Efendimizin (SAV) son eşi Hz. Meymune'nin kabri!

Tenim yakınlarındaki Serif bölgesinde bulunan Hz. Peygamber'in (SAV) son eşi Hz. Meymune annemizin kabri şerifini ilk kez göreceksiniz.

Efendimizin (SAV) son eşi Hz. Meymune'nin kabri!
Efendimizin (SAV) son eşi Hz. Meymune'nin kabri!
GİRİŞ 05.06.2017 16:33 GÜNCELLEME 05.06.2017 17:00
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

MUHSİN BAY: Muhterem Hocam Medine’den Mekke’ye otobüsle gelirken, Mekke yakınlarında Sudan’lı şoförümüz aniden yol kenarında durdu. Neden akşamın karanlığında yol kenarında durduğuna anlam veremedik. Sonra Sudan’lı şoför kardeşimiz bize doğru döndü ve eli ile bir yeri işaret ederek, ‘’Burada dua ederseniz yollarınız açılır” dedi.

Bizde merak ettik acaba burası neresi diye size sorduk. Meğer Sudan’lı şoförün ‘’Burada dua ederseniz, yollarınız açılır, işleriniz kolaylaşır’’ dediği yer, Peygamber Efendimi Hz. Muhammed (SAV) Efendimizin son eşi Hz. Meymune annemizin kabr-i şerifi imiş. Mekke şehrine yolculuğumuz sırada yaşadığımız bu olay karşısında sizin de duygulandığınızı gördüm. Siz o an neler hissettiniz?

NECMETTİN NURSAÇAN: Değerli refikim Muhsin bey, o olaydan inanın bende duygulandım, etkilendim. Sudanlı  dini bilgisi fazla olmayan, ümmi bir şoförün böyle düşünmesi, Meymune annemizin kabrine olan saygısı ve sevgisi doğrusu beni etkiledi. Sudan’lı o şoför kardeşimiz, buraya otobüsü çekti.

‘’Burada dua etmeliyiz, burada dua edersek bundan sonra işimiz rast gider.’’ dedi. Bu ne güzel bir inançtır. Evet, efendim bizde o yüzden Sevgili Peygamberimizin eşi Meymune annemizin kabrinin olduğu yerdeyiz. Ziyaretimizi yapacağız inşallah.

MUHSİN BAY: Muhterem hocam, Hz. Meymune annemizin, Resulullah’ın nikâhı ile şereflenen, son hanımı olduğunu ve Peygamberimizin bundan sonra bir daha evlenmediğini biliyoruz. Hz. Meymune annemiz ile Peygamber Efendimizin izdivaçları nasıl oldu? Evlilik törenleri nasıl gerçekleşti? Hz.Meymune annemiz, Mü’min’lerin annesi olma şerefine nasıl nail oldu anlatabilirmisiniz?

NECMETTİN NURSAÇAN: Muhsin bey kardeşim ve değerli haber7 okuyucuları İslam Tarihinin bu çok önemli nikahını şöyle özetleyebiliriz: "Resûl-i Ekrem (s.a.) efendimiz hicretin altıncı yılında Umre yapmak istemişti. Kureyşliler o sene Efendimizin Mekke'ye girişine izin vermediler. Daha sonra Hudeybi'yede antlaşma yapıldı. Bir sonraki sene Mekke'de üç gün kalmak üzere geri dönüldü.

Hicretin yedinci senesi Zilkade ayında Efendimiz Umre için Medine'den ayrıldı. Kureyşliler antlaşma gereği Müslümanların ziyareti süresince Mekke'yi boşalttılar. Halk şehrin yamaçlarında çadırlar kurdu ve peygamberin gelişini seyretti. Resûlullah (SAV) önce kurbanlıklarını gönderdi. Sonra Kasva adındaki devesine binerek etrafında ashabı ile birlikte Mekke-i Mükerreme'ye girdi.

Beytullah'ı deve üzerinde tavaf eyledi. Kureyşliler de uzaktan seyrediyorlardı. Tavafdan sonra yine deve üzerinde Safa ile Merve tepeleri arasında sa'y yaptı. Kurbanlarını kesti. Tıraş oldu ve ihramdan çıktı.

Üç günlük müddet çabuk geçmişti. Mekkelilerle gerginlik çıkartmak istemiyordu. Verilen sözde durulacaktı. Fakat onlarla daha dostça bir temas kurma imkânı ve sıcak bir ortam oluşturmayı arzu ediyordu. Amcası Hz. Abbas (r.a.)'ın baldızı Berre ile evlenme teklifi de tam bu döneme rastlamıştı. Rasûlullah (s.a) hem amcasının isteğini yerine getirmek hem de arzuladığı hedefin gerçekleşmesine vesile olacağını düşünerek teklifi kabul etti.

Kureyş ileri gelenleri birkaç kişi ile birlikte Süheyl İbni Amr'ı Dördüncü günü sabahı Resûl-i Ekrem (s.a.)'e elçi olarak gönderdiler. Hudeybiye'de verdikleri sözü hatırlattılar. Efendimiz de: "Evet öyle... Lâkin müsade etseniz de burada bir gün daha kalsak. Sizden bir kadını nikâhladım. Meymûne ile evlendik. Evlenme törenini aranızda yapsam, siz de düğün ziyafetinde bulunsanız..." buyurdular.

Kureyş temsilcileri: "Hayır, biz buna râzı değiliz. Senin düğün yemeğinde bulunmak bize gerekmez. Hemen çık git artık yanımızdan" dediler. Bunun üzerine Efendimiz: "Hakkınız var" diyerek onların istekleri doğrultusunda hareket etti. Ashabına Mekke'den ayrılma emrini verdi. Akşama kadar şehirde kimse kalmadı. Eşyalarını toparlayan ashâb-ı kiram guruplar halinde şehrin dışına çıktılar. Resûl-i Ekrem (s.a.) Ten'im yakınında Serif denilen yerde konakladı. Meymune (r.anhâ) annemizi getirmek üzere azâdlısı Ebû Râfi (r.a.)'ı arkada bırakmıştı. Onlar da oraya gelince sofralar kuruldu ve düğün ziyafeti verildi. Böylece Hicretin yedinci yılı Şevval ayında Efendimizin son evliliği gerçekleşmiş oldu.

Berre adı burada değiştirildi. Mekke'den ayrıldığı yedi yıldan beri ilk defa ashabıyla birlikte emniyet ve güven içerisinde mübarek belde Mekke'ye girişinin hatırası olarak Meymûne adı verildi. Annemiz o günden sonra hep bu adıyla anıldı.

Fahr-i Kâinat (s.a.) efendimize verilen evlenme izni artık Meymûne annemizle sona ermişti. Allah Teâla bunu şu âyet-i kerime ile ilân etti: "Bundan sonra artık başka kadınlarla evlenmen, elinin altında bulunan cariyeler hariç, güzellikleri hoşuna gitse bile, bunların yerine başka hanımlar alman sana helâl değildir. Allah her şeyi gözetendir," (Ahzâb: 52)

MUHSİN BAY: Sayın hocam meymune annemiz nasıl biriydi siyer kaynaklarında nasıl bahsediliyor biraz anlatırmısınız..?

NECMETTİN NURSAÇAN: Meymûne (r.anhâ) annemiz çok hayırsever bir hanımefendiydi. Köleleri azad etmeyi çok severdi. Efendimiz bu ahlâkından dolayı ona: "Allah seni bu hayrından dolayı mükâfatlandırsın." diye dua ederdi. Bazan borç para alır onu infak ederdi. Bir seferinde büyük bir meblağ borçlandı. Ona: "Ey mü'minlerin annesi! Ne cesaretle borçlanıyorsun? Bunu nasıl ödeyeceksin?" diye sordular. Meymûne annemiz de Rasûlullah (s.a.) efendimizden duyduğu bir hadis-i şerifle cevap verdi. Efendimiz buyurdu ki: "Ödemek niyyetiyle borçlanan kişiye Allah Teâlâ yardım eder."

Hz. Âişe (r.anhâ) annemiz de onun hakkında: "Meymûne bizim hepimizden fazla Allah Teâlâ'dan korkan ve sıla-i rahimi, yakın akrabaları gözetendi." derdi.

İki Cihan Güneşi efendimizle dört sene beraber yaşayan Meymûne (r.anhâ) annemiz 46 hadis-i şerif rivayet etmiştir. Bir tanesi şudur: Meymûne annemiz şöyle haber vermiştir: "Rasûlullah (s.a.) secde ettiği zaman kollarını o kadar açardı ki; arkasından koltuklarının beyazlığı görünürdü. Oturduğu vakit de sol uyluğunun üzerine otururdu."

O, hanımlarla ilgili konularda da Efendimizden nakiller yapmıştır. Abdullah İbni Şeddat (r.a.)'dan: Ben Meymûne'den işittim. Şöyle diyordu: "Bazı kere öyle olurdu ki, ben hayız bulunur, namaz kılamazdım da Nebiyy-i Ekrem (s.a.) hasır seccâdeleri üzerinde namaz kılarken secdegâhlarının hizasında uzanmış bulunurdum. Secdeye vardığı zaman giydiği elbisesi bana dokunurdu."

Hz. Meymune annemizin kabri

MUHSİN BAY: Hocam Meymune annemizin vefatı nasıl oldu.?

NECMETTİN NURSAÇAN: Meymûne (r.anhâ) annemiz Resûlullah (s.a.) efendimizin son nikâhlısı olduğu gibi hanımlarının da en son vefat edeniydi. 51 hicri yılda seksen yaşlarında iken bir Hac dönüşü Mekke'de hastalandı. Kendisini şehrin dışına çıkartmalarını istedi. Zira Resûlullah (s.a.) onun Mekke dışında vefat edeceğini haber vermişti. Tenim'e yakın "Serif" denen yere gelince ruhunu teslim etti. İki Cihan Güneşi efendimizle evliliği de burada gerçekleşmişti. Cenaze namazını yeğeni Abdullah İbni Abbas (r.a.) kıldırdı. Serifte defnolundu. Yolda onun tabutu taşınırken İbni Abbas (r.a.): "Ona yumuşaklıkla muâmele edin. Onu sarsmayın, sallamayın, edeble yola devam edin. Çünkü o annenizdir." hatırlatmalarında bulundu.

