Kremlin zirvesinde 3 talep!

Rusya'da Putin'le görüşen Erdoğan üç konuda net mesaj verdi: PYD'nin Moskova'daki faaliyetleri yasaklansın. Suriye'de işbirliği sürsün. Vize ve tüm ticari kısıtlamalar kaldırılsın.

GİRİŞ 11.03.2017 10:49 GÜNCELLEME 11.03.2017 11:18
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Rusya’nın başkenti Moskova’da iki yıl aradan sonra dün gerçekleşen 6’ncı Üst Düzey İşbirliği Konseyi Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den yalnızca Suriye’de teröre karşı işbirliği değil, Moskova’da faaliyet gösteren PYD terör örgütü faaliyetlerinin de yasaklanmasını beklediğini açıkladı. Konsey toplantısı öncesi 2.5 saate yakın süren başbaşa görüşmenin ardından Putin ve Erdoğan’ın katılımıyla heyetler arası görüşmenin başında taraflar görüşlerini dile getiren açıklamalar yaptı.

PUTİN: TÜRKİYE ÖNDE GELEN PARTNER

İlk konuşmayı yapan Putin, “Aramızdaki durgunluk sonrası yoğun ilişki döneminin tekrar canlandırıldığını söyleyebiliriz. Rusya olarak biz çok yönlü işbirliğimizde çok ileri gitmeye hazırız. Çünkü Rusya Türkiye için, Türkiye de Rusya için önde gelen partner. Terörle mücadele konusunda da daha geniş işbirliği yapılabilir. Askeri ve istihbarat birimleri arasında işbirliğinin geliştirilmesi de çok önemli. Ayrıca son 1-2 yılda ikili ticaretteki kaybın bu yıl telafi edileceğini umut ediyoruz” dedi.

ERDOĞAN: FETÖ HASSASİYETİ İÇİN MÜTEŞEKKİRİM

Putin’den sonra söz alan Erdoğan, nazik davet ve misafirperverlik için teşekkür etti. Teröre karşı işbirliğine de değinen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Rusya ile Türkiye, Suriye’de uluslararası terörizme karşı işbirliği yaparken bizim ayrıca Rusya’dan önemli bir beklentimiz var. Terörle mücadele alanında yakın eşgüdüm halinde hareket etmemiz büyük önem taşıyor. Suriye’de DEAŞ’a karşı sergilediğimiz kararlı tutumu diğer terör örgütlerine karşı da göstermeliyiz. Bu bakımdan PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin Moskova’daki faaliyetlerine son verilmesini özellikle bekliyoruz. FETÖ ile mücadele konusuna ne denli önem verdiğimiz ise malumunuzdur. Bu konuda gösterdiğiniz hassasiyetten dolayı müteşekkirim ancak bu örgütün başka isimler altında farklı alanlarda gizlice faaliyetlerini yürütme yöntemini gayet iyi uygulayabildiğini de akıldan çıkarmamak lazım. Moskova ve St. Petersburg’da bu örgütle iltisaklı olan kişi ve kuruluşlar hakkında gerekli adımları atacağınıza inanıyorum.”

VİZE MUAFİYETİ BEKLİYORUZ

Rusya’nın vizeler konusunda herhangi adım atmamış olmasına da değinen Erdoğan, “Vize, Türk vatandaşlarına Rusya’da çalışma izinleri gibi konuların bir an önce çözülmesi bizim açımızdan fevkalade önem arz ediyor. Bu kısıtlamalara son verilmesi için bir an önce çalışma grupları oluşturulmalı ve problem çözülmeli. Bizim arzumuz en kısa sürede tam muafiyetin sağlanmasıdır” mesajı verdi.

Yukarı Karabağ ihtilafının çözülmesinin de aciliyet arz ettiğini belirten Erdoğan, “Son çatışmalar, durumun ne kadar kritik olduğunu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yeni bir savaş riskinin ne kadar arttığını açıkça ortaya koydu” dedi.

 ARTIK O KELİMEYİ TELAFFUZ ETMEYELİM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günü birlik Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ortak basın toplantısı düzenledi. İki lider, sıcak mesajlar verdi. Sözlerine “Değerli dostum Sayın Putin’e şahsıma ve heyetimize gösterdikleri misafirperverlikten dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum” diyerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son aylarda atılan karşılıklı adımlarla iki ülke ilişkilerini normalleştirme yönünde mesafe kaydettiklerini belirtti. Erdoğan, “Konsey toplantısıyla normalleşme sürecini sona erdirdiğimize inanıyor, artık bu kelimeyi telaffuz etmek istemiyoruz. Bundan sonraki beklentimiz karşılıklı güven unsurunu tesis etmek ve siyasi düzeydeki diyaloğun ekonomik alana sirayet etmesini sağlamaktır” dedi. 

TÜRKİYE VE RUSYA OLARAK KOALİSYONLA İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ

- Suriye krizine de değinen Erdoğan şunları söyledi: “Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve milli birliğini hiçkimse tehlikeye atmamalıdır. Rusya ile eşgüdüm halinde soruna adalet ve hakkaniyet temelinde çözüm bulunması için gayretlerimize devam edeceğiz. Bütün konularda hemfikir olmasak da iletişim kanallarını açık, bugüne kadar açık tuttuk, açık tutmaya da devam edeceğiz. İnşallah karşılıklı güven temelinde işbirliğimizi sürdüreceğiz.”

- Suriye ile Irak’ın toprak ve siyasi bütünlüğüyle ilgili soru üzerine de Erdoğan şunları söyledi:

“Her iki ülkenin toprak bütünlüğü bizim temel hedefimizdir. Buraların parçalanmasına gerçekten tahammülümüz yoktur.”

- (Menbiç’teki gelişmeler) “Şimdi Münbiç (Menbiç) süreci var, bildiğiniz gibi şu anda orada özellikle Türkiye ve Rusya olarak koalisyon güçleriyle bir işbirliği yapalım istiyoruz. Bu işbirliğiyle Münbiç’te de Münbiç halkının oraya yerleşmesini sağlayalım. Tabii bundan sonra asıl hedef Rakka, Rakka biliyorsunuz DEAŞ’ın en büyük örgütlendiği yerdir.”

PUTİN: TÜRKİYE’DE TATİL YAPTIM, SICAK DUYGULARIM MEVCUT

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ve Rusya’nın Suriye konusundaki işbirliğini takdir ettiğini söyledi. Rusya Lideri Putin, basın toplantısında Türkiye tatilinin Rusların hayatının önemli bir parçası haline dönüştüğünü anlatırken, “Ben de şahsen Moskova’da bu görevde olmadığım sürede birkaç kez Türkiye’de tatil yaptım ve en sıcak duygularım halen mevcut” dedi.

YORUMLAR 22
  • Sertap 7 yıl önce Şikayet Et
    Ben japonyadayim bugun alman restaurantinda parti vardi gittim ayni masada meger japonyanin Rush elcisiymis tanistik ben turkum dedim rus elciliki bir gorseniz iki elini kelepceliyor biz dostuz daha yeni erdogan rusyadaydi diyor bu duygu tarif edilemezzzz
    Cevapla
  • Türk 7 yıl önce Şikayet Et
    Kişi sevdiği ile beraberdir. Gavurdan bize dost olmaz.Pkk'nın şubesi açıldı moskovada. Suriye Savaşı, Kafkaslar, Kırım ve 17.-20.yy arasındaki savaşlar, Ermenistan.....
    Cevapla
  • Levent 7 yıl önce Şikayet Et
    Biz hep karli cikariz. Niyemi? Ne Bati Rusyanin TR yi ele gecirmesine izin verir, nede Rusya Batinin TR yi ele gecirmesine müsade Eder. Hangisi saldirirsa öbürsü bize yardima kosacak. Bu yanliz bizim Güneydogu bölgemiz icin gecerli degil, burada bence Pakistan ordusuna Üst kurma izni ciksin , ve oraya Pakistanli kardeslerimiz birkac Nükleer Füze yerlestirsin !
    Cevapla
  • Semih 7 yıl önce Şikayet Et
    Devletlerin bir rotasının olması lazım.Bir onunla bir bununla olmaz.
    Cevapla
  • Coni 7 yıl önce Şikayet Et
    ABD Ortadoğu'da istikrarsızlık istiyor, çözümü uzatıyor Bölge ülkeleri bunu görüp bölgenin istikrarı için beraber çalışıp bölgeye barışı getirmek zorunda .İsrail ve İngiltere pusudan bakıyor her sessizlik bir tehlikedir .
    Cevapla
  • Bumin 7 yıl önce Şikayet Et
    Yahu adamlar çoktan indiler sıcak denizlere plak gibi aynı şeyleri tekrarlayıp durmayın kardeşim , hatta bizimkilerden daha sıcak denize indiler
    Cevapla
  • cetin 7 yıl önce Şikayet Et
    abd münbiç de pkk ya üs kuruyor . rusya çin ile edirne de üs kurmanın az bir muhabbetini yapsa türkiye acaba abd , Avrupa ne yapar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mavi Vatan’da yeni sayfa: KALKAN DİHA
Şampiyon hoca Arda Güler'e talip oldu! Real Madrid de sıcak bakıyor