16 Nisan Adana seçim sonuçları! Evet mi Hayır mı kazandı?

2017 Adana referandum sonuçları haberimizin detayında. 16 Nisan Pazar günü yapılan Anayasa değişikliği referandumunda Adana'da evet mi önde hayır mı önde? Adana'da yaşayan vatandaşlar referandum sonuçlarını merakla bekliyor. 2017 Adana referandum sonuçlarını bu sayfadan rahatlıkla öğrenebilirsiniz... İşte ilçe ilçe referandum seçim sonuçları

16 Nisan Adana seçim sonuçları!  Evet mi Hayır mı kazandı?
16 Nisan Adana seçim sonuçları! Evet mi Hayır mı kazandı?
GİRİŞ 17.04.2017 09:13 GÜNCELLEME 17.04.2017 11:26

ADANA CANLI REFERANDUM SONUÇLARI

16 Nisan Adana referandum sonuçları açıklanıyor. Daha güçlü bir Türkiye için yapılan 2017 referandumunda Adana'da yüzde kaç evet oyu ve yüzde kaç hayır oyu çıktı? Adana'da yaşayan binlerce kişi sandık başında yerini aldı. Aladağ, Ceyhan, Çukurova, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan‎, Pozantı‎, Saimbeyli, Sarıçam, Seyhan, Tufanbeyli‎, Yumurtalık‎, Yüreğir, ilçelerinde 16 Nisan referandum oylarında evet mi önde hayır mı önde? İşte Adana seçim sonuçları ve 16 Nisan referandum seçim sonuç ekranı

2017 ADANA REFERRANDUM SEÇİM SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yukarıdaki bağlantıya tıklayarak Adana'da yapılan 16 Nisan referandum sonuçlarını öğrenebilirsiniz. Seçim yasağının kalkması ile birlikte sandıkların açılmasıyla seçim sonuçlarına ulaşabilirsiniz…

Adana'da oy kullanılan tüm ilçelerin listesi

Aladağ
Ceyhan
Çukurova
Feke
İmamoğlu
Karaisalı
Karataş
Kozan‎
Pozantı‎
Saimbeyli
Sarıçam
Seyhan
Tufanbeyli‎
Yumurtalık‎
Yüreğir

Adana nüfusu 2016 yılına göre 2.201.670'dir. Bu nüfus, 1.101.340 erkek ve 1.100.330 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %50,02 erkek, %49,98 kadındır.

ADANA HAKKINDA

Adana Akdeniz Bölgesi'nde yer almaktadır.Kuzeyinde Kayseri, doğusunda Osmaniye, kuzeydoğusunda Kahramanmaraş, güneydoğusunda Hatay, kuzeybatısında Niğde ve batısında Mersin illeri ve güneyinde Akdeniz ile çevrilidir. 

Adana Türkiye'nin güney bölgesinde 'Beyaz Altın' (Pamuk) ambarı ve en bereketli toprakları bağrında bulunduran bir il. Türkiye'nin yüzölçümü bakımından dokuzuncu, nüfus bakımından dördüncü büyük şehridir.Adana'ya ait ilk bilgi ve belgelere, Hitit devletinin başkenti Hattuşa'da (Boğazköy) çıkan kaya tabletlerinde rastlanmaktadır. Hititler, Çukurova'nın bütününü URU ADANIA (Adana yöresi) olarak adlandırmışlardır. M.Ö 1650 yılında Hitit ve Kizzuvatna kralları arasında yapılan antlaşmada ADANIA ismi geçmektedir.

adana-seçim-sonuçları

ADANA 2015 GENEL SEÇİM SONUÇLARI

Adana’da; toplam Sandık Sayısı : 4.427, açılan Sandık Sayısı : 4.427, toplam seçmen sayısı : 1.484.818, kullanılan oy sayısı : 1.271.889, katılım Oranı : % 85,66 olmuştu.

AK Parti: %36,8
CHP: %29,8
MHP: %19,6
HDP: %11,7

ADANA  2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI

2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Adana’da:

Ekmeleddin İhsanoğlu: % 50,43
Recep Tayyip Erdoğan: % 38,91
Selahattin Demirtaş : % 10,66

ADANA'DA YAPILAN SON REFERANDUM SEÇİMİ SONUÇLARI

2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, Türkiye’de anayasada yapılan birtakım değişikliklerin 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasına sunulmasıdır. 26 maddelik bir değişikliği içeren paket, TBMM tarafından kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından referanduma sunuldu. Referandum sonucunda %44 evet ve %56 hayır oyu çıkarak anayasa değişiklikleri kabul edildi. Adana'da 3833 sandıkta 1 milyon 8 bin 205 oy kullanıldı. % 72,77 oranında oy kullanımının olduğu 2010 referandumunda Adana'da oy dağılımı şu şekilde oldu;

% 44 Evet
% 56 Hayır

REFERANDUM HALK OYLAMASI NEDİR?

Referandum, Anayasa değişikliği, yasaların kabulü veya önemli devlet meselelerinde halkın yapılacak değişikliklere karşı iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır. Referandumda halka yapılacak değişikliğin istenip istenmediği sorulmaktadır ve çıkan oylama sonuçlarına göre de yapılması planlanan değişiklik yürürlüğe girer veya iptal edilir.

İlk defa 1789’da Fransız İhtilali sonucunda kullanılan bu sistemle yapılacak değişiklik için halkın onayı alınır. Eğer halk onaylamazsa değişiklik yapılmaz. Çıkarılacak veya değiştirilecek kanun/yasaların halkın iradesine sunulması ABD ve İsviçre ülkelerinde temel bir prensip olarak kabul edilmiştir.

Ülkemizde de yakın tarihte 2007’deki Türkiye Anayasa değişikliği referandumu yapılmış ve %68.95’lik oy oranıyla yapılan Anayasa değişikliği kabul edilmiştir. Aynı zamanda 2010’da yapılan 26 maddelik Anayasa değişiklik referandumunda %57.88’lik oy oranıyla yapılan değişiklik yine kabul edilmiştir.

Madde 1 Tarafsız yargı: Anayasa’nın yargı yetkisiyle ilgili 9. maddesinde yer alan ‘yargının bağımsızlığı’ ilkesine ‘tarafsızlık’ ilkesi de ekleniyor. Bu konuda herhangi bir tartışma olmadığından bu madde, mecliste iki turda en fazla kabul oyu alan düzenleme oldu.

Madde 2 600 vekil: 550 olan milletvekili sayısı 600’e çıkarılıyor. Bazı gözlemciler bunun seçim sisteminde de daha sonra bir değişiklik yapılacağına işaret ettiği fikrinde...

​Madde 318’inde vekil: 25 olan milletvekili seçilme yaşı 18’e indiriliyor. Milletvekili adaylık niteliklerinden ‘askerliğini yapmış olmak’ şartı çıkarılıyor ve ‘askerlikle ilişiği olmama’ ilkesi getiriliyor.

Madde 4 Yeniden 5 yıl: 2007’de 5 yıldan 4 yıla indirilen milletvekilliği süresi yeniden 5 yıla çıkarılıyor. Böylece yasama üyelerinin süresi cumhurbaşkanına eşitleniyor. TBMM ve cumhurbaşkanı seçimi aynı gün yapılacak.

Madde 5 Denetim yetkisi daralıyor: Meclis’in görev ve yetkileri yeniden düzenleniyor. Meclisin ‘Bakanlar Kurulu’nu ve bakanları denetleme yetkisi’ kaldırılıyor. KHK çıkarma yetkisi ise Bakanlar Kurulu'ndan alınıp ‘kararname’ normuyla cumhurbaşkanına veriliyor.

Madde 6 Gensoru yok: Meclis’in denetim yollarından hükümet ve bakanlar hakkında gensoru verme ve bakanlara sözlü soru yöneltme mekanizmaları kaldırılıyor. Bakanların meclise gitme zorunluluğu kalkacak, vekiller bakanlara ancak yazılı soru sorabilecek.

Madde 7 Partili cumhurbaşkanı: Cumhurbaşkanının nitelikleri ve tarafsızlığını düzenleyen 101’inci maddeden ‘tarafsızlık’ ifadesi çıkarılıyor. “Cumhurbaşkanı seçilenin partisi ile ilişiği kesilir” ilkesi kaldırılıyor.

Madde 8 Kararnameyle yürütme: "Devlet başkanı" unvanı anayasaya giriyor. Cumhurbaşkanına kararname yetkisi veriliyor. Temel haklar, kişi hakları ve ödevleri, siyasi haklar ve yasalarla anayasada özel olarak belirtilen konular kararname yetkisi dışında kalıyor.

Madde 9 400 oy ile Yüce Divan: Cumhurbaşkanının yargılanması için 600 sandalyeli mecliste 301 imzayla soruşturma önergesi verilmesi, 360 oyla soruşturma açılmasına karar verilmesi ve 400 gizli oyla Yüce Divan’a gönderme kararı alınması gerekiyor.

Madde 10 Yardımcılar ve bakanlar: Cumhurbaşkanı istediği sayıda yardımcı atayabilecek. Yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme niteliği taşıyanlar arasından atanacak. Cumhurbaşkanı yetkilerine ve dokunulmazlık haklarına sahip olacaklar.

Madde 11 Başkan TBMM'yi feshedebilir: Cumhurbaşkanı hiçbir şarta bağlı olmaksızın seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Meclis seçimi yenilenirse cumhurbaşkanı seçimi de aynı gün yenilenecek. Ayrıca meclis de 360 oyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

Madde 12 Sıkıyönetim gibi OHAL: Sıkıyönetim ifadesi anayasadan çıkarılıyor. Sıkıyönetim ilanı gerektiren şartlar büyük ölçüde olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının içine taşınıyor. OHAL ilan yetkisi cumhurbaşkanına geçiyor.

Madde 13 Askeri yargıya son: Askeri mahkemeler, 103 yıl sonra Türk hukuk sisteminden çıkıyor. Anayasa yargısı, idari yargı, askeri ceza yargısı ve adli yargı olarak dört kola ayrılan Türk yargı sistemi, artık üç koldan oluşacak. Savaş hali dışında askeri mahkemeler olmayacak.

Madde 14 HSYK ve yüksek yargıda iktidar ağırlığı: Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve HSYK'nın yapıları değişiyor. Bu değişiklikle yürütme ve yasama erkleri yargı üstünde belirleyici olacak. Örneğin bugün 22 HSYK üyesinden 5'ini belirleyen cumhurbaşkanı, yeni sistemde 13 üyeden 6'sını atayacak. Kalanları meclis seçecek.

Madde 15 Bütçe yetkisi: Cumhuriyet kurulduğundan beri ülke bütçesini bakanlar kurulu hazırlayarak Meclis’e sunuyor. Ancak Anayasa değişikliği teklifi referandumda kabul edilirse, bütçeyi artık cumhurbaşkanı hazırlayacak ve Meclis’e gönderecek.

Madde 16 Başbakan yok: Başbakanlık makamı kaldırılıyor, 'yürütme yetkisi ve görevi' tek başına cumhurbaşkanına veriliyor. Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK) özel şirketler dışında neredeyse ülkedeki tüm kurumları ‘idari bir başsavcı’ gibi soruşturma yetkisi veriliyor.

Madde 17 Seçimler: Yeni sisteme göre cumhurbaşkanı ve TBMM’nin birlikte seçildiği ilk sandık 3 Kasım 2019’da kurulacak. Ancak Meclis’in bu tarihten önce erken seçim kararı almasının önünde hiçbir engel yok.

Madde 18 Genel başkanlık: Teklif, referandumda kabul edilirse Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren hemen AK Parti'ye dönüp genel başkan olabilecek.

ADANA 2015 KASIM GENEL SEÇİM SONUÇLARI

Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri, 7 Haziran 2015’te yapılan genel seçimlerden sonra yapılan erken genel seçimlerdir. Anayasanın 77. maddesi gereği, olağan olarak Haziran 2019’da yapılması gerekmekteydi. Ancak güvenoyu alabilecek bir hükûmetin kurulamaması nedeniyle Cumhurbaşkanı erken seçim kararı almış, sonrasında YSK seçim tarihi olarak 1 Kasım 2015’i belirlemiştir. Adana'da 4.427 sandık kuruldu ve 1.271.889 oy kullanıldı. % 85,66 katılımın olduğu 2015 Kasım genel seçiminde Adana'da oy dağılımı şu şekilde oldu;

AK PARTİ % 36,79 MHP % 19,60 CHP % 29,78

ADANA 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ SONUÇLARI

2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye’nin 12. cumhurbaşkanını belirlemek için 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçim. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cumhurbaşkanının doğrudan halk oyu ile seçildiği ilk seçimdir. Bu seçimle gelecek olan Cumhurbaşkanı’nın görev süresi beş yıl olacak ve bir kişi en fazla iki kere seçilebilecekti. 2014 yılında yapılan bu seçimde Adana'da oyların üç aday arasında dağılımı şu şekilde gerçekleşti;

Recep Tayyip Erdoğan % 52,62 ile 417.892 oy aldı
Selahattin Demirtaş % 2,45 ile 114.530 oy aldı
Ekmeleddin İhsanoğlu % 44,93 ile 541.567 oy aldı​

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı
BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti