ABD'nin Kürt devleti planı! İşte en açık kanıtı

Trump'ın Rakka operasyonuyla ilgili olarak PYD/YPG'yi tercih etmesi, ABD'nin kendisine bağlı seküler bir Kürt Devleti kurma planının en açık kanıtı olacak.

ABD'nin Kürt devleti planı! İşte en açık kanıtı
ABD'nin Kürt devleti planı! İşte en açık kanıtı
GİRİŞ 03.03.2017 13:54 GÜNCELLEME 03.03.2017 16:39
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Trump'ın Rakka operasyonuyla ilgili vereceği karar merakla beklenirken, ABD yönetiminin PYD/YPG'yi tercih etmesi durumunda şekillenecek senaryolar merak konusu olmaya devam ediyor. 

Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü (ODE) ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Cengiz Tomar, Trump'ın vereceği Rakka kararının ABD’nin aklındaki bölge senaryoları hakkında net bir fikir vereceğini yazdı.

İşte Tomar'ın yazısının ilgili kısmı:

EN AÇIK KANIT

"...Trump yönetimi Rakka’ya PYD/YPG ile yürüyecekse, ki şimdilik işaretler bu yönde, bu ABD’nin her zaman iddia edilen ve Irak (Çekiç Güç), Suriye ile ardından Türkiye ve İran’dan parçalar koparmak suretiyle kendisine bağlı seküler bir Kürt Devleti kurma planının en açık kanıtı olarak okunacaktır. ABD Rakka’ya PYD/YPG ile giderse, Kürt Devleti planı aşikâr olacak; Türkiye hazır PYD/YPG güçleri Rakka ile uğraşırken, Menbiç veya Afrin’e yönelerek kendisi için öncelikli önem arz eden bölgelerden PYD/YPG’yi temizleme imkânına sahip olabilecektir. Bunun öncü çatışmaları başladı bile. Üçüncü yol olarak ABD, Türkiye ile PYD/YPG güçlerinin bulunduğu bir ortak operasyon fikri ise baştan Türkiye tarafından reddedilmiş durumda.

RUSYA MEMNUN OLACAK

ABD’nin Rakka konusunda PYD/YPG ısrarı, Türkiye’nin ABD ile ittifak ilişkisinin yara almasına ve Rusya’ya daha fazla yakınlaşmasına neden olacaktır. Bu durumda güney sınırında ABD’nin himayesinde PYD/YPG unsurlarından kaynaklanan güvenlik riskleri ve terör tehdidi devam edecektir. Öte yandan Türkiye’nin ABD ile yakınlaşması tehdidi karşısında Kürt kartını oynayacağı sinyalini veren Rusya da bu durumdan memnuniyet duyacaktır." dedi.

AL JAZEERA

YORUMLAR 29
  • Kapatın 7 yıl önce Şikayet Et
    Abd ye incirliği kapatın ne bekliyorsunuz
    Cevapla
  • Tcvatan 7 yıl önce Şikayet Et
    Ne kürt devleti alakası bile yok. Karma haçlı devleti. Müslümanlara okadar zülüm yapılıyorki.herkez herğün canlı şahit. Müslüman kürtlere mi kurduracaklar orayı ğeç. İsrail hemoğonyasında haçlı devlet kuracaklar. Adına kürt deniliyor. Bölğenin yapısını bildiklerinden yolunu bu şekilde acıyor. Bu ermeni,abd,ab,natosu. Hiç duydunuzmu birleşmiş milletleri suriyede duyamazsın duysan ne yazar sbreniska katliyamını inçe ayrıntılı okuyun anlarsınız
    Cevapla
  • MILLI KÜRT 7 yıl önce Şikayet Et
    Kürt devleti denince bir tarafi Kürt olan bir insan olarak hic agzim sulanmiyor,irkcilik damarim kabarmiyor.Cünkü Abd ve Rusya nin kuracagi kukla devletten ne olur.Devletdedigim de iste ne fabrikasi olan ne yolu ne izi olan cöl parcasi iste.
    Cevapla
  • Lokman 7 yıl önce Şikayet Et
    Ac kal alcalma....
    Cevapla
  • yusuf oguz. 7 yıl önce Şikayet Et
    ,tahdid olusturani vumalisin , arkasinda kim var ya acika cikar ya cekib gider ,dusmanin oyununu beklediyinde dostunuda bekletmis olursun ,zaman kayibindan kim yararlaniyor ?dusmanin .
    Cevapla
  • yusuf oguz. 7 yıl önce Şikayet Et
    tum olkeler cin haric abd yle problem yasiyorlar ama bu nasil bir probelm? her kes abdye daha yakin olmanin pesinde ,her kes kendi bolgesinde abd nin en yakin mutefiki olma pesinde , boyle bir durumda abd her kesle oyun oynama firsatini dibine kader kulaniyor ,ve sonucda istediyinide elde etmis oluyuor , bu hikayeye su ana kader Turkiyemizde dahildir , abd ne eder ne yapar mutefikimizdir , abd nin kararini bekleriz , abd den bizmle ol ypg yle olma cagrilarda bulnariz ve sayire , bunun sonu basimiza boyuk bir bela olacaktir ,kendi yolun olmali , kendi ayaklarin uste durmalisin , o zaman oyunlar biter ,dusman varsa dosta bulunur .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı