15 Temmuz’a giden yolda ilk kurşun

Hrant Dink suikastının üzerindeki sis perdesi, hazırlanan üçüncü iddianameyle tamamen ortadan kalktı.

15 Temmuz’a giden yolda ilk kurşun
15 Temmuz’a giden yolda ilk kurşun
GİRİŞ 26.04.2017 07:06 GÜNCELLEME 26.04.2017 07:50

Hrant Dink suikastı, 5 yıl önce ‘örgüt yok’ denilerek, ‘bireysel bir saldırı’ya indirgenmek istendi, ancak İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Gökalp Kökçü’nün darbe girişiminin ardından başlattığı üçüncü soruşturmada elde edilen deliller, cinayetin FETÖ tarafından işlendiğine dair bütün şüpheleri ortadan kaldırdı. Suikast, devletin mahremine sızan Paralel İhanet Çetesi’nin 15 Temmuz’daki kanlı darbe girişimine giden süreçte sıktığı ‘ilk kurşun’ olarak kayıtlara geçti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ‘ana dava’ ile birleştirilmesi istenen ve teröristbaşı Fetullah Gülen’in bir numaralı sanık olduğu üçüncü iddianamede, suikastın FETÖ açısından önemi, etkileri ve sonuçları da anlatıldı. 

CIA’NIN KONTROLÜNDE

İddianamede, “FETÖ/PDY’nin amacının Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni silah zoruyla cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırıp; yerine CIA gibi yabancı devlet istihbaratı kontrolünde bulunan, meczup silahlı terör örgütü lideri Fetullah Gülen’in sapkın dini inançları referans alınarak başka bir düzen getirmek olduğu anlaşılmıştır” denildi. Dink’in öldürülmesi, FETÖ’nün yasama, yürütme, yargı, silahlı kuvvetler, emniyet teşkilatı ve diğer tüm devlet kurumlarını denetimine almak için şiddet içeren bir başlangıç eylemi olarak yorumlandı. 

FETÖ’NÜN AMAÇLARI İÇİN 

Dink suikastında adı geçen kamu görevlilerinin, cinayeti başından sonuna kadar planlayıp, işlenmesinin yolunu açtıkları, denetlendikleri ve tetikçi Ogün Samast’a nezaret ettikleri de iddianamede anlatıldı. Bu kamu görevlilerinin, suikastı düzenleyecek kişileri bildikleri halde, FETÖ’nün amaçları doğrultusunda cinayeti engellemedikleri, aksine suça iştirak ettikleri vurgulandı. 

TALİMAT GÜLEN’DEN 

Suikastta yer alan kamu görevlilerinin ortaya çıkan FETÖ bağlantılarına bakıldığında Gazeteci Hrant Dink’in, teröristbaşı Fetullah Gülen’den bağımsız, bilgi ve onayı dışında öldürülmesinin mümkün olmadığı da dikkati çeken ayrıntılardan biri oldu.  

BYLOCK’CU ÇIKTILAR

İddianamede ayrıca, suikastın planlanması ve icrasında aktif rol alan asker sanıklardan bazılarının, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine katıldıklarının da tespit edildiği anlatıldı. Sanıkların 25’inin terör örgütünün şifreli haberleşme programı ByLock’u kullandıkları da belirlendi.

TETİĞİ ÇEKERKEN KAYDETTİLER

İstanbul Jandarma İstihbarat Şubesi’nde görevli Yüzbaşı Muharrem Demirkale’nin emri ile tetikçi Ogün Samast’ı olay günü yakından takip eden sanıklar Yavuz Karakaya ve Bekir Yokuş’un cinayet öncesini, tetiğin çekildiği anı ve sonrasını saniye saniye kamera ile görüntüledikleri ortaya çıktı. Samast, Samsun’da yakalandığında kendisine olay yerinde Yasin Hayal ile ankesörlü telefondan yaptığı görüşme ve Dink’i beklerken çekilen görüntülerinin bir telefondan izletildiğini söylemişti. 

Star

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
31 Mart sonrası son anket! Haritanın rengi yine değişiyor
Türkiye'de bir ilk! TCG İstanbul göreve bir ay sonra göreve hazır...