TSK'nın 172 helikopteri için harekete geçildi

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, TSK envanterinde bulunan 172 helikopter için engel tespit sistemi almayı amaçlıyor.

TSK'nın 172 helikopteri için harekete geçildi
TSK'nın 172 helikopteri için harekete geçildi
GİRİŞ 03.06.2017 09:50 GÜNCELLEME 03.06.2017 09:51
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

Şırnak'ta 13 askeri taşıyan helikopterin yüksek gerilim hattına çarparak düşmesi, daha önce de benzer şekilde yaşanan kazaları ve bunun nedenlerine dair soru işaretlerini akıllara getirdi. 

Şırnak'taki kazalara benzer olarak daha önce de, Tunceli, Van (2), Isparta, Erzincan, Kocaeli, Diyarbakır, Ankara'da 8 kaza meydana geldi.

Şırnak'ta verdiğimiz 13 şehidin ardından helikopterler için bu kazalara önlem olabilecek sistemler yeniden gündeme geldi. Peki, nasıl bir sistem bu kazaları önleyebilir? Bu sistemler nasıl çalışır? 

SAVUNMA SANAYİİ YENİ SİSTEM GELİŞTİRDİ

Savunma Sanayii Uzmanı Arda Mevlütoğlu, elektronik teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte helikopterler için, bu tür tehditleri tespit ederek pilotu ikaz eden sistemlerin geliştirilmeye başlandığını söyledi. 

HELİKOPTERLER İÇİN TESPİT SİSTEMLERİ

Son yıllarda elektronik teknolojilerindeki gelişmeler ile birlikte helikopterler için, bu tür tehditleri önceden tespit edip pilota ikaz veren sistemlerin geliştirilmeye başlandığının altını çizen Mevlütoğlu, bu amaçla çok farklı şekillerde çalışan, farklı yöntemler kullanan sistemlerin mevcut olduğunu söyledi. Bunları iki ana kategoride sınıflandırmanın mümkün olduğunu söyleyen Mevlütoğlu, şu değerlendirmede bulundu: "Gelişen teknoloji sayesinde aktif olsun pasif olsun bu tip engel tespit sistemlerinin geliştirilmeleri ve entegrasyonları oldukça ucuzlamış durumda. Bu sistemler şüphesiz bu gibi riskleri sıfırlamaz, ancak önemli ölçüde azaltılmalarını sağlar."

Mevlütoğlu, "Bu sistemlerin temini için 2010 yılında bir yurt içi geliştirme ihalesi açılıp çeşitli firmalardan teklifler toplanmıştı. Daha sonra proje modeli yurt dışı hazır alıma çevrildi, ihtiyacın aciliyetinden dolayı. Ancak bir türlü tedarik yapılamadı. Bunun nedenleri; teknik ihtiyaçların netleştirilememesi, bürokrasi gibi faktörler, tedarik projelerimizdeki genel sorunlar" dedi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın sitesinde de 172 helikoptere engel tespit sistemi alımı için çalışmaların sürdüğü görülüyor.

 

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 67
  • gaziantepli 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir Askerimizin Tırnagına Kurban Olsun Bin Helikopter gerekirse hepsini çöpe atın da bir mehmedimize daha bişey olmasın
    Cevapla
  • AlpErTunga 6 yıl önce Şikayet Et
    yabancı değil yerli olan bir sistem yapalım hemde hemen yeter yabancı hayranlığı ya &özTürk'üm&
    Cevapla
  • Canım Türkiyem 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir milletiz lakin çok büyük hatalarımız da var. İlla bu tür kazaların mı yaşanması gerekiyor önlem alınması için? Her işimiz böyle maalesef. Yetişmiş kalifiye insanlarımızı kaybediyoruz. Olası kazalara karşı önlem alınması için her sektörde, her alanda seferberlik ilan edilmeli.
    Cevapla
  • asi ihtiyar 6 yıl önce Şikayet Et
    Universitelerimiz de dekan ve hocalarimizin poltikadan vakti kalmiyor ki asli islerini yapsinlar sistem gelistirip hem ulkeye hemde okullarina katkisi olsun.....!
    Cevapla
  • AKILLANMADIK ! 6 yıl önce Şikayet Et
    Helikopterlerin beynine, TURKIYE YUKSEK GERILIM HAT HARITASI ilave edilip, hem helikopterin, hem de PILOTun bu yuksek gerilim hatlarini ekrandan gormesi saglanmali. Pilotlar da ayrica akillanmali. Ucmadan 500 m. ilerisini dusunemeyen ya da goremeyen pilot olurmu ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı