Körfez krizinde dikkat çeken zamanlama!

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Libya, Maldivler Katar'la tüm ilişkilerini kesti.

Körfez krizinde dikkat çeken zamanlama!
Körfez krizinde dikkat çeken zamanlama!
GİRİŞ 05.06.2017 15:53 GÜNCELLEME 05.06.2017 15:54
Bu Habere 113 Yorum Yapılmış

Haber7 yazarı Taha Dağlı, körfez ülkeleri arasında ortaya çıkan beklenmedik gerilim sebebini bugünkü köşesinde açıkladı. Dağlı, ayrıca gerilimin zamanlamasına dikkat çekti. 

İşte Taha Dağlı'nın köşesinden önemli başlıklar:

Suudi Arabistan başta olmak üzere 7 Arap ülkesinin Katar ile tüm ilişkileri kesmesi Ortadoğu’daki bir çok dengeyi derinden etkileyecektir.

TRUMP'UN RİYAD ZİYARETİ SONRASI

Bölgede böylesine büyük bir gerilimin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Riyad ziyareti sonrası yaşanıyor olması da dikkat çekici bir durum. Bugün Katar, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkeleri tarafından teröre destekle, İran yanlısı olmakla suçlanıyor.

Katar bu suçlamalara gereken yanıtları veriyor. Örneğin Suriye ile ilgili ithamlar. Suriye’de Katar’ın 2011’den bu yana durduğu yer belli, rejimin karşısında yer aldılar. Tıpkı Suudi Arabistan gibi. Yemen konusunda da Katar’a suçlama yapıldı.

Katar Yemen’de İran destekli Husi militanlarına yönelik koalisyonda yer aldı. Yemen’de İrancılık yapanın ise kendileri değil bugün bizzat Katar’ı İrancılıkla suçlayan Birleşik Arap Emirliklerinin olduğunu savunuyor.

2014'TE DE BENZER KRİZ YAŞANMIŞTI

Müslüman Kardeşlerden Hamas’a kadar bir çok konuda da gerekçe sıralandı.
2014’te benzer konular nedeniyle bu ülkeler yine Katar’la diplomatik ilişkilerini kesme kararı almışlardı. O kriz kısa sürede aşılmıştı.

2015’te Kral Selman’ın tahta geçişiyle birlikte Suudi Arabistan, Müslüman Kardeşler ve Hamas konusunda yumuşama sinyalleri verdi. O dönemin Hamas lideri Halit Meşal, Suudi Arabistan’a davet edildi, aynı şekilde Körfez ülkeleri tarafından terörist ilan edilen Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Kardavi ile de temas kuruldu.
Suudi Arabistan, Kral Selman ile birlikte 2013’ten o tarihe kadar ısrarla devam eden Mısır’daki darbecilere destek politikasına da bir mola vermişti.

Katar’ın cevap veremediği ya da verirken zorlandığı suçlamalardan biri de Katar Emir’inin ABD Başkanı Donald Trump ilgili sözleriydi.

Mayıs ayı sonunda Katar'ın resmi haber ajansı QNA, Emir Şeyh Tamim Bin Hamid es-Sani'nin askeri okul mezuniyet töreninde yaptığı bir konuşma yayımladı.

Haberde es-Sani, İran ve Körfez ülkeleri arasında artan gerilim eleştiriyor, Hizbullah ve Hamas'a karşı anlayış gösterilmesi gerektiğini söylüyor ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da uzun süre kalamayacağını belirtiyordu.

Her ne kadar Katar haberin QNA sunucularına sızan bilgisayar korsanları tarafından yerleştirilmiş olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını söylese de, Suudi Arabistan söz konusu haberin ajansın yazılı ve görsel organlarında değil sosyal medya hesaplarında da aynı şekilde yayınlandığını belirtti.

ORTAYA ÇIKAN BELGELER TANSİYONU YÜKSELTTİ

Trump’ın Riyad ziyareti sonrası ortaya çıkan Birleşik Arap Emirlikleri kaynaklı belgeler ve Katar Emir’inin Trump’la ilgili görüşleri bölgedeki tansiyonu doruğa çıkardı.

Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinde Suudilerle yaptığı yüzlerce milyar dolarlık anlaşma ve silah satışı gibi noktaların İran’ı hedef alacağını söylüyorduk.

O ziyaretin hemen sonrasında ilk hedef İrancılıkla suçlanan Katar oldu.

YORUMLAR 113
  • müslüman 6 yıl önce Şikayet Et
    Yav bu suudi halkından hiç mi cesur birisi yok, hiç mi birileri çıkıp siz ne yapıyorsunuz, kime hizmet ediyorsunuz diye sormaz.
    Cevapla
  • kelleci 6 yıl önce Şikayet Et
    araplar zaten yaratılışlarını araştırırsanız kimi zaman islamcı kimi zaman batıcı yani araplar tarihte yaşananları kendi çıkarlarları için yaşar ama malesef bu araplarl böyle olduğu sürece islma ordusu veya birliği zor kurulacak sömürüldüler haberi olan sadece krallar şimdi türkiyeyi seven 1 kaç arap ülkesi oldu olmadı değil ama ben güvenmiyorum şeytan iş başında allah müslümanları ve bizim devletimizi korusun
    Cevapla
  • erdem gunbey 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah bu arap ülkelerini islah etsin.
    Cevapla
  • milli 6 yıl önce Şikayet Et
    Arkasın da kesinlikle Süper Emperyalist var...
    Cevapla
  • Yozgat 6 yıl önce Şikayet Et
    1oo milyar dolardan fazla dunya sampionasi futbol icin masraf yapan Katara mi aciyacagim,kac tane Suriyeliye ev sahipligi yapmis.
    Cevapla
  • engn 6 yıl önce Şikayet Et
    heççç
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor