Vakıflar noktayı koydu: Taksim zaten cami arazisi

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, yaklaşık 50 yıl süren tartışmaların ardından dün temeli atılan Taksim'deki camiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 19.02.2017 13:32 GÜNCELLEME 19.02.2017 13:55
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Vakıflar Genel Müdürü Ertem, "Taksim'de temeli atılan caminin inşa edileceği alanda 2. Mahmut Vakfı'nın hayratı Taksim Mescidi var. Bizim o mekana hayrat olması hasebiyle cami dışında zaten başka bir şey yapmamız mümkün değil." dedi.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, yaklaşık 50 yıl süren tartışmaların ardından dün temeli atılan Taksim'deki camiye ilişkin "Taksim'de caminin inşa edileceği alan 2. Mahmut Vakfı'nın hayratıdır. Bizim o mekana hayrat olması hasebiyle cami dışında başka bir şey yapmamız zaten mümkün değil." dedi.

Ertem, fikir olarak yaklaşık 50 yıl önce gündeme gelen ve dün temeli atılan Taksim'deki camiye ilişkin tarihi süreci AA muhabirine anlattı.

Taksim'de dün temeli atılan caminin inşa edileceği alanda 2. Mahmut Vakfı'nın hayratı bir mescit bulunduğunu belirten Ertem, 2. Mahmut döneminde yapılan ancak sonraki yıllarda yanan Taksim Mescidi'nin yaklaşık 250-300 kişinin ibadet edebileceği şekilde onarılarak kullanıldığını söyledi.

Tarihi özelliği bulunmayan, geçen yıla kadar tenekeden minaresi olan mescidin bugüne kadar yaşatıldığını aktaran Ertem, şu bilgileri verdi:

1968'İN FİKRİ

"Taksim'e cami yapma projesi fikir olarak 1968'de ortaya atıldı. Bir grup hayırsever tarafından bu amaçla 1977'de dernek kuruldu. Belki çok büyük düşünülmedi ama 'Bu mescit buraya küçük gelecek, onu biraz daha büyütelim ve kamulaştırma yapalım.' denilerek, etraftaki taşınmazların alınmasıyla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğüne görev verildi.

BAŞKA BİR ŞEY YAPILAMAZ

Büyükşehir Belediyesinin mescidin yanındaki 800 metrekare arsasının alınması düşünüldü ama 1980'li yıllardaki belediye kamulaştırma işlemine izin vermedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1994'te Büyükşehir Belediye Başkanı olunca bu arsanın satışını uygun gördü ve Vakıflar bu taşınmazı aldı. Böylece alan biraz daha büyüdü. Ziraat Bankasının arsası da 1998'de alındı. Böylece bugünkü 2800 metrekare alan oluştu. Caminin yapımı ve arsasının oluşturulması görevi Vakıflar Genel Müdürlüğüne verildi. Süreç anlamında bakıldığında küçük bir camiden ihtiyacın artmasıyla daha büyük bir cami projesi ortaya çıkıyor. Bizim o mekana hayrat olması hasebiyle cami dışında başka bir şey yapmamız zaten mümkün değil."

YORUMLAR 7
  • Adımız Soyadımız 7 yıl önce Şikayet Et
    Dün haberlerde caminin dış görünüşünü verdiler. Kim çizmişse harika bir tasarım olmuş. İstiklal'in mimarisine çok uygun, müthiş bir proje
    Cevapla
  • Hamdi 7 yıl önce Şikayet Et
    Şükürler olsun Rabbimize cemaati hiç eksilmesin inşallah dolsun taşsin
    Cevapla
  • Turgut öztan 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ım bugünleri gördük şükürler olsun Rahman ve Rahim olan Allah'ım şükürler olsun
    Cevapla
  • Selim 7 yıl önce Şikayet Et
    Taksimde kiliselerin varlığını kabul edip caminin yapılmasına mani olan varlığından rahatsız olan kimseler varya onlar zalimlerin ta kendisidir.Onlara gayrımüslim bile demiyorum onlar müslüman kimliği altında dolaşan münafıklardır.
    Cevapla
  • ...Ahmet kul 7 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkür ederim. Sizin gibi düşünenlerden Allah razi olsun.
    Cevapla
  • BİLAL 7 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdülillah halay çekilen zılgıt çekilen meydanları şimdi ALLAHU EKBER sedaları inletecek.,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Macaristan'dan dikkat çeken açıklama: Brüksel’de yeni bir dünya savaşı hazırlığı yapılıyor
DEM Partili başkanlar sinir uçlarını kaşıyor! Dertleri yine mağduriyet mi?