'Hayırcılar' bu haritayı değiştirebilecek mi?

“Evet Cephesi”ni oluşturan AK Parti, MHP ve BBP oy bloğunun 1 Kasım’da oy toplamı yüzde 62. Referandum öncesi merak edilen şu hayır cephesi bu farkı kapatabilecek mi?

'Hayırcılar' bu haritayı değiştirebilecek mi?
'Hayırcılar' bu haritayı değiştirebilecek mi?
GİRİŞ 05.04.2017 09:39 GÜNCELLEME 05.04.2017 09:40
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

16 Nisan’daki referanduma günler kala 2015’te art arda yapılan son iki seçimin ortaya çıkardığı tabloya baktık.

EVET CEPHESİ

“Evet Cephesi”ni oluşturan AK Parti, MHP ve BBP oy bloğunun 7 Haziran’da oy toplamı yüzde 57; 1 Kasım’da ise yüzde 62.

HAYIR CEPHESİ

“Hayır Cephesi”ni oluşturan CHP, HDP ve Saadet Partisi’nin oy oranları toplamı 7 Haziran’da 38; 1 Kasım’da ise 36,8.

Bugün ise referandumda son dönemece girilirken kimine göre “Evet” önde, kimine göre “Hayır”. Merak edilen şu: 16 Nisan akşamı evet bloğundaki bu açık ara fark mı galebe çalacak, yoksa 'hayır' oyları bu farkı kapatıp sandıktan galip mi çıkacak?

“Evet” Cephesi (AK Parti+MHP+BBP):  Yüzde 61.9

“Hayır” Cephesi (CHP+HDP+SP): Yüzde 36.8

Yukarıdaki iki oran, 16 Nisan referandumunda tercihlerini “Evet” ya da “Hayır” olarak açıklayan siyasi partilerin son seçim olan 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde aldıkları oyların toplamını gösteriyor. 

BEYAZA BOYUYOR

AK Parti’nin 2002’den bu yana elde ettiği en yüksek oy oranına MHP’nin ve BBP’nin oyu eklendiğinde “Evet Bloku” yukarıdaki Türkiye haritasının büyük kısmını “Evet”in oy pusulasındaki rengine, beyaza boyuyor.

HAYIR'LAR KAHVERENGİ

“Hayır Bloku”nu oluşturan CHP, HDP ve Saadet Partisi’nin yüksek olduğu iller ise kahverengi.

81 İLİN 62'SİNDE EVET CEPHESİ

1 Kasım seçimleri baz alınırsa, 81 ilin 62'sinde “Evet Cephesi”, 19’unda ise “Hayır Cephesi” daha yüksek. 

“Hayır Cephesi”nin önde olduğu illerin sadece 5’i Batı’da. Diğer 14 il, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri. 37 ilde ise, “Evet Cephesi”nin oy toplamı yüzde 70’in üzerinde. Bayburt yüzde 94.8 ile rekor kıran “Evet Cephesi” illerinden.

1 Kasım seçiminden sadece 5 ay önce yapılan 7 Haziran seçimleri de önemli bir veri.  Bu seçimde AK Parti’nin meydanlarda öne çıkardığı konu “Başkanlık Sistemi”ydi. Seçimden yine AK Parti birinci çıktı ama ilk kez hükümet kurmak için gerekli milletvekili sayısına ulaşamadı.

7 HAZİRAN'DA EVET CEPHESİNİN OY ORANI YÜZDE 57.2

7 Haziran seçimlerinde “Evet Cephesi”nin oy toplamı yüzde 57.2, “Hayır Cephesi”nin oy oranı toplamı ise yüzde 38.1 oldu.

7 Haziran seçimlerinin Türkiye haritası incelendiğinde, 1 Kasım seçimine göre “Hayır Cephesi”ne Batı’da sadece Aydın ili ekleniyor. Onun dışında “Evet Cephesi”nin yine bâriz bir üstünlüğü var.

EVET CEPHESİNİN YÜZDE 80'İ GEÇTİĞİ 8 BÜYÜKŞEHİR

Aralarında 5 ay olan iki seçim kıyaslandığında 1 Kasım seçimlerinde aralarında Elazığ, Erzurum, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş, Sakarya, Sivas ve Trabzon’un bulunduğu büyük şehirlerde “Evet Cephesi” yüzde 80’leri aşarken, 7 Haziran seçimlerinde bu şehirlerden sadece Konya, Kayseri, Kahramanmaraş yüzde 80’i aşabildi. 

HAYIR ÇIKARSA...

Kimi araştırmalara göre “Evet” önde, kimine göre ise “Hayır”. Referandum sonucunda “Evet” çıkması halinde yorumcular, bir buçuk yıl önceki siyasi tercihlere gönderme yaparak sonuca ilişkin kolayca yorum yapabilirler. “Hayır” çıkması halinde ise, yüzde 25’lik farkın nasıl ve neden kapandığı üzerine içinde AK Parti ve MHP tabanı kelimelerinin geçtiği cümlelere hazırlıklı olmak gerekiyor.

AL JAZEERA

YORUMLAR 40
  • vatansever turuş 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyem DİKKAT bu sistem devam ederse Mesut yılmaz Murat karayalçın gibi başbakanları tekrar görürüz AMAN!!!. o günlere dönmemek için oyum EVET güçlü ve adil lider için oyum EVET
    Cevapla
  • mesut 6 yıl önce Şikayet Et
    SP ye yazıklar olsun
    Cevapla
  • cihan 6 yıl önce Şikayet Et
    benim tahminim %57 evet çıkacak
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Artık bitsin su referandum, midem bulandı duymaktan. evetse evet hayırsa hayır. hangisi hayırlıysa rabbim onu versin.
    Cevapla
  • diyarbakırlı 6 yıl önce Şikayet Et
    evet diyen partiler arasinda HÜDAPAR da var.lutfen biraz daha duyarli olalim.dogu ve guneydoguda cikacak evetlerin bir bolumude HÜDAPAR sayesinde olacaktir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçime son 2 gün kala Goldman Sachs'tan Türkiye raporu!
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?