Dünya Su Günü Esenler'de kutlandı!

Esenler Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Uluslararası Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması" projesi kapsamında 8 Balkan ülkesinden 9 şehir, Esenler'de bir araya geldi.

Dünya Su Günü Esenler'de kutlandı!
Dünya Su Günü Esenler'de kutlandı!
GİRİŞ 23.03.2017 14:31 GÜNCELLEME 23.03.2017 14:32

Tarihi buluşmada Fuzuli'nin Su Kasidesi'ni ebru sanatı ile buluşturan ve dünyada bir ilk olan Hikmet Barutçigil'in "Âb-Rû’larda Su Kasidesi" isimli sergisi ziyarete açıldı.

TARİHİ SU YOLU ŞEHİRLERİ ESENLER'DE BULUŞTU

Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nin ev sahipliği yaptığı tarihi buluşmaya, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Berat (Arnavutluk) Belediye Başkanı Petrit Sinaj, Esenler AK Parti İlçe Başkanı Gökhan Taran ve ebru sanatçısı Hikmet Barutçigil'in yanı sıra Amasya, Filibe (Bulgaristan), Niş (Sırbistan), Köstence (Romanya), Travnik (Bosna Hersek), Bar (Karadağ), Prizren (Kosova) ve Ohri (Makedonya) belediye başkan yardımcıları ve temsilcileri ile çok sayıda konuk katıldı.

SEVGİ DİLİ SU DİLİYLE BULUŞTU

Türkiye'de bir ilk olan "Uluslararası Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması"nı hayata geçirmekteki amaçlarını anlatan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Biz, su medeniyetinin çocukları olarak su ile kendini tanımlandırmış, suyun kültürüyle kendi kültürünü inşa etmiş şehirleri bir araya getirerek sevgi dilini, su diliyle buluşturduk. Biz, suyu sadece arınmak için değil dualarımızda, umutlarımızda, insanı tanımlamak ve onu övmek istediğimizde de kullanırız. Balkan ülkelerimizle suyun duasına, şefkatine, birleştiriciliğine vurgu yaparak, su yolu üzerindeki şehirlerle suyu konuşalım dedik, suyun sanata ve kültüre imzasını konuşalım istedik." diye konuştu.

MEDENİYET DE SUYLA BAŞLADI, SAVAŞLAR DA...

Suyun insanlık için önemine dikkat çeken Berat Belediye Başkanı Petrit Sinaj da, "Su; insanlığın, medeniyetin ve hatta büyük savaşların bile başlangıcıdır. Suyun bu denli önemli olduğu bir dünyada Esenler Belediyesi'ne dokuz su şehrini buluşturdukları için teşekkür ediyorum. Burada bulunmak bizim için şeref" şeklinde konuştu.

SU KASİDESİ, SU SANATIYLA BULUŞTU

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Su Kasidesi'nin ebru ile buluşmasının çok önemli bir çalışma olduğunu belirterek, "Bir şaheser olan Su Kasidesi'nin bizim milli, yerli sanatımız olan ebruya yansıtmak ve bunun için ter dökmek, göz nuru akıtmak gerçekten önemli bir hadise." dedi.

33 ESER CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ'NDE SERGİLENECEK

Konuşmaların ardından Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'a Hikmet Barutçugil'in "Âb-Rû’larda Su Kasidesi" isimli sergisinin kataloğunu hediye etti. Başkan Göksu, sergide yer alan 33 çalışmanın asıllarının Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sergilenmek üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edeceklerini de söyledi.

TARİHİ SU YOLU ŞEHİRLERİ ESENLER'DE

"Tarihi Su Yolu Şehirleri Buluşması"na katılan Balkan şehirleri, Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nin bahçesinde ülkelerinin tanıtım stantlarını kurdu. Tarihi buluşmaya katılan şehirler, halk oyunları ekipleri, gösterileri ile programa renk kattılar. Her şehirden gelen suların birleşmesiyle oluşan "Dostluk Suyu" stantları ziyaret edenlere ikram edildi.

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor
Keskin nişancı Gazze'de işgalci İsrail askerini böyle öldürdü