Bakandan İstanbul için korkutan uyarı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul depremiyle ile ilgili olarak çarpıcı açıklamalar yaptı.

Bakandan İstanbul için korkutan uyarı!
Bakandan İstanbul için korkutan uyarı!
GİRİŞ 26.01.2017 10:53 GÜNCELLEME 26.01.2017 10:53
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Özhaseki, ömrünü tamamlayan 4 fay hattının her an patlayabileceğini söyleyerek Kartal, Beykoz, Sarıyer, Avcılar ve Büyükçekmece'de risk olduğunu belirtti.

İstanbul'da Kartal'dan başlayarak Beykoz'a doğru, Sarıyer'den başlayarak Avcılar'a ve Büyükçekmece'ye doğru deprem riskinin yüksek olduğunu kaydeden Bakan Mehmet Özhaseki, "7 milyon bina yenilenmeli" dedi.

'1999'DAN SONRA YAPILAN BİNALAR BİRAZ SAĞLAM'

Türkiye topraklarının yüzde 42'si deprem riski altında olduğunu belirten Özhakesi, '1999 sonrası yapılan binaların biraz sağlam olduğunu kabul ediyoruz. 1999'da yönetmelik değişikliği var. Yeni binalar biraz sağlam. 5 milyon civarında. 1999 öncesi 15 milyon stok var. Bunların en az yarısı riskli. Yani 6-7 miyon binanın yenilenmesi, sağlam hale gelmesi gerekli. Özellikle en büyük risk İstanbul'da. 4 Fay kırığı var. Dördününde zamanı dolmuş. Fay kırıklarının hepsi her an patlayabilir. Bilim adamlarının görüşü şu 2030'a kadar İstanbul'da büyük ihtimalle deprem olur. 2050 diyenler azınlıkta. Büyük çoğunluğu 2030'u işaret ediyor. Deprem kesin. 7 ile 7.5 arasında şiddeti olacak' dedi.

NERELER ÇOK RİSKLİ?

İstanbul en riskli bölgelerinin kıyı bölgelerini olduğunu söylen Özhaseki, 'Deniz kenarları. Kartal'dan başlayarak Beykoz'a doğru, Sarıyer'den başlayarak Avcılar'a ve Büyükçekmece'ye doğru, özellikle birkaç katın üzerinde olanlar riskli gözüküyor. 1999'dan önce yapılanlar. Bunun için çok hızlı olarak kentsel dönüşümün uygulanması lazım. Bunu yapacak olanlar belediyeler. Projelerini getiren belediyelere yardımlarımız oluyor. Bazı belediye başkanı arkadaşlarımız hiç aldırış etmiyor. Vatandaşlarımızın üzerine düşen görev; binalarının ölçümünü yaptırmak. Belediye başkanı arkadaşlar vatandaşlarımızı zorlasınlar. Projeleri bize getirsinler' dedi.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 21
  • aziz yılmaz 7 yıl önce Şikayet Et
    sahillere 30 kat izni veriliyor ( z.burnu 16-9 örneği)..ama müteahhit içeri girdiğinde irtifa aynı...müteahhit alsın 10 binayı,20 kat yapsın..alanda verende memnun olur...ama sahili göğe dikmek varken ,asıl tehlikeli yapılar Allaha havale ediliyor )) zeytinburnu örnektir...
    Cevapla
  • muzaffer 7 yıl önce Şikayet Et
    2032 kasım a kadar rahat olun
    Cevapla
  • bahadir 7 yıl önce Şikayet Et
    3 kardes 3 katli binada kaliyoruz binamiz cok eski. muteahhit 2 daire veriyor 1 kisi bosta kaliyor ustunu verip daire alacak gucumuzde yok. hicbirimizin devletimizle polisle askerle bir catismamiz olmadi ambulans falan molotoflamadik hicbir eyleme katilmadik hukumetimizi destekledik demem oki bazi yerleri toledo sehrine benzetecegimize birde bize el uzatsak. bedava birsey istemiyoruz ha uzun vadeli parasi neyse oderiz.
    Cevapla
  • isa 7 yıl önce Şikayet Et
    Yahu, belediye ne kat payı veriyor, ne de imar payı. Oraya şimdi bina yapmaya kalksak eskisinden daha küçük oluyor. Ne mütehit kazanıyor, ne ev sahibi, kimse yapmak istemiyor bu şekilde. Ardından belediyeler yol payı diye birşey çıkarmış, hem gelip yol payını arsa sahibine satıp parasını alıyor, hemde yetmezmiş gibi oraya hiçbirşey yapmazsın yine orası yol olarak kalacak diyor. E madem zaten yol, niye satıp parasını alıp tekrar dokundurmuyorsun. Kalsın öyle. Acilen istanbul'da arsa imar payı %70,80'lere çıkmalı ve kat payı 10'a yükseltilmeli. Yoksa 20 yılda geçse 300 m2 altında ki arsa sahipleri öyle baka kalacaklar.
    Cevapla
  • Yalavoli 7 yıl önce Şikayet Et
    Ulkemizde binalar hala depreme karsi dayaniksiz yangin merdivensiz ve siginaksiz yapiliyor devlet sadece bakiyor konusuyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık