Hocaların hocası Nihat Keklik vefat etti

Ömrünü Türk ve İslam düşüncesine adamış olan Prof. Dr. Nihat Keklik son yolculuğuna bugün uğurlanacak.

Hocaların hocası Nihat Keklik vefat etti
Hocaların hocası Nihat Keklik vefat etti
GİRİŞ 02.03.2017 11:17 GÜNCELLEME 02.03.2017 11:27

Ömrünü Türk ve İslam düşüncesi araştırmasına vakf etmiş olan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi, Türk - İslam Düşüncesi Kürsüsü Kurucu Başkanı ve hocaların hocası Prof. Dr. Nihat Keklik vefat etti.

Merhumun cenazesi bugün (2 Mart Perşembe günü) Erenköy, Bağdat Caddesi Galippaşa Camiinde kılınacak ikindi namazından sonra Karaca Ahmet Mezarlığında toprağa verilecek.

Prof. Dr. Nihat Keklik kimdir?

Ayvalık'ta 1926 yılında dünyaya geldi. Pederi ve validesi aslen Balkanlardaki Üsküp / Kalkandelen ilçesine mensuptur.

Ayvalık Cumhuriyet ilkokulunu bitirdikten sonra İstanbul'a gönderilip 1939-1948 yılları arasında Galatasaray Lisesi'nde okudu.. 1949-1953 arasında İst. Üniv. Edebiyat Fakültesinde lisans tahsilini tamamlayıp, Felsefe Bölümü'ne (1953'de) asistan tayin edildi ve aynı yıl (- o zamanki ismiyle-) 'Devlet lisan imtihanı'nı verdi. Mukayeseli olarak Farabi ve Aristo mantığında 'kategoriler' konusundaki 'doktora' tezini (1955'de) tamamladı. Sonra Avrupa'ya gönderildi ve 1959 yılında 'askerlik' görevini ikmal etmek üzere Türkiye'ye döndü. 1960/ Mayıs ayında Üniversiteye dönüşünde bazı müşkilata uğradıktan sonra, göreve yeniden tayin edildi. Ve 1961 yılında 'evlendi'. Ertesi yıl, (1962'de) Sadreddin Konevi'nin Felsefesi adlı 'doçentlik' tezini tamamladı.

'Türk-İslam Felsefesi' adlı bir 'kürsü' ihdas edilmesi için, ilk resmi müracaatını 1965 senesinde yaptı.Türk-İslam felsefesinde büyük etkileri olan 'Muhyiddin İbnül-Arabi' (öl.1240) konusunda birkaç eser yayınladıktan sonra 1969'da 'profesör' unvanını iktisab etti. Nihayet 1970'de 'Türk-İslam Felsefesi Tarihi' adlı kürsü kuruldu ve bu kürsünün baskanlığına tayin edildi. 'Sertifika' için devam eden uzun formalitelerden sonradır ki, ancak 1974 yılında derslere başlanabildi. Böylece 1991 yılının Şubat ayına kadar geçen 38 yıllık meslek hayatını, normal süresinden birkaç yıl önce (-ve kendi isteğiyle-) noktalayıp, 'emekli' oldu. Kongrelerde verdiği 'tebliğ'lerin yanısıra, ilmi mecmualarda (msl. Felsefe Arkivi'nde) yayınlanmış 'makaleler'den ayrı olarak matbu 12 tane kitabı var.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır