh Mami de Reşid'i doğrulayarak, "Bu yılın ilk yarısında Roj Peşmergeleri Suriye'ye dönüyor. Suriye'deki tüm Kürt bölgelerin korumasını üstlenecekler." diye konuştu.

PKK'nın son birkaç yıldır Suriyeli Peşmergelerin ülkelerine dönüşlerine engel olduğunu kaydeden Mami, "Ancak bu kez PKK'nın bunu engelleyecek bir gücü yok. Artık son karar verildi. Roj Peşmergeleri Suriye'ye dönecek." ifadelerini kullandı.

Suriyeli Peşmergelerin sayısının hali hazırda 5 bin olduğunu ve bu sayının iki katına çıkarılması için hazırlıklara başlandığını aktaran Mami, "Roj Peşmergelerine katılmak için şu ana kadar 3 bin kişi başvurdu. Bu kişilerin eğitimine kısa süre içinde başlanacak." dedi.

PKK YÜZÜNDEN DÖNEMİYORLARDI

Roj (Güneş) Peşmergeleri, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) bünyesindeki Suriye Kürt Ulusal Konseyinin (ENKS) silahlı gücü olarak da biliniyor. Roj Peşmergeleri, ülkelerindeki iç savaştan kaçıp, IKBY'ye sığınan Suriyeli Kürtlerden meydana geliyor. Söz konusu güçler, terör örgütü PYD/PKK'nın engellemelerinden dolayı yaklaşık 4 yıldır Suriye'ye dönmeyi bekliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 20
  • Mehmet Yucesoy 7 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar doner, donunce de pkk nin bir parcasi olurlar
    Cevapla
  • Recep 7 yıl önce Şikayet Et
    Rusya ile birlikte hareket edip.abd yi kovalamamiz,lazim.abd bizim muttefikimiz hic bir zaman olmadi.uyutma taktiklerinle,Turkiye yi parcalatmak istiyor.kibris ta amborgo koyan ,bu abd degilmiydi.
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    ABD diyor ki. Ya burayı alın yönetin.yada bana verin.
    Cevapla
  • erdal yiğit 7 yıl önce Şikayet Et
    öso adı altında pkk yı suriye ye sokan abd şimdi suriye peşmergesi adı altında pkk yı tekrar meşru hale getirmeye çalışıyor yönetim uyumasın biz görüyoruz siz de görün ki bedelini siz ödemeyin demedi demeyin.
    Cevapla
  • Fehmi 7 yıl önce Şikayet Et
    Abd Suriyeli kurtlerle irakli barzani pesmergelerini birlestirecek barzani zaten iraktan ayrilma pesinde bu sekilde kurt devleti kurduracak turkiye suriye ve irakin kuzeyinde guvenli bolge tampon bolge olusturmali burada turkmen nufusunun artmasina yardimci olmali gerekiyorsa sinirimizi genisletmeliyiz.abd yi ortadogudan rusya ile birlikte engellenmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim