Trump'ın yüzüne söyledi: Vururuz!

Beyaz Saray'da gerçekleşen Erdoğan- Trump görüşmesine Suriye ve terör örgütü PYD/YPG konusu damga vurdu.

GİRİŞ 18.05.2017 00:02 GÜNCELLEME 18.05.2017 09:42
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmenin ardından Türkiye'nin Washington'daki büyükelçilik binasında  Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin en kritik meselesi olan Suriye ve terör örgütü PYD/YPG meselesiyle ilgili olarak çarpıcı açıklamalar yaptı. 

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ilgili kısmı:

"...Malumunuz, başbaşa görüşmenin ardından bir basın açıklaması yaptık, akabinde de çalışma yemeğinde bölgedeki gelişmeler dahil olmak üzere tüm konuları ele aldık. İki ülke münasebetlerini masaya yatırdık. Gerek PKK YPG gerek FETÖ tüm bu meseleleri ele aldık.

KESİNLİKLE BERABER OLAMAYACAĞIMIZI SÖYLEDİK

Görüşmemizde özellikle sayın Trump’ın “Geleceğe yönelik sizlerle iyi işler yapacağız. Bu konuda kararlılığımız var” biçimindeki ifadesini önemsiyorum. Suriye’deki Irak’taki konulara gelince, ABD Rakka konusunda kararını vermiş durumda. Bizim de kendilerine söylediğimiz şey şu: Mevcut durumda, böyle bir yaklaşımı benimseyemeyiz, kesinlikle sizlerle beraber olamayız. Rakka’da terör örgütüyle işbirliğinizi sağlıklı bulmuyoruz.

 ANGAJMAN KURALLARINI UYGULARIZ !  GEREKTİĞİNDE VURURUZ !

Kendilerine şunu da açıkça ifade ettik: YPG ve PYD’den Türkiye’ye olabilecek herhangi bir saldırı olursa hiç kimseye sormadan angajman kurallarını uygularız. Bunu da açıkça söyledik.

BUNA YANAŞMADILAR

Nitekim biz Rai’de zaten bunları yaptık, Cerablus’ta bunu yaptık El Bab’da bunu yaptık. Türkiye ne yapabileceğini ortaya koydu. “Bırakın terör örgütlerini, gelin terörle mücadeleyi beraber yapalım” dedik. Maalesef buna yanaşmadılar. 

ARAPLARLA KÜRTLERİ VURUŞTURACAKSINIZ

Münbiç’i boşalttık dediler ama böyle bir şey olmadı. Nitekim hala oradalar. Mümbiç’te Rakka’da da DEAŞ’ı bitirdiğiniz zaman oralara kim yerleşecek? Oraların yerli halkı kim? Araplar. Peki oraları siz Kürtlerle mi dolduracak mısınız? O zaman Araplarla Kürtleri vuruşturacaksınız demektir. Temenni ederim ki gerek Münbiç gerek Rakka’da terörle mücadele isabetli bir adımla bitsin, tamamlansın.

Türkiye olarak biz de kendi sorumluluk alanımızda terörle mücadele için gerekenleri yapacağız. Terör örgütlerine içeride de dışarıda da nefes aldırmayacağız. Bir kuşak oluşturulmasına müsade etmeyeceğiz. Kararlılığımızı sürdüreceğiz.

BİZZAT KENDİSİYLE KONUŞACAĞIZ

Trump'la ekonomik konuları ve FETÖ ile ilgili süreci konuştuğunu belirten Erdoğan, Temenni ederim ki bundan sonraki süreçte, gerek arkadaşlarımızla gerekse güvenli hattan bizzat kendisiyle konuşma suretiyle temasta olmak konusunda, mutabık kaldık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveye ilişkin olarak gazetecilerin sorularını da cevapladı:

TRUMP GÜVENCE VERDİ Mİ?

YPG ile Amerika’nın ortak adımları sürdürecek olması, Türkiye bu tutuma başından beri karşı. YPG ile ilgili Amerikan tarafı size bir güvence verdi mi? Bu konuda bir garanti aldık mı?

Güvence verme hususu baştan beri dile getirdikleri bir şey. Önemli olan, fiiliyatta neler olacağına bakmamızdır. Afganistan’da ve Irak’ta yaşanan olumsuzları gördük. Benzer olumsuzların tekrarlanmasını arzu etmeyiz.

BUNA MÜSAADE ETMEYİZ

Daha önceki bir açıklamanızda müttefikliğin gereği yerine getirilmezse kendi göbeğimizi kesmek durumunda kalabileceğimize işaret etmiştiniz.

Bizim tavrımız net: O koridorda ülkemize yönelik bir tehdit olursa buna müsaade edemeyiz. 

SÖZLER YERİNE GETİRİLMEZSE?

Söyledikleriniz bir ihtiyat payı içeriyor gördüğümüz kadarıyla. Yaptıklarıyla söyledikleri birbirini tutmazsa, verdikleri güvenceler hayata geçmezse nasıl hareket edeceğiz?

Yine aynı şeyi söyleyeceğim. Sözler yerine getirilmezse o anda başımızın çaresine bakarız. Yetkili birimlerimizle konuşup gerekli adım atarız. Ama bunların neler olacağını şimdiden söylemek doğru olmaz.

KAPIMIZI ÇALACAKLAR

Trump ile tam mutabakat halinde olduğunuz, geliştirmeyi düşündüğünüz konular neler?

İkili ilişkileri daha ileri bir noktaya taşıma, ekonomik ilişkileri güçlendirme konularında kararlıyız. Ben Suriye konusunda kapımızı çalacaklarına da inanıyorum. Şu an Rakka’yı kuşatmışlar. Neler olacağını göreceğiz. Ama bölgede Türkiye arazide mutlaka olacak. Suriye’de de Irak’ta da olacak. Karar mercii olarak da Türkiye işin dışında tutulamaz. Zaten önümüzde NATO zirvesi var. Burada da terör önemli bir gündem maddesi. Bu konular orada da gündeme gelecek. 

PUTİN'İN SÖZLERİ

Putin Kürtlerle çalışmayı sürdüreceğiz. Ancak silah vermeyi düşünmüyoruz. Türkiye’nin endişelenmesini gerektirecek bir durum yok dedi. Siz pekçok kez Putin ile bir araya gelip bu konudaki risk, tehlike ve hassasiyetleri paylaşmıştınız? Ayrıca tam siz Trump’la görüşmeye başlamadan söyledi bunu?

Mesele Kürtlerle çalışıp çalışmamak değil. Önemli olan terör örgütüyle ilişki içerisinde olunmamasıdır. Muhataplarımıza “Bunlara silah veriyorsunuz. Elimizde belgeler var. Füzelerin fotoları var” diyoruz. Kabul etmiyorlar. Biz de bunları önlerine koymaya devam edeceğiz. 

YORUMLAR 54
  • saydemir 6 yıl önce Şikayet Et
    Noktayı virgülü zamanı gelince görürüz,hele bir hareket göstersinler görelim,bak ne oluyor...
    Cevapla
  • akın 6 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşılan bizimkiler dersine iyi çalışamadan gitmişler yani herşey fos
    Cevapla
  • Uyangeldik 6 yıl önce Şikayet Et
    Dersimize iyi çalıştığımız için bunlar başımıza geliyor at gözlüğüyle bakmayın olaylara ve çokta balık hafızalısınız yıllar şehit verdiğimiz pkk ya kök söktürüyoruz bak üstüne abd ,pkk nın sonunun geldiğini bildiği için onlarda farkında sınırımıza ypg lileri yığmak istiyor onun için reis rest çekiyor vururuz diyor eski Tr olsa bunu söylemesi mümkünmüydü ! olasılıkta bile yoktu
    Cevapla
  • Ass 6 yıl önce Şikayet Et
    Ypg bize saldırırsa vururuz demek ypg yi kabullenmek ve tanımak demektir... hani virgül, hani nokta...hepsi yalanmış...
    Cevapla
  • doğrucu 6 yıl önce Şikayet Et
    2002 yılında tezkereye hayır oyu vererek geçmemesine neden olan vekillerin hepsini vatana ihanetten yargılamak gerekir.adamlara yığınağı yaptır.sonrada meclisimiz tezkereyi kabul etmedi diyerek geriye gönder.şimdi ektiğimizi biçiyoruz.Metal fırtınası kapıdadır arkadaşlar.Hainler için yaşasın cehennem
    Cevapla
  • Vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne alaka. Senin için 2002 amerikan işgaline onay verseydik şimdi bunlar yaşanmayacaktı değilmi. kıblesi 6. filo olanlar çiçeklerle karşılarlardı kesin!
    Cevapla
  • vanga 6 yıl önce Şikayet Et
    O koridorda ülkemize yönelik bir tehdit olursa buna müsaade edemeyiz... bu acıklama dogruysa bop tam gaz devam ediyor yani.koridor kurulmuş coktan demekki
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu