Adil Gür rakam verdi! Sonucu onlar belirleyecek

Referandum anketleri gelmeye devam ederken, usta kamuoyu araştırmacısı Adil Gür, referandum sonuçlarına ilişkin bir analiz yazdı.

Adil Gür rakam verdi! Sonucu onlar belirleyecek
Adil Gür rakam verdi! Sonucu onlar belirleyecek
GİRİŞ 13.02.2017 10:18 GÜNCELLEME 13.02.2017 10:35
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Son genel seçimi bilen tek isim Adil Gür, referandum sürecine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Adil Gür, evet ve hayır oylarının birbirine yakın olduğunu belirterek, sonucu yüzde 10'luk kararsız kesimin belirleyeceğini söyledi.

İşte Adil Gür'ün o açıklamaları:

EVET VE HAYIR OYLARI BİRBİRİNE YAKIN!

Bugüne kadar yapılan kamuoyu araştırmalarına baktığımızda, araştırmaların hata sınırları içerisinde “Evet ve Hayır” oylarının birbirine yakın olduğunu görüyoruz. Parti aidiyeti ile kesin kararını vermiş olan, Evet veya Hayır oyu kullanacak vatandaşları kampanyalar pek etkilemeyecek.

YÜZDE 10 KARARSIZ

Ancak, referandumun kaderini belirleyecek yüzde 10 gerçekten kararsız bir seçmen kitlesi var. Yapılan bütün kamuoyu araştırmalarında, kararsızım diyen yüzde 15 - yüzde 20 civarında bir seçmen grubunun olduğunu görüyoruz. Yüzde 20 gerçekten kararsız mı, geçmiş tecrübelere bakarak şunu söyleyebiliriz; Bu kararsızların yaklaşık yarısı, gerçek kararsız değil. Aslında bunlar sandığa gitmeyecek seçmenler. Ben sandığa gitmeyeceğim demek yerine, kararsızım demeyi tercih ediyorlar. En yüksek katılımlı seçimlerde bile katılımın yüzde 90’ın üzerinde olmadığını varsayarsak, katılım ne kadar yüksek olursa olsun, sandığa ilgisiz asgari yüzde 10 civarında bir seçmen grubu her zaman var. Öyleyse, kararsızların yarısının sandığa gitmeyecek seçmen olduğu düşünüldüğünde,  yüzde 10 civarında gerçekten kararsız bir seçmen var ki,  bunların kararı 16 Nisan’da yapılacak referandumun sonuçlarında hayati derecede önem taşıyor.

HEDEFTE ONLAR VAR

Yurtdışında, 2 milyon 900 binin üzerinde, 1.5 milyona yakın da ilk defa oy kullanacak genç seçmen var. Bunların nasıl davranacağını geçmiş seçimlere bakarak tahmin etmek mümkün. Bu durumda yüzde 10 civarındaki kararsız seçmen, Evet ve Hayır kampanyalarını yürütenlerin ilgi odağında olacak. Referandumun kaderini belirleyecek bu kitleyi etkilemeye çalışacaklar. Biz araştırmacılar yüzdelerle konuştuğumuzda, yüzdeler tek başına bir şey ifade etmiyor olabilir ama sayılara dönüştüğünde konuştuğumuz oranların azımsanamayacak büyüklükte olduğunu görürüz. Örneğin, Türkiye sınırları içerisinde yaklaşık 55 milyon seçmen olduğunu varsayarsak, azami yüzde 90’ının sandığa gideceğini düşündüğümüzde, yüzde 10 demenin yaklaşık 5 milyon seçmen olduğunu görürüz.

KADERİNİ BELİRLEYECEK 5 MİLYON SEÇMEN!

İşte referandumun kaderini etkileyecek seçmen, tam da bu 5 milyon seçmen.  Bu 5 milyon seçmen, parti aidiyeti ile karar vermeyen, kampanyalardan etkilenen bir seçmen kitlesi. Bu seçmenlere doğru yöntemlerle ulaşan, kararlarının belirginleşmesine katkı sunan, bu referandumu kazanacak.

YORUMLAR 37
  • Hasan 7 yıl önce Şikayet Et
    Evet için rusvet isteyen yorum sahipleri.. evet sizi emekli etmek icin degil torunlarinizin gelecegi icin onemli..bu kadar bencillik adami cok yasatmaz...
    Cevapla
  • Alii 7 yıl önce Şikayet Et
    %76 evet cikmazsa hiçbirşey bilmiyorum A.G doğru söylemiyor
    Cevapla
  • eyt aydın 7 yıl önce Şikayet Et
    emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızı emekli etmeden bu referendum kazanılmaz.duy sesimizi müezzinoğlu bu arkadaşlar bekleyecek derseniz sizde çok beklersiniz o zaman sn BAKANIM
    Cevapla
  • eko 7 yıl önce Şikayet Et
    Loto bana çıksaydı evet derdim ama bu yüzden hayır diyeceğim :)
    Cevapla
  • Hür General 7 yıl önce Şikayet Et
    Kaderini belirlemek, kaderi değiştirmek vs. vs. bu cehaletten kurtulun artık, kader Allâh ile ilgilidir. Kul kaderi değiştiremez, belirleyemez, bilemez, küfre düşüyorsunuz, kadere iman edin. Ne kadar az kaldı kadere hakkıyla iman eden! Mekandan ve zamandan münezzeh olan Allâh'a iman eden insan iyi bilmeli ki; kaderi ancak zamandan münezzeh olan, üzerinden zaman işlemeyen Allâh bilir. Bizler ise kaza olunca yani ortaya çıkınca kaderin nasıl olduğunu anlayabiliyoruz. Kaderin nasıl olduğunu bilmeden değiştiğini yada değişeceğini nerden biliyorsunuz? Değişim de bir kaderdir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa’da toprak kayması... Vali Gül'den açıklama: 30 bina tahliye edildi
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz