Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili bu yalanlara sakın inanmayın!

Anayasa değişikliği için yapılacak olan Referandum öncesi Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili 6 yalan ortaya çıktı. Güçlü bir Türkiye'nin oluşmasını istemeyen FETÖ, PKK, HDP ve CHP'ye inat yapılan açıklamalar tartışmalara son noktayı koydu

Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili bu yalanlara sakın inanmayın!
Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili bu yalanlara sakın inanmayın!
GİRİŞ 07.02.2017 15:38 GÜNCELLEME 07.02.2017 15:55

Son dönemde en çok merak edilen konulardan biri Anayasa değişikliği. Nisan ayında sandığa gidecek milyonlarca kişi Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili tüm detayları merak ediyor. 

Güçlü bir Türkiye'nin oluşmasını istemeyen FETÖ, PKK, HDP ve CHP'ye inat yapılan açıklamalar tartışmalara son noktayı koydu.

Yeni anayasa değişikliği için birçok bilgi kirliliği ve dezenformasyon var. İşte Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili iddialar ve gerçekler...

6 İDDİA VE 6 GERÇEK

İddia 1: Cumhurbaşkanlığı sistemiyle rejim değişecek

Gerçek: Rejim değil sistem değişiyor. Türkiye'nin rejimi 1923 yılında olarak belirlendi ve artık Cumhurbaşkanlığı sistemiyle yine halkın oylarıyla gelecek bir yönetici ve seçilecek bir Meclis Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetiyor olacak.

cumhurbaşkanlığı-sistemi-nedir2.jpg

İddia 2: Ülke bölünecek, federasyon haline gelecek.

Gerçek: Üniter yapı daha da güçlenecek. Çünkü federal yapıda her bölge kendi bütçesini oluşturuyor. Fakat eski sistem devam edecek hatta daha da güçlenecek.

cumhurbaşkanlığı-sistemi-nedir3.jpg

İddia 3: Meclis devre dışı bırakılacak. Bütün yetkiler Cumhurbaşkanı'nın elinde olacak.

Gerçek: Her şey cumhurbaşkanının elinde olmayacak. Bilakis Meclis daha da güçlü olacak. Yasama ve yürütme daha da ayrışacak. Çünkü TBMM içerisinde 600 milletvekili kanun yapacak, kanunları kaldıracak, değiştirecek ve onaylayacak. Yeni sistemde Meclis Cumhurbaşkanı'nı dahi feshedebilir.

cumhurbaşkanlığı-sistemi-nedir1

İddia 4: Cumhurbaşkanı keyfi OHAL uygulayacak

Gerçek: Hayır. Çünkü mevcut sistemde Olağanüstü Hal (OHAL) Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilir. Meclis de onaylar. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı o günün şartlarına göre OHAL için Meclis'e başvuracak.

cumhurbaşkanlığı-sistemi-nedir

İddia 5: Cumhurbaşkanı yargılanamaz

Gerçek: Mevcut sistemde cumhurbaşkanı sadece ve sadece vatana ihanet suçundan yargılanabilir. Fakat yeni sistemde böyle değil; Cumhurbaşkanı'nın cezai sorumluluğu var. Suç işlediği iddia edilirse 600 milletvekilinden 301'i kabul ettiği takdirde komisyon oluşturulup soruşturma yargılama safhasına geçilecek.

cumhurbaşkanlığı-sistemi-nedir4.jpg

İddia 6: Yargı yürütmenin emrine girecek

Gerçek: Hayır vesayet sistemi güç kaybedecek. Yargı sivilleşecek. Askeri ve sivil yargı birleşecek.

cumhurbaşkanlığı-sistemi-nedir5.jpg

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak