3 düzenleme hemen yürürlüğe girecek

Anayasa değişiklik paketi sandıktan 'Evet'le çıktı. Değişikliklerin büyük çoğunluğu 3 Kasım 2019'da hayata geçecek.3 madde hemen yürürlüğe girecek.

3 düzenleme hemen yürürlüğe girecek
3 düzenleme hemen yürürlüğe girecek
GİRİŞ 17.04.2017 09:23 GÜNCELLEME 17.04.2017 22:45
Bu Habere 81 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için yapılan 18 maddelik Anayasa değişikliği oylaması yüzde 51.4 ile kabul edildi. Kabul edilen düzenlemeler içerisinde 3 madde hemen yürürlüğe girecek. Hakimler Savcılar Kurulu, 30 gün içerisinde yeniden yapılandırılacak, askeri yargının kaldırılması hemen yürürlüğe girecek ve Cumhurbaşkanı’nın partiye üyelik hakkı da hemen uygulanabilecek.

O düzenlemelerden en önemlisi, partili cumhurbaşkanlığı. Anayasa'nın 101. maddesi değiştirildi. O maddede yer alan "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir" ifadesi kaldırıldı.

Yeni düzenleme ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurucusu olduğu AK Parti'ye dönüşünün önü açıldı.

Anayasa değişikliğiyle hemen hayata geçecek bir diğer düzenleme, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısıyla ilgili. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak değişti.

Üye sayısı 23'ten 13'e, daire sayısı da 3'ten 2'ye düşecek. HSK'nın Adalet Bakanı ve müsteşarı kurulun doğal üyesi olarak kalacak. 4 üyeyi cumhurbaşkanı seçecek, 7 üye ise, Meclis tarafından seçilecek.

Üyeler, 4 yıl için seçilecek, süresi biten üyeler bir kez daha seçilebilecek. Kurulun yeni üyeleri 30 gün içinde seçilecek.

Anayasa Mahkemesi’ndeki 2 askeri üyenin görevine son verilecek. Üye sayısı 17’den 15’e indirilecek. 

  •  

YORUMLAR 81
  • Duyarlı Vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Anayasa mahkemesindeki asker kökenli üyeler acilen kaldırılmalıdır.
    Cevapla
  • adıyamanlı 7 yıl önce Şikayet Et
    İDAM gibi caydırıcı cezalar gelmeli
    Cevapla
  • Abdullah 7 yıl önce Şikayet Et
    Suriyelere vatandaşlık verilmesi: Herkese vatandaşlık verilmeyecek. Aralarında memleketin ihtiyacı olan doktor, yatırımcı vs gibi kişilere verilecek sadece. Ülkeye katkısı fazla olur.
    Cevapla
  • osman 7 yıl önce Şikayet Et
    Bence bundan sonra iktidar istediğini yapacak.suriylilere vatandaşlık ta verecek, ilde verecek ve vatandaş birçok pişmanlık yaşayacak. bu yazımı okuyanlar ileride meğer nekadar haklıymışsın diyecek. Unutmadan birkaç yıl sonrada eyalet sistemi konuşulacak ahanda şuraya yazdım.
    Cevapla
  • Aslanbey 7 yıl önce Şikayet Et
    osman kardeş ezberletilmiş klişe laflarla değil fayda ve zarar analiziyle konuşmamız lazım.
    Cevapla
  • Cengizhan 7 yıl önce Şikayet Et
    Eyalet konusu doğru, kuzey ırak musul Kerkük eyaletimiz olacak... sureyeliler vatandaşımız olacak, ama kendi şehirlerinde yaşayacak.. bende buraya yazıyorum unutma..
    Cevapla
  • OTTOMAN2023 7 yıl önce Şikayet Et
    senin siyaseti olman lazımmıs :D neden boş iş müdürü oldun cok bilmiş.. ?
    Cevapla
  • Guzeldusun566511 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu mesaja kulak asın ,Vekil Asilden daha fazla imkana sahip olursa, asilin ne şartlarda yaşadığını bilemez. Gündem değiştirilerek, insanların gerçek sorunları, geçim sıkıntısı görülmezden gelinirse sonuç belli. 30 yıl çalış asgari ücret, 5 yıl vekil ol 7 bin tl maaş..Mutluluklar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız