Millete milyonluk fatura! Sınır tanımadılar

TBMM Başkanlık Divanı üyesi 3 milletvekilinin milyonu aşan haberleşme harcamaları tartışılmaya devam ediyor.

Millete milyonluk fatura! Sınır tanımadılar
Millete milyonluk fatura! Sınır tanımadılar
GİRİŞ 31.01.2017 09:54 GÜNCELLEME 31.01.2017 11:14
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Milletvekillerine 2012’de maaşın iki katı ücretsiz SMS gönderme imkanı getirildi. Milletvekillerinin bu kotayı ve faturaları da ödemediği belirtiliyor.

TBMM Başkanlık Divanı üyesi 3 milletvekilinin 1 milyon 189 bin TL, 500 bin TL ve 400 TL’lik haberleşme masrafları gündemdeki yerini koruyor. Sorunun kaynağını, bedava toplu SMS’ler oluşturuyor. Milletvekillerinin telefon, faks ve mektup gibi iletişim giderleri, yıllık 2 maaş tutarına kadar TBMM Başkanlığı tarafından karşılanıyor. Belirlenen sınır çerçevesinde başkanlıkça karşılanan iletişim kalemlerine 2012’de yasama yılı başlangıcında yapılan düzenlemeyle toplu SMS’ler de eklendi. Ancak milletvekilleri, 2012’den bu yana kendilerine tanınan bu imkanı kullanırken ölçüyü bir türlü tutturamadı. Her dönemde seçmene propaganda amaçlı gönderilen toplu SMS’ler nedeniyle iletişim giderleri için belirlenen 2 maaş sınırı fazlasıyla aşıldı. Milletvekillerini durduramayan Meclis Başkanlığı, çareyi vekillere her seferinde borç yazısı göndermekte buldu. Milletvekilleri ise ücretsiz SMS’e ilişkin yanlış bilgilendirildiklerini savunarak, uzun bir süre limit aşım faturasını ödememek için direndi.

Meclis’teki en büyük SMS faturası ise 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimleri arasında yaşandı. 7 Haziran sonuçlarına göre mazbatayı aldıktan sonra alınan erken seçim kararı nedeniyle yeniden seçim çalışmalarına başlayan milletvekilleri, seçmene kolay ulaşma adına toplu SMS uygulamasına yüklendi. SMS’lerin ücreti, iletişim giderleri için belirlenen 2 maaş sınırını kat kat geçti. 1 Kasım seçimlerinin ardından aşılan miktarı ceplerinden ödemeleri istenen çok sayıda milletvekillerine borçlarını taksitler halinde ödeme imkanı tanındı. Milletvekili Hizmetleri Başkanlığı’nıSınır tanımadılarn bundan sonraki süreçte kalan limit konusunda milletvekillerini bilgilendirmesi, sınıra yaklaşan vekilleri  uyarması kararlaştırıldı. 

MECLİS SMS’LERİNE YENİ DÜZENLEME

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, TBMM divan üyelerinin haberleşme giderleri için düzenleme yapıldığını söyleyerek, “Meclis idari personeli bu konuyla ilgili hazırlık yapıyor. Makuliyeti aşmamak lazım. Sonuçta geçmişte bir sınır tanınmamış olabilir ama bunun da makul bir düzeyde kullanılması gerekir” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, “Sayın Milletvekilimizin harcamaları kabul edilebilir sınırın çok üstündedir. Kendisi de kendisine yakışan bir değerlendirme yapacaktır. Belki bir miktar ödeme yapabilir, bilemiyorum. Ama burada bir art niyet yok, rakamı bilseydi herhalde tedbirli olurdu” ifadesini kullandı. 

VATANDAŞ VEKİLİ ŞİKAYET ETTİ

Milletvekillerini “Ayağınızı yorganınıza göre uzatın” tavsiyesinde bulunan TBMM Başkanlık Divanı üyelerine haberleşme harcamalarında herhangi bir sınır getirilmemesi de farklı bir istismara kapı araladı. Toplu SMS’li propagandaya yüklenen bazı Başkanlık Divanı üyesi vekiller, son krizin fitilini ateşledi. Milletvekilleri, çıkardıkları yasayla tüketiciye gönderilen izinsiz reklam mesajlarına dur derken, kendileri ise herhangi bir izne tabi olmadan vatandaşlara dilediklerince propaganda mesajı gönderebiliyor. Vatandaşların “bıktık usandık mesajlarından” diyerek parti yöneticilerine şikayet ettiği milletvekilleri bile bulunuyor.

KARAR

YORUMLAR 7
  • mehmet dumru 7 yıl önce Şikayet Et
    harcamayı yapan başta olmak üzere bu kanunu çıkaranların hepsi sorumlu, belki ben de faydalanırım diye çıkartmışlar.
    Cevapla
  • adil 7 yıl önce Şikayet Et
    Yetim malı yiyen haramzadeler, ceplerinden versinler.
    Cevapla
  • kaan 7 yıl önce Şikayet Et
    vatandas oduyo nasil olsa dimi hakkimi helal etmiyorum...
    Cevapla
  • Murat 7 yıl önce Şikayet Et
    Terbiyesizlik bu yaptıkları
    Cevapla
  • Tuncay 7 yıl önce Şikayet Et
    Sınırsız kullanma hakkı verip sonra çok kullandı diye şikayet etmek mantık dışıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'den tarihi İncirlik hamlesi! Stratejik adım! Kürecik iddialarına yanıt
İşte Baykar'ın neden hedefe konulduğuna dair gerçek