MUHSİN BAY: Hocam haber7 okurları için efendimizin evliliklerinin hikmetinden bize biraz bahsedermisiniz..? Bu evliliklerde ne tür mesajlar yüklü idi.?

NECMETTİN NURSAÇAN: Değerli haber7 okuyucularına şu mesajı vermek istiyorum. Peygamber efendimizin (sav) ömrünün uzun süresi Hatice annemizle geçti. Hatice annemiz yaş itibari ile Peygamberimizden fazla ve iki kocadan dul kalmış bir hanım. Ama bütün çocukları hep Hz. Hatice annemizden meydana gelmiş sadece Hz. İbrahim Hz. Mariye’den meydana gelmiş. Diğer annelerimizle evlenmek insani, İslami, siyasi amaç taşıyor. Bir Safiye annemizle evlendiler. Safiye annemizle evlenince Yahudiler dediler ki: “Peygamber bizim eniştemiz oldu. Biz onunla savaş etmeyiz dediler.” Bir Hafize annemizi düşünün eşi Uhutda şehit olmuş dört tane yetim bırakmış ve Hz. Ömer’in kızı. Peygamberimiz öyle bir dava ile yola çıkıyor ki kâinat çapında bir dava bu konuda kendisine dört dörtlük inanmış lider yapıda bir insan lazım. O yüzden 4 sahabeden bakın ikisi kayınpederi Hz. Ebubekir kayınpederi, Hz. Ömer işte Hafize annemizden dolayı kayınpederi, Hz. Osman damadı, Hz. Ali damadı. Meymune annemizle evlenmekten maksatta demek ki bir düğün yemeği ortamında Mekkeli müşrikleri İslam’a kazanmak. asıl itibari ile bakın sevgili peygamberimiz bir düğün ortamında insanları İslam’a kazanmak istiyor. Bundan bir yıl sonra bu dağlara Merruz Zahran deniliyor bakın Mekkeyi Fethetmek için Merruz Zahran bu bölgeye gelince Efendimiz Ashab-ı İkramın ateş yakmasını rica ediyor. Gece vakti nasıl görülür dağlar, taşlar ordu olmuş geliyor. Silaha sarılsak ne fayda eder. Niye? Bugün Müşrik ama yarın mümin olacaklar. Müşrik bile olsa kanı akmamalı. Rahmet Peygamberin bakın bu duygusuna bakın. Şefkatine, merhametine… Ve Mekkenin fethi sırasında şehre girişinde de affedersiniz bir köpek yavrulamış ola ki asker heyecanla 12.000 sahabe tekbir sesiyle Mekke’ye akın ederken belki farkında olmadan çiğneyebilirler. O yüzden Cuayl bin Suraka adındaki sahabeyi efendimiz o köpeğin başına nöbetçi bırakıyor ki asker heyecanla köpek ve yavrusuna zarar vermesin diye. Yani bu olaylarla da rahmet peygamberin bağlısıyız. Burada bulunduğumuz süre içersinde hep ziyarete geliyorlar Rabbimiz bize lütfetti. Bu mübarek annemiz ezvacı tahirat 80li yaşlarında vefat eden yine diğer bir sahabe Abdullah İbn-i Abbas tarafından cenaze namazı kılınıp buraya defnedilen annemizin kabri yanındayız. Cenâb-ı Hak cümlemizi Meymûne annemizin şefaatlerine nâil eylesin.

Allah dualarımızı kabul eylesin inşallah.. Amin.

YORUMLAR 8
  • ama 6 yıl önce Şikayet Et
    Efendimiz demek ne kadar doğru bu kölelerin sahiplerine söylediği bir deyimi kula kulluk etmeyi kaldıran peygamber için kullanabilir mi sonuçta efendimiz rabbimiz kelimesinin karşılığı olan bir kelime bunu anlayamıyorum peygamberimiz demek daha doğru olması lazım
    Cevapla
  • Ottoman 6 yıl önce Şikayet Et
    4 sene Riyadda calistim.inanin hz pe ygamber efendimizin mekani para getirmesin 1 gün bile beklemeden kabe yi yerle bir eder bu suudili kafirler.zira orayi ticaret yeri yapmis ingilizin vahhabi usaklari
    Cevapla
  • asım 6 yıl önce Şikayet Et
    hocam samimi isen hatice validemizin evi 4 sene önce tuvalet yapıldı. bunu gündeme taşıyıp çözüm arayalım. orası aynı zamanda resulullahında eviydi. allah resulünün evinin tuvalet yapılmasına neden ses yok. öldü mü müslümanlar.
    Cevapla
  • elamedi 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah şefaatine nail eylesin .Allah razı olsun
    Cevapla
  • hakan er 6 yıl önce Şikayet Et
    kardeşler ayıptır sanki onlarcasıyla evlenmiş efendimiz işinize bakın başka işiniz yokmnu sizin iki ladınızdan biri kadın kadın kadar taş düşşüsn başınıza
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık