ABD'nin Suriye'ye saldırısı ile ilgili son dakika gelişmeler! 07.04.17

07 Nisan cuma günü itibariyle Amerika Birleşik Devletleri Suriye'yi savaş gemileri ile 59 tomahawk füzesi ile vurdu. İşte ABD'nin Suriye'ye saldırısı ile ilgili önemli gelişmeler...

GİRİŞ 07.04.2017 09:42 GÜNCELLEME 07.04.2017 09:51

Son dakika ABD'nin Suriye saldırısı gelişmeleri haberimizin detayında. 07 Nisan cuma günü saat 04.40 itibariyle Amerika Birleşik Devletleri savaş gemilerinin vurduğu Suriye rejimine ait Şayrat Hava Üssünü ile ilgili yankılar devam ediyor.

İşte 59 tomahawk füzesinin kullanıldığı saldırı ile ilgili son dakika gelişmeler

FÜZELERİN FIRLATILDIĞI GEMİLER ORADA!

ABD'nin Suriye'ye füze fırlattığı USS Ross ve USS Porter savaş gemileri, Akdeniz'de bulunuyor. Saldırı sırasında Kıbrıs açıklarında, Şayrat hava üssünün karşısında konuşlanan savaş gemilerinden 59 Tomahawk Cruise ateşlendi.

Pentagon iki gün boyunca saldırı için hazırlık yaptı, dün de gün boyunca toplantı sürdü. Gemiler bu sırada son pozisyonlarını aldı ve füzeler peş peşe fırlatıldı.

ABD savaş gemilerinin bulunduğu nokta, aynı zamanda Rusya'nın Suriye'deki üssü Tartus'un karşısında yer alıyor.

Bölgedeki gözlemciler, füzelerin Şayrat hava üssünü neredeyse tamamen yok ettiğini bildiriyor. En az 15 savaş uçağı vuruldu, üste büyük bir yangın çıktı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, operasyonun ilk aşamasının tamamlandığını ve saldırının bir sefere mahsus olduğunu duyurdu.

ABD-gemileri

HAVA SALDIRISI SONRASI TRUMP'TAN İLK AÇIKLAMA

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmek üzere Florida'da bulunan  Trump, akşam saatlerinde Esed rejimine ait askeri bir üssü hedef alan füze  saldırısına ilişkin basın mensuplarına bir değerlendirme yaptı.

Açıklamasında Suriye'nin İdlib kentinin Han Şeyhun beldesindeki  sivilleri hedef alan kimyasal saldırıyı hatırlatan Trump, "Suriyeli diktatör  Beşşar Esed, salı günü korkunç kimyasal saldırıyı gerçekleştirdi. Bu barbar  saldırıyla birçok insan ve hatta güzel bebekler yavaş, vahşice ve insafsızca  öldürüldü. Esed yardıma muhtaç erkek, kadın ve çocukların canını aldı. Suriye  rejiminin kimyasal silah kullandığına hiç şüphe yok." dedi.

Trump, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu gece kimyasal saldırının yapıldığı askeri üssü hedef alan bir  saldırı emrini verdim. Suriye'deki füze operasyonu ABD'nin güvenliği için  elzemdi. Daha önceki girişimler başarısız olduğu için mülteci krizi devam ediyor  ve bölgedeki istikrarsızlık ABD'yi ve müttefiklerini tehdit ediyor. Bu akşam tüm  medeni ülkeleri, Suriye'deki katliamı ve her türlü terörizmi durdurmak için  ABD'ye katılmaya davet ediyorum."

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Trump'ın konuşmasından kısa bir süre  önce Suriye rejimine ait bir hava üssüne 50’den fazla Tomahawk füzesi  fırlattıklarını açıklamıştı.

ERDOĞAN'DAN TAM DESTEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ülke TV, Kanal 7, ortak yayınında "İcraat lazım. Hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız" dedikten saatler sonra ABD savaş gemilerinden Humus'ta kimyasal silahların bulunduğu öne sürülen Şaryat Hava Üssü'ne 59 Tomahawk füzesi fırlatıldı.

6 yıllık süre içerisinde her şeyden önce Sayın Obama ne yazık ki ne Suriye'de ne Irak'ta üzerine düşen görevi yapması gerektiği şekilde yerine getirmedi. Bunları kendileri ile çok konuştuk. Şu anda Trump Obama'nın bıraktığı o tabloyu devralmış durumda. Bunu hangi kadro ile nasıl yapacak? Şu anda gördüğüm kadarıyla Obama'nın bıraktığı kadro var elinde. Henüz kendi kadrosu duruma hakim değil.

Bu böyle devam edecek olursa bu terör esintileri ve cinayetler devam edecek. ABD'nin önce bunu değiştirmesi lazım. Bir terör örgütünü bir başka terör örgütü ile yok edelim elimiz de sıcaktan soğuğa değmesin bu olmaz. Bu teklifi Obama'ya da yapmıştık şimdi de size yapıyoruz. Gelin DEAŞ'ı oradan birlikte temizleyelim. Ama siz buna hala olumlu cevap veremiyorsunuz dedim. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya baktığımızda masum insanları hedef alan bugün ki saldırı göz ardı edilemez. Beşar Esed'in bu hain eylemleri önceki yönetimin beceriksizliğidir.

(Trump'ın Suriye'ye askeri müdahale öneren açıklamalarına ilişkin) Teşekkür ederim ama lafta kalmasın. Eğer hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Biz bundan asla çekinmeyiz, kim olursa olsun çekinmeyiz. Biz Amerika başta olmak üzere, tüm koalisyon güçleri bir araya gelelim.

Sayın Putin'le de konuştum. Ama Sayın Putin hala, 3 gün geçmesine rağmen bu işin arkasında Esed var mı yok mu anlamıyorsa, biz buna üzülürüz.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD'nin Beşşar Esed rejimine ait askeri üssü hedef almasına ilişkin, "Saldırıyı uluslararası ortaklarımızla dikkatli bir şekilde koordine ettik. Hem bölgedeki hem de Ortadoğu'daki müttefiklerimizden aldığımız tepkiler attığımız bu adımı yoğun şekilde destekler nitelikte."

Rusya'dan ABD'ye Suriye uyarısı geldi!

SALDIRI SONRASI RUSYA'DAN ABD'YE SURİYE UYARISI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Bakanlık, yakın zamanda konuya ilişkin açıklama yapacak" dedi.

Rusya'nın BM Temsilci Yardımcısı Safronkov, ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin "olumsuz sonuçları" olacağı konusunda uyardı.

Safronkov, BM Güvenlik Konseyi'nde İdlib kentinde düzenlen kimyasal saldırının görüşüldüğü kapalı oturumun ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Vladimir Safronkov, askeri müdahalenin "olumsuz sonuçlarından bu şüpheli ve trajik girişimi başlatanların sorumlu olacağı" uyarısında bulundu.

Olumsuz sonuçların ne olacağının sorulması üzerine Safronkov, "Irak'a Libya'ya bakın." cevabını verdi.

iran-başkanı.png

İRAN'DAN "ŞİDDETLE KINAMA"

Suriye'nin İdlib kentinde kimyasal silah kullanıldığı iddiaları sonrası Beyaz Saray'ın Şam'a askeri harekat sinyali vermesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Destekleriz' açıklamasının ardından ABD'den ilk müdahale geldi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, üssün kullanılamaz hale geldiğini duyurdu.

İran, ABD'nin Suriye'nin Humus vilayeti sınırları içinde bulunan Şayrat Hava Üssü'nü vurmasını şiddetle kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığı'na ait internet sitesinde, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi'nin, "ABD'nin Suriye'deki kimyasal saldırıyı gerekçe göstererek Şayrat Hava Üssü'ne saldırmasını şiddetle kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Kasımi açıklamasında, "bu gibi tek taraflı adımların" Suriye ve bölgedeki sorunları daha karmaşık hale getireceğini savundu.

Suudi Arabistan da ABD'nin saldırısına tam destek verildiğini belirten bir açıklama yapıldı.

Suudi Arabistan Haber Ajansı SPA tarafından yayınlanan açıklamada Riyad’ın ABD’nin adımına tam destek verdiğini ifade etti.

Trump’ın hamlesini ‘cesur bir karar’ olarak niteleyen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Dışişleri bakanlığında yetkili bir kaynak, Suudi Arabistan Krallığı’nın ABD’nin rejimin masum sivillere düzenlediği kimyasal silah saldırısına karşılık olarak Suriye’deki askeri hedeflere yönelik operasyonuna tam desteğini ifade etti.”

Açıklamada askeri müdahalenin sorumlusunun Esed olduğu ifade edildi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de bir hava üssünü vurma kararına 'tam destek' verdiklerini bildirdi.

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, (Kuzey Kore'nin başkenti) Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir" ifadelerini kullandı.

İngiltere ABD'nin operasyonuna tam destek verdiklerini açıkladı.

İngiltere Hükümet Sözcüsü, Londra’nın İdlib’deki kimyasal saldırıyı düzenleyen uçağın kalktığı hava üssüne yönelik Amerikan füze saldırısına tam destek verdiğini açıkladı. Sözcü, ‘İngiltere hükümeti, rejim tarafından düzenlenen barbarca kimyasal silah saldırısına uygun karşılık olduğunu düşündüğümüz ve başka saldırıları caydırıcı amaçlı olan ABD’nin hamlesine tam destek veriyor’ dedi. 

SURİYE'DEKİ SALDIRIYA İLİŞKİN ÖLÜ VE YARALI SAYISI AÇIKLANDI

Humus Valisi Talal el Barazi, hava üssüne yapılan saldırıda 5 kişinin öldüğünü 7 kişinin yaralandığını açıkladı. Vali ayrıca, hava üssünün boşaltıldığı belirtti. Rusya tarafından yapılan açıklamada ise üsteki tüm uçakların kullanılamaz hale geldiği vurgulandı. 

Suriye’de Beşşar Esed rejiminin resmi haber ajansı, ABD'nin ülkedeki bir askeri hava üssüne füze saldırısı düzenlediğini bildirdi.

Rejimin yayın organı konumundaki SANA'nın askeri kaynaklara dayandırdığı haberde, "Sabah gündoğumu ile birlikte Suriye'nin orta bölgesinde yer bir hava üssümüz Amerikan saldırısına uğradı. Saldırıda kayıplar yaşandı.” ifadeleri kullanıldı.

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: "Bir an evvel Suriye'de önce Esed rejiminin bu barbarlığının durdurulması lazım. Bir an evvel Suriye'de başlatılmış olan barış sürecinin hızlandırılması ve empoze edilmiş bir barış değil, Suriye'de bu kadar acı çeken halkın bütün kesimlerinin kabul edebileceği adil bir barışın, kalıcı bir barışın sağlanması şarttır. Ümit ederim ki Amerika Birleşik Devletleri'nin bu operasyonu barışın sağlanmasına da katkı sağlar. Esed rejiminin artık bu barbarca adımları atmasının önüne geçer ve barış sürecinin teşvik edilmesini sağlar" dedi.

Cumhurbaşkanımızın da açıkça ifade ettiği gibi biz sadece laf değil icraat görmek istiyoruz. Bu anlamda Amerika Birleşik Devletleri tarafından oradaki askeri üssün vurulması, yani kalkıp sivillerin üzerine ateş eden, muhtemelen kimyasal silahları sivillerin üstüne atan o askeri üssün vurulması önemlidir, anlamlıdır. Ama uluslararası camia, Esed rejiminin bu barbarlığına karşı tavrını çok net bir şekilde sürdürmelidir. Ta ki Esed rejimi artık halkına zarar veremez hale gelebilene kadar. Dolayısıyla bunu olumlu karşılıyoruz ama bunun sonunun gelmesinin ve Esed rejiminin tamamıyla uluslararası alanda cezalandırılmasının şart olduğunu düşünüyoruz."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
DEM Partili Koçyiğit: CHP'nin İstanbul'u kazanmasını kent uzlaşısı formülü belirledi
Erdoğan 30 Mart'ta açıklayacaktı: Anlaşma son anda iptal edilmiş